El menú innovador de l'alimentació

Experts, productors i emprenedors afronten els reptes d'un dels sectors essencials que, durant el confinament, s'ha vist al límit per garantir la producció i l'abastiment alimentari

Víctor Martín, CEO i fundador de Macco Robotics | FTalks
Víctor Martín, CEO i fundador de Macco Robotics | FTalks
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
16 d'Octubre de 2020
Act. 19 d'Octubre de 2020

Reconeix Raúl Martín, director del hub KM ZERO, que moltes empreses han accelerat en aquests mesos de pandèmia tot el que esperaven transitar en un camí que finalitzava d'ací a dos anys. L'acceleració que ha caracteritzat molts dels processos innovadors als quals s'han vist abocades les empreses no és casualitat. Per exemple, la valenciana Trillions, que produeix snacks amb farina de grill, ha augmentat les vendes a l'online molt més en aquests mesos. La producció, però, sí que es va veure afectada per l'aturada a Europa, ja que les seues fàbriques estan en altres països, però ara són molts els usuaris que ja es queden al canal digital. De tot això, d'alimentació, innovació, proteïna animal, robòtica per a la restauració i sostenibilitat en temps de la Covid, s'ha debatut aquest dijous en el Veles e Vents de València, en la segona edició d'un FTalks que té per menú l'ambició per menjar-se les pors del sector.

 

Gabriel Vicedo, responsable de Trillions, és un dels emprenedors valencians que forma part del Food Market que s'ha instal·lat en la sala contigua a l'auditori del FTalks, una mostra representativa d'alguns dels productes que ja estan al mercat o que, com Bokaras, busquen visibilitat i inversions que permeten industrialitzar el procés de producció. El projecte de cinc joves valencianes de produir snacks i begudes amb la polpa del nostrat cacau del collaret és un exemple de l'aposta pel quilòmetre zero que defensa el congrés. Produir amb consciència, amb proveïdors pròxims a casa, des del respecte al medi ambient i, sempre, pensant en el consumidor.

 

Amb la pandèmia, diuen que moltes coses han tornat a tenir valor. I una d'elles són els aliments. Ho ha defensat José Miguel Herrero, director general d'Indústria Alimentària, del Ministeri de Pesca i Alimentació: "Hem de treballar i ser conscients que els aliments tenen un valor, darrerament s'ha banalitzat la distribució dels aliments perquè només comprem per preu i entre les reflexions que ens hem de fer, una d'elles és que els aliments han tornat a tenir valor", ha destacat. Herrero ha xifrat en més de 20 milions els quilos d'aliments que llancem cada dia i de l'alerta que fa la FAO que un terç dels aliments que es produeixen no es consumeixen.

La València de l'horta verda

En el marc de la celebració d'aquest divendres del Dia Mundial de l'Alimentació, la tècnica en R+D+i de Las Naves, Lidia García, ha incidit en com és d'important donar valor als aliments i als seus productors. Aplicar conceptes de justícia social i sostenibilitat és clau, segons ha apuntat, sobretot en una ciutat, València, envoltada d'horta i sent terra d'agricultors.

 

ftalks 20 prensa 07
Un moment de la taula entre Domingo, Herrero i García | FTalks'20

En aquest sentit, el president del Centre Mundial per a l'Alimentació Urbana Sostenible, Vicente Domingo, ha afirmat que València en si mateixa és un hort urbà i ha explicat com la dinàmica de ciutat progressista es vincula ara a molts dels processos que ja viu el cap i casal, com les conversions en zona de vianants o l'auge de la bicicleta, vinculats també al respecte al territori i l'entorn.

Robots i 'dark kitchens'

"No hem de tenir por al futur de l'alimentació, és el resultat de les nostres decisions actuals", assenyala Beatriz Jacostebusiness developer manager de KM ZERO, qui ha exposat les tendències del mercat alimentari. Un seguit d'anglicismes als quals, apunta, cal mirar amb confiança perquè ja són el present: Indoor microalgae farm, que implica passar del KM0 al M0; Whole foods, que transforma l'experiència de compra; Dark kitchens, restaurants invisibles només visibles en una app; o Verdelivery, a la qual ja se sumen xefs prestigiosos com, per exemple, Rodrigo de la Calle.

En aquest futur que ha descrit Jacoste, el FTalks ha volgut ser molt explícit, convidant l'empresa sevillana Macco, especialista en robòtica per a l'hostaleria i que ha presentat un dels seus robots, capaç de comportar-se com un cambrer. Víctor Martín, CEO i fundador de Macco Robotics, ha explicat el projecte d'aquesta firma que espera obrir, en 2021 i si la pandèmia ho permet, el primer restaurant robotitzat de l'Estat.

ftalks 20 prensa 08 (1)
Innovacions presentades al FTalks'20 

Ja estan fent proves, amb quioscos robotitzats que serveixen begudes, com cerveses, smoothies o cafés i, de fet, en tenen 25 unitats ja encomanades. "Nosaltres controlem la temperatura, el ritme, des que es punxa el barril fins que s'acaba, però cada cervesa és igual a l'anterior i sabem que això no és fàcil d'aconseguir", explica. Assegura que el robot és capaç de tirar fins a 17.600 canyes i totes són iguals... de bones.

El congrés FTalks'20 continua aquest divendres amb debats al voltant de les proteïnes alternatives a la carn, la inversió foodtech, el futur de la restauració o la transferència tecnològica. Diverses i variades temàtiques les que conflueixen al voltant d'una cosa una senzilla com el que cada dia ens portem a la boca.