• AutisMIND, un guia per als nens amb autisme

AutisMIND, un guia per als nens amb autisme

L'aplicació, creada per un equip de psicòlegs catalans, ajuda els nens amb TEA a posar-se al lloc dels altres i facilitar la seva integració social

L'aplicació ajuda els nens a socialitzar amb altres persones
L'aplicació ajuda els nens a socialitzar amb altres persones
Redacción VÍA Emprendida
28 d'Abril de 2017
Els pares i professionals ja tenen en l'aplicació AutisMINDuna eina de suport per els nens amb Transtorn d'Espectre Autista (TEA) o altres patologies, com el retard del desenvolupament intel·lectual o el TDAH. El seu objectiu és estimular el pensament social i pal·liar el dèficit en la Teoria de la Ment (ToM), incapacitat dels menuts d'empatitzar, relacionar-se i integrar-se en la societat.

L'app, que consta de 10 temes diferents amb sis nivells de dificultat i més de 1.000 exercicis lúdics i materials interactius, presenta aquest divendres la seva versió per a iPad al 1r Congrés AuTICmo que se celebra a Barcelona fins al diumenge. La trobada aplega persones relacionades amb l'àmbit de la tecnologia i l'autisme per donar a conèixer els recursos existents al voltant d'aquest sector de forma pràctica i real.

Creada amb i per a nens autistes
AutisMIND és la primera aplicació d'una sèrie de quatre, "l'objectiu és convertir-la en un programa estructurat d'intervenció terapèutica per a nens amb TEA, que se serveixi de les noves tecnologies per guiar les sessions de tractament", comenta Alex Escolà, psicòleg infanto-juvenil especialitzat en autisme, autor de l'aplicació, CEO i soci fundador de IDAPP MIND.

"La idea va sorgir de l'experiència clínica i el treball terapèutic amb els nens. A partir d'uns exercicis que vaig crear per ordinador, vaig observar l'impacte positiu en la intervenció, ja que els hi resultaven divertits i els mantenia motivats. Després de presentar el programa a conferències, de tenir una experiència positiva amb les famílies i de compartir els exercicis amb altres terapeutes i professors, vaig decidir crear una aplicació que pogués englobar tots els temes relacionats amb el pensament social, aprofitant els avantatges de les noves tecnologies" , explica Escolà.

Tot i que AutisMIND no és la primera aplicació ni programa per estimular la ToM, la Dra. Noemí Balmaña, també psicòloga infantil i juvenil especialitzada en autisme, assegura que no hi havia "una aplicació que abordés aquest tema, i menys de manera global, estimulant moltes de les àrees necessàries per al desenvolupament del nen".

Balmañana, juntament amb Escolà i el també psicòleg de l'Institut de Diagnòstic i Atenció Psiaquiàtrica i Psicològica (IDAPP), Sergi Corbella, formen l'equip fundador de la startup, creada el 2006 per portar a la pràctica tota l'experiència adquirida a escala professional. L'aplicació ha estat creada gràcies a la col·laboració de l'equip multidisciplinari de professionals (psicòlegs, logopedes i psicopedagogs) de l'IDAPP.

Característiques de l'aplicació
L'aplicació està dissenyada perquè el seu ús sigui senzill, intuïtiu i eviti la sobrecàrrega estimular. Es pot personalitzar per a cada usuari i permet tenir un feedback immediat per saber a l'instant si la resposta del nen és correcta. D'aquesta manera, es pot seguir el seu progrés mitjançant estadístiques que valoren els avenços.



L'eina està disponible per a iOS i Android de forma gratuïta i amb un primer tema sense cap cost. La resta, es poden descarregar per 1,50 euros cadascun per tal de finançar el desenvolupament de les següents aplicacions i completar la sèrie AutisMIND, en què s'abordaran altres aspectes com la interpretació de situacions socials, la falsa creença, la comunicació no verbal, les alteracions paralingüístiques, l'humor o la pragmàtica del llenguatge.