"Europe, it's an honour"

València anuncia que tornarà a intentar ser Capital Europea de la Innovació en 2021, després de perdre amb Lovaina la cursa d'aquest any

Lovaina serà la Capital Europea de la Innovació en 2020 | Wikipedia
Lovaina serà la Capital Europea de la Innovació en 2020 | Wikipedia
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
24 de Setembre de 2020
Act. 24 de Setembre de 2020

Entorn de les 11 hores, l'emissió en directe a través de YouTube permetia conéixer, en una mena d'Eurovisió, que València perdia l'oportunitat de presumir del títol de Capital Europea de la Innovació en aquest amarg 2020Els representants de les altres cinc ciutats finalistes, Cluj-Napoca (Romania), Espoo (Finlàndia), Helsingborg (Suècia), Lovaina (Bèlgica) i Viena (Àustria), han fet el seu pitch, igual que la candidatura valenciana, encapçalada pel regidor d'innovació, Carlos Galiana, que ha afirmat que per a la ciutat és un honor ("It's an honour", en un perfecte anglés) participar en aquesta cursa, així com aprendre i compartir amb altres ciutats els projectes per a millorar Europa. Tant d'honor, que València repetirà candidatura el 2021. 

 

I és que tot i no guanyar, ja que Lovaina s'ha endut el premi finalment, la capital valenciana s'ha proposat unir forces amb les altres competidores i aquest dijous les ha proposat crear un grup de treball per a “conéixer-se personalment, intercanviar experiències i presentar un projecte conjunt de les sis ciutats al Pacte Verd Europeu”.

La ciutat valenciana ha proposat a les ciutats finalistes unir-se per presentar un projecte al Pacte Verd Europeu

El Pacte Verd Europeu busca convertir el continent en el primer que siga climàticament neutre. És una iniciativa de la Comissió Europea que té en compte que el canvi climàtic i la degradació de l'entorn són una amenaça existencial a la qual s'enfronten Europa i la resta de món. Per superar aquests reptes, Europa planteja una nova estratègia de creixement que transforme la Unió en una economia moderna, eficient en l'ús dels recursos i competitiva, una iniciativa a la qual València es vol sumar conjuntament amb les altres candidates.

 

El regidor ha assegurat que València “s’ha situat ja en el mapa de la innovació a escala europea i això és un intangible quant a imatge internacional que no es pot pagar amb diners”. “En tan sols quatre mesos, concretament des de maig que vam aprovar al plenari municipal presentar-nos a aquesta convocatòria, hem sigut capaços de crear una proposta que ha arribat fins a la final; açò mostra la capacitat de treball i de saber fer de l’Ajuntament de València”, ha valorat Galiana. 

Els diners del no-premi

Galiana també ha confirmat que els 100.000 euros que ha rebut València pel fet d’arribar a la final seran invertits en l’estratègia de València Missions 2030, que té per objectius fites tan importants com reduir en un 90% la utilització de plàstic d'ací a 2030, tenir netes les platges valencianes o ser una ciutat neutra en emissions a través de la innovació.