Aliança històrica del turisme per rebre fons europeus

Més de 70 empreses del sector, amb molta presència balear, creen un pla estratègic per optar a 5.800 milions d'euros dels Next Generation EU

Un passadís de l'aeroport de Palma buit davant la manca d'activitat turística, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Un passadís de l'aeroport de Palma buit davant la manca d'activitat turística, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Redacción VIA Empresa
Barcelona
21 de Gener de 2021

Tothom vol els fons europeus per a la recuperació de la crisi de la covid-19. Els Next Generation EU van molt buscats a tots els sectors, però només s'atorgaran a aquells projectes concrets que s'emmarquin en la transformació ecològica i digital. El turisme és l'últim sector que ha decidit organitzar-se per optar a aquests. Així doncs, unes 70 empreses de tota la cadena de valor del turisme -amb una destacada presència de companyies de les Illes Balears- s'han aliat per crear un pla estratègic, pel qual esperen captar uns 5.800 milions d'euros d'ajudes europees.

L'anomenen Pla de xoc: cap a un turisme sostenible i intel·ligent 2021-2026 i el defineixen com una "aliança hitòrica", segons ha informat Meliá a través d'un comunicat. Aquesta és una de les empreses que formen part d'aquest acord, juntament amb altres negocis hotelers com Barceló, RIU, NH, Iberostar, Palladium, Room Mate i Med Playa. També en formen part grups turístics de la mida d'Ávoris i Globalia; i distribuïdors com Logitravel, Hotelbeds i TUI; aerolínies entre les quals hi figuren Air Europa i la recent creada World2Fly (del grup Iberostar).  

Però també hi participen negocis complementaris, com els proveïdors tecnològics Accenture, Tirme o TravelCompositor; associacions i centres tecnològics com Exceltur, Tecnalia i la Universitat de les Illes Balears; l'inversor immobiliari Azora; i altres empreses, entre les quals destaquen Iberdrola, l'enginyeria Sampol i Estel Ingeniería y Obras. Totes s'han organitzat amb l'ajuda de la consultora de projectes d'R+D catalana FI Group.

El projecte es construeix a partir de quatre bases: el turisme intel·ligent, l'economia circular, l'eficiència energètica i la disminució de la petjada de carboni, i la construcció sostenible i la transformació de les destinacions. Cada un d'aquests paquets inclou projectes individuals de les empreses que signen l'acord i també iniciatives transversals que impliquen a tota la cadena de valor.  

Accelerar la vacunació

La presentació d'aquesta aliança coincideix amb la celebració de la cimera de presidents d'organitzacions sectorials del turisme, que coordina la Taula del Turisme. El sector ha aprofitat l'ocasió per reclamar al Govern central que s'acceleri el procés de vacunació. L'objectiu, per a ells, ha de ser arribar a un 70% de la població vacunada de cara a l'estiu per poder reactivar l'activitat turística coincidint amb l'inici de la temporada.   

També creuen que és important que es posi en marxa el passaport sanitari, que algunes aerolínies ja han començat a utilitzar. El sector recorda que el 2020, l'activitat turística ha caigut un 80% en comparació als darrers anys a causa de la covid-19. L'impacte en el PIB turístic ha estat de 106.000 milions d'euros i s'han perdut 1,1 milions de llocs de feina, segons les dades que aporta el mateix sector.