Migració, prosperitat i talent

Els sociòlegs Gemma Pinyol-Jiménez i Héctor Cebolla recorden que sobre immigrants "és molt fàcil construir discursos xenòfobs en temps de crisi econòmica"

Cartell amb el missatge 'Els menors immigrants són també infants' en una manifestació recent | L. Fíguls (ACN)
Cartell amb el missatge 'Els menors immigrants són també infants' en una manifestació recent | L. Fíguls (ACN)
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
18 d'Octubre de 2019
Act. 21 d'Octubre de 2019

"Si jo dic: vénen i ens roben el treball. Vénen i porten malalties que no coneixíem. Els seus valors no podran conviure amb els nostres.... Això s'ha dit aquí, perquè era molt fàcil construir aquest relat en situacions de crisi econòmica". La reflexió és de la sociòloga Gemma Pinyol-Jiménez i l'ha esmentat en el darrer debat Diàlegs que ha celebrat aquesta setmana la Fundació Ernest Lluch de la mà de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) a València. En el marc del debat A la recerca de la prosperitat: els desafiaments de les migracions, dialoga Héctor Cebolla, professor doctor de Sociologia en la UNED. Ambdós han insistit en la idea que les societats són diverses per se i que, per tant, l'etiqueta de la diversitat ha de caure ja del discurs públic. "La diversitat no ha de ser enfrontada com un repte, sinó que ha de ser una característica de les societats", matisa l'expert.

 

Pinyol-Jiménez: "Tinc la sensació que estem canviant el marc de debat socioeconòmic reforçant discursos que enforteixen el que estem intentant evitar" 

"Desproblematitzar", "desestigmatitzar" són verbs que gasten els ponents per evitar entrar en una espiral xenòfoba. "La diversitat és una característica de totes les societats avançades. L'emigració aporta diversitat però no és l'única font és una més de les fonts de diversitat social", apunta Cebolla. "No hauria de passar que vérem la diversitat des de l'emigració, però ja que passa, podem mirar més enllà. Tinc la sensació que estem canviant el marc de debat socioeconòmic reforçant discursos que reforcen el que estem intentant evitar", afegeix la ponent, qui és experta designada per a diferents dictàmens del Comité de les Regions i del Comitè Econòmic i Social i a més ha estat vinculada a diferents projectes europeus com la European Task Force on Irregular Migration, l'Estratègia anti rumors per a prevenir el Racisme o el projecte TEMPER, en el grup de treball de migració altament qualificada.

 

 

fotoDialogosLluch Ivie GemmaPinyolyHectorCebolla
Els ponents, durant el debat | IVIE 

Per part seua, Cebolla, doctor en sociologia per la Universitat d'Oxford, ha centrat la seua investigació en l'estudi del desenvolupament dels fills dels immigrants des de l'edat més primerenca i en diverses societats europees i, de forma més general en la relació entre migració i educació. Amb aquesta perspectiva insisteix que "sempre que no tenim en compte que els emigrants estan en desavantatge, estem fent un discurs equivocat. Hem de pensar que estan en desavantatge. És important".

El discurs que 'empaqueta' 

Cebolla assenyala que els immigrants són persones amb menor pulsió al risc: "La immigració ens ha portat persones talentoses, intrèpides, que són més capaces d'afrontar el risc però això ho empaquetem bé i li ho presentem a la societat com un repte que hem de solucionar", explica.

Cebolla: "Sempre que no tenim en compte que els emigrants estan en desavantatge, estem fent un discurs equivocat"

Ambdós han coincidit a reclamar a les Administracions el desenvolupament d'un discurs allunyat d'aquell que criminalitza. "Si férem polítiques d'integracions assenyades, haurien de treballar en els drets i garanties, i garantir la igualtat d'oportunitats per a poder lluitar contra les desigualtats, assumint que la societat és diversa i que la gestió pública ha de tindre en compte aquesta societat. Crec que cal deixar de fer polítiques ad hoc i pensar com incorporem aquestes identitats per a integrar-ho en aquestes diferències. Aquestes polítiques sempre haurien de ser correctores de les desigualtats", esgrimeix Pinyol-Jiménez.

Immigrants que porten prosperitat 

Cebolla assegura que la diversitat genera prosperitat, "és una evidència" i apunta que el més interessant és "pensar què li passa a les societats que no són diverses, ja que els països gestionen la diversitat que els arriba, que és la generació d'innovació i de talent".

Altre momento del diàleg entre els sociòlegs | IVIE
Altre momento del diàleg entre els sociòlegs | IVIE

Talent, valentia... però sobretot erradicació dels estigmes. Perquè com apunta la ponent, "hi ha vegades parlem d'immigració quan parlem de pobresa i ací cal fer una reflexió perquè això fomenta als discursos xenòfobs: El mercat de treball necessita gent encara que tinga treballadors aturats. Pots tindre nivells d'atur molt alts entre els autòctons i necessitar mà d'obra que cobreixen els immigrants. I sí, és molt complicat desmuntar aquests discursos, és més complicat del que sembla", assenyala Pinyol-Jiménez. En un context tan inflamable com el d'avui dia, la paraula pren força.