Tecnòlogues contra la mediocritat

Empresaris que es reuneixen per pressionar sobre el Corredor Mediterrani i expertes en tecnologia que es reivindiquen en la setmana del CyberCamp quan el consultor Xavier Marcet visita València

Susana Lluna presenta el desdejuni amb Xavier Marcet i Rafael Juan | Abel Gimeno
Susana Lluna presenta el desdejuni amb Xavier Marcet i Rafael Juan | Abel Gimeno
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
29 de Novembre de 2019
Act. 29 de Novembre de 2019

Fa uns dies el divulgador tecnològic Benjamí Villoslada, habitual col·laborador de VIA Empresa, publicava un fil a Twitter (el podeu seguir ací) sobre la situació de la Intel·ligència Artificial a les Illes Balears, d'on és natural, per ressaltar que la valenciana és la primera autonomia que ja té una estratègia pròpia. La van presentar el president Ximo Puig i l'enginyera alacantina Nuria Oliver fa una setmana a Alacant i ací també ho vam recollir. Oliver, a qui fa uns anys vaig entrevistar en EsadeCreapolis, se li ha de reconéixer que s'esforça per ser divulgativa i explicar amb paraules comprensibles una realitat que sovint gira entorn de l'ús d'algorismes, una mena d''ovnis' per a la gent corrent com jo.

 

  

A banda del seu treball, aquesta presència (més mediàtica) d'Oliver, com la recent presentació en el Districte Digital d'Alacant, ajuda a refermar el seu posicionament com a referent per a les joves. Igual que la seua participació en el MYT, el primer Fòrum UPV sobre Dones i Tecnologia que una inquieta doctoranda en enginyeria informàtica, Lidia Contreras, ha organitzat a València aquesta setmana. Des de la Càtedra de Transformació Digital de la Universitat Politècnica de València (UPV) m'expliquen que va sorgir d'ella mateixa l'interés per celebrar aquest esdeveniment que, per coincidències del calendari, se celebra el mateix dia que el lliurament dels Premis Jaume I restant rellevància mediàtica a la jornada. 

 

 

Rellevància però no mèrit, que en té de molt. Vora 200 assistents per escoltar només dones tecnòlogues. 91 d'ells, estudiants de 3r d'ESO de l'Institut Lluís Vives, el target al qual apunta el MYT perquè conquerir la gent jove és la clau d'un futur més igualitari. Dies després parlem i es mostra "molt contenta" perquè l'acte "ha eixit com esperava, és el que jo volia fer". Fundadora de la facció valenciana del grup R-ladies i integrant de dataUPV, Contreras s'enfoca acadèmicament en el tractament de dades i en donar a conéixer dones en l'àmbit tecnològic, tot i que del segon tema reconeix que és difícil trobar qui se'n faça ressò.

Angélica Bellver, CTO i cofundadora en IDS, en el taller de drones del MYT | @j7debord
Angélica Bellver, CTO i cofundadora en IDS, en el taller de drones del MYT | @j7debord

Però certament la proposta de Contreras té tot el sentit del món en una ciutat, la meua, que aspira a ser tech city, si no ho és ja: aquesta setmana l'esdeveniment sobre l'ús segur d'Internet CyberCamp, la passada la VLC Startup Week i, en cartera, la preparació del Webit Festival, el CEO del qual –l'inversor búlgar Plamen Russev-, s'ha reunit aquest dimecres a l'Ajuntament amb la vicealcaldessa Sandra Gómez. Si no som tech city ja, ens faltarà només la t, no? 

 

 

Amb tot, a més de ser tecnològica, aquesta ciutat vol estar ben connectada i, més enllà de les cadenes de blocs (o blockchain), la connexió avui dia passa pel transport (físic). Per això més de 1.500 empresaris s'han reunit a Elx, ciutat de les palmeres, en una macro trobada reivindicativa sobre el Corredor Mediterrani, la pedra en la sabata de les infraestructures de l'Estat. Han estat els empresaris de sempre però també els ara etiquetats com a emprenedors, com el jove David Pistoni, CEO de Zeleros i també de la pedrera de la UPV. Preguntant-los per què s'involucren en aquesta demanda, Juan Vicén, el seu responsable de comunicació, m'explica que "donem suport al desenvolupament dels sistemes de transport ferroviaris a Espanya, ja que són pioners a escala internacional i està demostrat que contribueixen a la millora de l'eficiència del sistema de transport: El Corredor Mediterrani és una d'aquelles apostes que podran augmentar la competitivitat d'Espanya a escala internacional i europea". Res més a dir. 

 

I hores abans de rematar aquesta crònica he assistit al primer desdejuni que la valenciana empresa de software BeLike organitza a València, que VIA Empresa és media partner. Dins del seu projecte La Revolució 4.0 -que coordina amb podcast online inclòs l'experta en transformació digital Susana Lluna- han portat al sempre inspirador Xavier Marcet, que avui signa la nostra Opinió- al hub que Global Òmnium té per la zona universitària.

El desdejuni de Belike a GoHub València | Abel Gimeno
El desdejuni de Belike a GoHub València | Abel Gimeno 

El nom, Trajectòries consistents per a lluitar contra la mediocritat, ja era interessant però després de veure en directe la conversa entre el ponent i el valencià Rafael Juan, l'empresari darrere de les valencianes (les magdalenes Dulcesol, les de la terreta) que s'han menjat tota la vida en ma casa, encara m'ha fet més il·lusió desdejunar acompanyada. M'he sentit, per molts motius, com en família. 

Marcet i Juan, en acabar l'acte | Abel Gimeno  
Marcet i Juan, en acabar l'acte | Abel Gimeno 

Ací Juan i Marcet han parlat sense cap traça de mediocritat d'innovació, planificació estratègica, lideratge, humilitat, transformació digital però també de persones. Sempre de persones. D'equips valents, inspiradors... "Cada vegada estic més convençut que la vertadera estratègia està en les persones", apunta el gran Marcet. La clau està a envoltar-se de gent que sàpiga "fer les coses bé", insisteix. I en aquest grup, on no entren els mediocres, està la gent vàlida com Nuria, Lidia, Susana, David o Juan. Ells i elles, com tants altres amb idèntica visió, ja lluiten contra la mediocritat de la nostra tech city però molts no ho saben. Fins ara.