Claire Seaman (Regne Unit), Hermann Frank (Àustria) i László Radácsi (Hungria). Tres docents europeus que aquest dijous han participat en la III Jornada Empreses Familiars en el Món, organitzada per la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València (CEFUV), promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), l'Escola d'Empresaris (EDEM), l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA) i l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), amb el patrocini de Bankia i Broseta Abogados.
L'esdeveniment ha tingut lloc en la Marina d'Empreses, on han participat els tres professors estrangers presentant casos de tres territoris amb l'objectiu de comparar la situació competitiva de les empreses familiars en aquests països amb Espanya. La jornada ha comptat amb la presència d'empresaris familiars valencians amb negoci en aquests països i directius d'empreses familiars internacionals que han oferit un debat-col·loqui sobre aspectes traslladables al context espanyol: Soledat Berbegal, consellera i directora de reputació de marca d'ACTIU; Francisco Segura, president i conseller delegat de Grup Segura; i Ángela Paredes, consellera delegada d'W&H Ibèrica.
La Càtedra confirma que la competitivitat de les empreses familiars valencianes ha millorat en els últims quatre anys
En l'acte d'inauguració Diego Lorente, secretari general i director de l'Associació Valenciana d'Empreses, ha subratllat la importància de la transmissió del coneixement i els valors i de la generació de vocacions empresarials. En l'acte el professor Alejandro Escribá ha exposat dades obtingudes per l'Observatori GECE (promogut per Bankia i l'IVIE, i en col·laboració amb la Càtedra) i entre les seues conclusions destaca que la competitivitat de les empreses familiars valencianes ha millorat en els últims quatre anys. El percentatge d'empreses familiars considerades superiors és major i continua concentrant la major part de la generació d'ocupació i del valor afegit.
Els exemples europeus
Per la seua part, la professora de Queen Margaret Univesity ha destacat que el control del 54% de les empreses familiars presents a Escòcia segueix en mans del fundador. Ha subratllat la successió com el principal repte de les empreses familiars i la importància de formar a les noves generacions, per a major professionalització i per tant perdurabilitat de les empreses.
En el debat posterior, moderat per Alejandro Ríos, soci de Broseta, han participat Soledat Berbegal i Claire Seaman. Segons la primera, "les empreses familiars hem de ser la punta de llança d'una revolució social que passa per diverses claus: la sostenibilitat, que s'enfoca des de la digitalització i el control de l'impacte mediambiental; el foment del talent en el nostre territori. Ser empreses compromeses que eduquen, professionalitzen i creen riquesa local. Ser empreses internacionals i comprometre'ns a ser més competitius i flexibles. A més, tenim un compromís emocional que aporta un valor personal".
Berbegal: "Les empreses familiars hem de ser la punta de llança d'una revolució social"
Quant al Brexit, segons Claire, independentment del desenllaç d'aquest, destaca la incertesa com el problema més gran. Soledat, d'altra banda, ha plantejat que aquestes situacions han d'enfrontar-se amb capacitat d'adaptació i resiliència.
També el professor Hermann Frank (Wirtschaftsuniversität Wien) ha valorat que les empreses familiars són bones a l'hora d'equilibrar la família i les expectatives empresarials, ja que una separació taxativa, o mescla (sense equilibri) de la família i el negoci pot ser causa de conflicte.
Per últim, segons el professor László Radácsi (Budapest Business School), les empreses familiars -que representen el 58% de les pimes a Hongria- tenen un gran impacte sobre el futur de l'economia hongaresa. Més de la meitat de les pimes són empreses familiars, no obstant això, els falta l'experiència quant a la successió.
Així mateix, ha ressaltat la necessitat de formar a les futures generacions i traslladar-los el coneixement, destacant Espanya com a exemple a seguir. Durant el debat-col·loqui, Ángela Paredes ha compartit amb els assistents que la tradició i tecnologia han sigut el motor de la família Malata, i que estan molt compromesos amb un futur tecnològic i social, destacant que "em sent orgullosa de formar part de la família W&H". En aquesta línia, Francisco Segura ha remarcat que "en un món globalitzat i digital, la presència internacional en la indústria no és una opció, és una necessitat".