• Arc Mediterrani
  • Sergio Furio: "A València no anem a mendicar, anem perquè ens abelleix"

Sergio Furio: "A València no anem a mendicar, anem perquè ens abelleix"

El fundador de Creditas, 'fintech' d'èxit al Brasil amb delegació a Mèxic, preveu ampliar l'oficina valenciana arribant al centenar de treballadors en 2020

Sergio Furio, fundador de Creditas  | Cedida
Sergio Furio, fundador de Creditas | Cedida
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
22 de Novembre de 2019

"En València hi ha un ambient emprenedor cada vegada més fort", afirma Sergio Furio. L'emprenedor ha apostat per tornar a casa amb un projecte d'èxit sota el braç: Creditas, la fintech que va fundar el 2012 al Brasil com una plataforma de préstecs online amb garantia, busca consolidar una plantilla a València de vora un centenar de persones durant l'any 2020. Per què? "Saps què passa? Que t'adones que al final les coses es fan amb el cor", explica l'empresari en conversa telefònica amb VIA Empresa.

 

Amb tot, hi posa molta racionalitat en la seua decisió: "La Universitat Politècnica (UPV) ha fet grans esforços per crear un nínxol en tecnologia, amb un ambient emprenedor que era impossible fa quatre anys, però a més hi ha suport de les institucions, hi ha bones universitats, bona filosofia... El que no hi ha és oferta de treball de què ens agrada fer i la gent quan acaba la carrera se'n va a empreses de tecnologia de fora, han d'emigrar a Berlín, Londres, Barcelona o Madrid. Ací ens faltaven empreses que estigueren fent tecnologia, i jo no necessite banquers, necessite programadors i és el que anem a fer en València. És la pegada que estem buscant", reconeix amb il·lusió.

Furio: "La Universitat Politècnica de València ha fet grans esforços per crear un nínxol en tecnologia, amb un ambient emprenedor que era impossible fa quatre anys"

El treball que es fa des de la UPV, d'on han sorgit empreses tan consolidades com Zeleros, és una referència per a Furio. Nega tenir contacte amb les Administracions, la seua relació ha sigut sempre amb la Politècnica. "Allà tenen Pepe Millet –vicerector d'Ocupació i Emprenedoria- que té el cap molt ben moblat. I nosaltres no anem a València a mendicar, anem perquè m'abelleix, perquè a València el cost de vida encara està per sota, té millor clima, i pensem que podem utilitzar-ho", assenyala Furio.

 

15 persones hi treballen actualment a les seues oficines del barri de Russafa però abans de les campanades entraran altres 15 persones més... i així successivament durant l'any que comença. Seguirà el mateix model que al Brasil, assegura, des d'on espera que també es traslladen treballadors de la companyia. "Creiem en la diversitat perquè enriqueix pensar amb altres ulls. Quan uneixes gent diversa, hi ha importants backgrounds junts i les coses que et funcionen, han de circular".

Oficina de Creditas al Brasil | Cedida
Oficina de Creditas al Brasil | Cedida

I tant que funcionen. Tot i que es reserva publicar la facturació, els números de Creditas fan pensar que la xifra de negoci està en un bon moment. En la seua primera ronda de finançament, el 2015, Creditas va recaptar 7,5 milions de dòlars de la mà de Redpoint eVentures, Quona Capital i QED Investors i va ser completada per Kaszek Ventures. Abans el negoci havia arrencat amb els 180.000 dòlars d'estalvis personals del mateix Furio, llicenciat en ADE per ESADE, que amb anys de residència a Barcelona, Nova York i Sao Paulo, comptava amb dues dècades d'experiència a Deutsche Bank i Boston Consulting Group.

Altra imatge de les oficines de Creditas a la ciutat brasilera | Cedida
Altra imatge de les oficines de Creditas a la ciutat brasilera | Cedida

Les següents rondes han seguit una línia ascendent: 19 milions de dòlars en 2017 amb International Finance Corportation (IFC), el Banc Mundial i Naspers i amb la participació de Redpoint eVentures, Kaszek Ventures, Quona Capital i QED Investors; i altres 55 milions de dòlars en la penúltima ronda liderada per Vostok Emerging Finance, amb la participació de Santander InnoVentures, Amadeus Capital Partners, Endeavor Catalyst, International Finance Corporation, Naspers, Kaszek Ventures, Quona Capital i QED Investors.

La seua primera ronda d'inversió va recaptar 7,5 milions de dòlars en 2015

Aquest mateix any, la fintech va establir dos fons d'inversió exclusius per als seus préstecs: FIDC Acte i FIDC Home. La darrera, aquest 2019, va ser de 231 milions de dòlars i va ser liderada pel grup japonés SoftBank.

Economia i tecnologia

A més, han arribat a les 1.000 sol·licituds de crèdit, que en la seua plataforma es tradueix en un procés ràpid que redueix els costos de les operacions i aprofita les propietats dels actius de les persones. "Algú que té un crèdit amb garantia de cotxe és algú que té un deute de 3.000 euros, que paga el 130%. Nosaltres li ho refinancem al 17%, utilitzem el seu cotxe amb una calor de mercat de 8.000 euros, i llavors, quan veu que li aconsegueixes baixar, vol tindre més deute, per la qual cosa li donem altres 2.000 euros amb una taxa d'interés, llavors l'economia familiar guanya perquè deixa de pagar una quota mensual de 400 euros i passa a pagar una de 80", explica Furio. Creditas gestiona tres productes: prèstecs amb garantia hipotecària, de vehicle i prèstec privat amb garantia de nòmina.

En la conversa es nota que Furio sempre havia confiat en l'èxit del seu projecte, que beu de "donar-li voltes a tots els reports sobre el sistema bancari brasiler i d'explicar-li la meua història a tothom que em trobava pel carrer". Ara compta amb 1.500 treballadors, la majoria d'ells al Brasil, mercat en què és especialista. La cerca del talent és altra de les raons que l'ha motivat a apostar per València, ja que assegura que el preu dels programadors al Brasil s'ha duplicat en els últims dos anys i per això han decidit obrir mercats. "Lògicament vam pensar a anar-nos-en a la terreta, però falten empreses de tecnologia. Per això m'encantaria portar ací un equip de 100 programadors".