On les dones van primer

València inaugura l’Espai Lidera, la primera agència d’ocupació local amb perspectiva de gènere de l’Estat

Acte de presentació de l'Espai Lidera a València | València Activa
Acte de presentació de l'Espai Lidera a València | València Activa
València
13 d'Octubre de 2020
Act. 13 d'Octubre de 2020

Programes de formació per a dones desocupades, emprenedores i per a les que busquen promocionar en el seu lloc de treball, a més de treballar la desigualtat des de la Unitat d'igualtat de València Activa. Està sent la manera d’arrencar de l’Espai Lidera, el centre que l’Ajuntament de València ha inaugurat aquest dimarts i que es presenta com la primera agència d’ocupació local amb perspectiva de gènere de tot l’Estat espanyol. A València, el 60% dels desocupats són dones i la bretxa salarial és d’un 23%; “i necessitem corregir aquestes desigualtats”, ha explicat la regidora de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé.

L’Espai Lidera treballarà, com ha explicat Bernabé, amb les empreses “per a mostrar-les que les dones generem en el nostre entorn una empatia i una entesa clau en qüestions que estan relacionades amb la conciliació o l’esforç”. També acull des de ja a l’equip de treball de València Activa que s'ha mudat des de la zona de l'Alameda fins al cèntric carrer de Guillem de Castro. Tal com explica la subdirectora general de València Activa, Mar Marín, el centre inicia l'activitat "amb moltes ganes" després de tot el que ha sofert la ciutat. 

La importància de l’espai

I és que després de mesos de teletreball i amb tanta restricció social activa, la inauguració del nou centre plasma, segons la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, l'evidència de “com és d’important tenir un espai referent, per saber on han d’anar les dones”. Entre les seues parets s’espera que fins a final d’any hi entren unes 400 dones per a rebre formacions o atencions individualitzades. També estarà obert l’espai de treball, perfectament dividit amb mampares. “Aquest espai té la voluntat de ser espai de coworking, perquè quina millor manera de generar sinergies que tenir espais de cotreball”, ha explicat en la presentació, que s’ha fet en l’aula de formacions, amb distància, mascareta i una cinquantena de cadires, perfectament separades, i ocupades per dones, principalment.

Gómez: “La vertadera igualtat no s’aconsegueix amb la primera jutgessa, sinó quan totes les dones, independentment d’on vinguen, arriben a aconseguir les seues pròpies metes”

Dones professionals, activistes, representants de la societat valenciana a les quals volen convertir en prescriptores d’un centre que neix amb vocació de lluita contra la desigualtat, sobretot ara que la pandèmia està agreujant les que ja separen homes i dones en l’àmbit laboral. En declaracions a VIA Empresa, Gómez ha recordat que “encara falta molt per fer a València, però aquesta és una primera pedra”, a més d’apuntar, en el seu discurs de presentació, que “la vertadera igualtat no s’aconsegueix amb la primera jutgessa, sinó quan totes les dones, independentment d’on vinguen, arriben a aconseguir les seues pròpies metes”.

Veus diferents pel mateix objectiu

La delegada del Govern espanyol en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, també ha participat en l’acte, recordant que “tot i que sembla que tenim tota la igualtat del món, vivim entre el sol apegalós i el sostre de vidre, a més de la banalització del feminisme… És necessari un espai com aquest per generar confiança”.

Gómez i Bernabé, en l'Espai Lidera | Ajuntament de València


Gómez i Bernabé, en l'Espai Lidera | Ajuntament de València

Per la seua part, Ana María G. Alcolea, secretària de formació i ocupació de CCOO del País Valencià, ha assenyalat que “les dones tenim moltes bretxes, no únicament la salarial… fins i tot sent dona et dirigeixen cap a on has d’estudiar, et posen limitacions”. Així mateix Eva Blasco, de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, ha afegit que “queda molt per avançar sobre bretxa salarial, sostre de vidre i bretxa digital”.