• Arc Mediterrani
  • La resistència financera de l’autònom, la clau de la supervivència

La resistència financera de l’autònom, la clau de la supervivència

Un nou document de l’IVIE analitza la caiguda de l’ocupació dels autònoms en funció d’escenaris base i especialment adversos per l’alerta del coronavirus

Els treballadors de bars i restaurants són dels més afectats | E. Tost (ACN)
Els treballadors de bars i restaurants són dels més afectats | E. Tost (ACN)
Redacción VIA Empresa
València
06 d'Abril de 2020
Act. 06 d'Abril de 2020

Algunes evidències i certes hipòtesis. El nou document de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) analitza l'impacte de la crisis del coronavirus en el col·lectiu autònom valencià. El document número 3 de la sèrie COVID-19: IvieExpress que ha posat en marxa l'entitat valenciana reconeix que els autònoms més afectats són comerciants, reparadors de vehicles i treballadors de sectors recreatius, els quals necessàriament han d'estar al peu del canó de les seues responsabilitats. "Les activitats més colpejades per la crisi tendeixen a ser en major mesura aquelles en les quals la presència de treball autònom és més important en termes relatius", apunta el document que signen conjuntament per Robert Meneu i Enrique Devesa. Al País Valencià, amb data febrer de 2020, hi ha 351.182 treballadors autònoms.

Els autònoms més afectats són comerciants, reparadors de vehicles i treballadors de sectors recreatius

Els autors diferencien entre cessament de l'activitat i caiguda del nombre d'afiliats a la Seguretat Social per analitzar l'impacte del virus en aquest col·lectiu de treballadors per compte propi. En un escenari base, apunten que la caiguda de l'afiliació s'estima en un 5,1% i en un 6,7% en un escenari advers. L'afectació de l'afiliació aniria augmentant, segons apunten els economistes, depenent de la durada d'aquesta situació: "Arribaria a suposar el 15,3% de l'afiliació si es prolongara un trimestre en l'escenari base i del 20,1% en l'advers", anoten.

Altra qüestió és el cessament de l'activitat, doncs els autors consideren que tot i l'aturada, els autònoms mantindran l'afiiliació però molts sí que es veuran obligats a aturar les seues activitats i fins i tot acomiadaran empleats al seu càrrec. En l'escenari base que contempla l'IVIE, els sectors autònoms que no han cessat la seua activitat ni un punt percentual són els agricultors i ramaders, els subministradors de serveis essencials com aigua, la informació i les comunicacions, l'Administració pública, la sanitat i l'educació. La resta, estan afectats en major o menor mida, però sobretot hi ha un colp fort a aquells que es dediquen a la reparació de vehicles, l'hostaleria, l'art o les tarees domèstiques, entre altres. 

Per tant, segons les seues conclusions, "si es produïren aquestes reduccions de l'activitat i el seu impacte sobre l'ocupació fóra proporcional a les mateixes durant tot un any —cosa altament
improbable—, la caiguda de l'ús dels autònoms s'elevaria al 61,1% en l'escenari base (214.407) i al 80,8% en l'advers (283.831).

Entre les seues conclusions, Meneu i Devesa apunte que la incidència efectiva de la crisi "dependrà de la duració de la mateixa, de l'activitat de cada subsector i de la capacitat de resistència financera de cada autònom". 

Les bonificacions de les quotes, quant costen?

En l'estudi també s'analitza l'estimació del cost mensual de les bonificacions als treballadors autònoms. El cost total d'una bonificació de les quotes a tots els autònoms valencians es mostra és bastant elevat, ja que implica un total de 117,2 milions d'euros. Si la bonificació només arriba fins a la base mínima (944,4 euros) l'import total descendeix fins als 97,8 milions d'euros. Aquesta valoració té sentit en el marc de les mesures preses pel Govern espanyol que donarà dret a la prestació per cessament d'activitat només quan es reconeix que la caiguda d'aquesta ha arribat al 75%, però aquells autònoms que no complisquen aquesta condició, però hagen patit caigudes importants d'activitat, no poden beneficiar-se de l'exoneració
de les quotes.