Emprendre per Falles

CombustiónEco proposa un material sostenible i barat per fer ninots, naix un 'coworking' en el districte de Ciutat Fallera per a artistes “que s’embruten les mans” i una app gamifica les festes

La falla de la plaça de l'Ajuntament de València l'any 2018 | iStock
La falla de la plaça de l'Ajuntament de València l'any 2018 | iStock
València
14 de Març de 2019

El món de les Falles mou molts diners. Especialment durant la setmana gran de les festes, quan el centre de València està ple de gom a gom i costa trobar una taula lliure per dinar o una habitació per allotjar-se. Però hi ha vida més enllà de l’hostaleria i els hotels. Ací tenim tres exemples d’emprenedors que proposen materials sostenibles per a la fabricació de ninots, un espai de coworking per a artistes fallers i una aplicació amb tota la informació de les festes.

 

CombustiónEco, un material per a unes Falles sostenibles

Qui haja vist alguna vegada la Cremà d’una Falla sabrà que des de fa anys, el fum s’ha fet negre, molt negre. Abans les figures es feien de cartró i el foc se les empassava de forma més transparent, però és un material car, pesa molt i obliga a tindre una nau molt gran per guardar els motlles; les noves necessitats dels artistes fallers, sumades al reduït cost del poliestirè expandit, han fet que aquest material contaminant siga el gran protagonista de quasi totes les Falles de València.

Les Falles es fan actualment de poliestirè expandit, que crema deixant un fum molt negre, la proposta d'Ana Blasco és un material fet de palla d'arròs

Ana Blasco, enginyera química de Conca que va estudiar a la Universitat Politècnica de València, assegura que eixa fumarada negra li va cridar molt l’atenció en les Falles. Això la va motivar a buscar un material més sostenible i va trobar un altre problema en València: la crema de la palla de l’arròs, també amb rellevants emissions de CO2. Va intentar solucionar els dos problemes amb un nou material. Per aconseguir-ho, va treballar braç a braç amb artistes fallers; volia que fóra útil i adient a les seues necessitats. “El més important per a ells era que poguera fresar-se”, conta.

 

Així va néixer CombustiónEco, un material fet a partir de la palla d’arròs i amb les mateixes característiques que el poliestirè expandit. Pot modelar-se, té una bona manejabilitat, es pot pintar i no és un derivat del petroli. Un altre aspecte interessant per als artistes és que té el mateix preu que el material plàstic.

La part negativa és que, de moment, encara no ha tingut una gran acollida en els tallers, que prefereixen continuar utilitzant el material antic. Només es va emprar en la Falla de la Plaça de la Mercé en 2018. “Enguany no ens han trucat per a cap Falla”, lamenta Blasco i afegeix: “Les Falles són Patrimoni de la UNESCO, però si no es fan aquests canvis, deixaran de ser-ho. L’organització té uns requisits mediambientals que cal complir”.

combustion eco hyperin

Almenys les Falles l’ha ajudat a descobrir un altre material “revolucionari” per a la construcció al costat de l’arquitecte Tomás Llorente. Es tracta de l’hyperin, que és totalment ignífug, bon aïllant tèrmic i acústic, barat, fàcil de treballar amb ell i biodegradable. Blasco explica que també podria utilitzar-se en el món de les Falles per estalviar, com a base dels monuments, en lloc de comprar any rere any sorra i gespa artificial (“un altre derivat del petroli”). Amb aquest producte sí que tenen “diverses obres encarregades”, com és el cas de construccions en un camp de refugiats en Mèxic, a més d’altres més properes en Alacant, València, Madrid, Sevilla i Almeria. En 2018 fou reconeguda com la millor patent espanyola i fa uns mesos va entrar en Lanzadera, l’acceleradora d’empreses de Juan Roig.

Un coworking per abaratir els costos dels artistes

Espais en Blanc és un espai de treball compartit que accepta un perfil molt concret: artistes, “però artistes dels quals s’embruten les mans, no que treballen amb un ordinador”. Ho conta la impulsora, Maica Guaita, restauradora de mobles i propietària d’una nau en el districte de Ciutat Fallera de València. Allà és on treballen els artistes que modelen els ninots de les festes valencianes.

Co working Espais en Blanc

Cansada d’utilitzar la nau com a magatzem, va decidir vendre’l però el comprador va fer un pas enrere en l’últim minut. Aleshores va tindre la idea de “provar” a fer un coworking artístic per abaratir els costos de l’activitat que es pot llogar per hores, dies, mesos, matins/vesprades... Va obrir en setembre i de moment són huit persones, dues de les quals treballen en Falles xicotetes. La resta té perfils molt variats, des de restauradors, fins a una il·lustradora. No té un horari tancat i tots tenen les claus de la nau.

Espais en Blanc, de nau industrial emprada com a magatzem a espai compartit de treball per a artistes que "s'embruten les mans"

Diu que no està especialment enfocat a artistes fallers, però l’entorn és ideal per a treballadors del món de l’art. És una zona molt accessible (arriba l’autobús, carril-bici i tramvia) i és fàcil aconseguir materials a bon preu perquè totes les naus estan ocupades per gent del sector faller i artístic. “La convivència és fenomenal i li donem un toc divertit a la Ciutat Fallera”, diu Guaita.

Una app que gamifica les Falles

L’aplicació per a mòbil Fallas Play&Go es va inspirar en el Pokémon Go per promocionar les festes en 2017 i celebrar el recent reconeixement de les festes per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat. Com a joc ofereix la possibilitat de superar missions geolocalitzades ubicades en monuments fallers i llocs clau de la ciutat mitjançant la realitat augmentada. Els usuaris reben punts i poden aconseguir premis. A més, posa a l’abast de l’usuari tota la informació turística relacionada amb les Falles: localització dels monuments, fotos, descripcions, esdeveniments destacats...

Fallas PlayGo

Fou el primer projecte de l’estudi valencià Play&Go “per imatge de companyia i per afinitat” a la seua ciutat. Ho van fer de la mà de Turisme València, amb una subvenció d’uns 15.000 euros, però sobretot va ser l’aparador que els va permetre aconseguir altres projectes, explica el CEO Jordi Díaz. En 2017 va tindre 6.700 usuaris i el 54% dels jugadors va admetre que els havia motivat a visitar més Falles. En 2018 va registrar 18.918 descàrregues. Ara, el tercer any que llancen l’app, ho fan sense cobrar res, només “per donar-li continuïtat”. La principal novetat serà la incorporació d’Intel·ligència Artificial, gràcies a la qual “l’usuari podrà preguntar amb la veu on trobar una Falla o una recomanació personalitzada d’un restaurant”.

Com dèiem, les Falles han ajudat Play&Go a treballar la gamificació i la realitat augmentada amb altres clients com Grefusa, la Fira de l’Automòbil, l’Aste Nagusia de Bilbao, La Tomatina de Bunyol, la Ruta de la Ilustración de Ferrol o Trails for peace.