• Barcelona estrena centre de processament de dades

Barcelona estrena centre de processament de dades

El Big Data CoE aportarà solucions tecnològiques que permetin cobrir necessitats en la gestió de dades

El Growth Barcelona alberga el Big Data CoE
El Growth Barcelona alberga el Big Data CoE
Europa Press
09 de Febrer de 2015
Act. 09 de Febrer de 2015
El Big Data Center of Excellence Barcelona convertirà la capital catalana en el centre de processament de dades més important del sud d'Europa i en un aeroport de connexió tecnològic en usar el potencial de les dades per millorar la gestió de serveis, com la sanitat i la mobilitat.

"Primer va venir la revolució digital, després la tecnològica i ara la de les dades. Barcelona no podia quedar al marge i està llista per a liderar la revolució de les dades", ha assegurat la tinenta d'alcalde d'Economia de l'Ajuntament, Sònia Recasens, en la roda de premsa de presentació del Big Data CoE.

Aquest projecte aportarà solucions tecnològiques que permetin a empreses i administracions cobrir les seves necessitats en la gestió de dades, i oferirà serveis de capacitació professional i un programa de divulgació de les tendències i casos d'èxit Big Data per estendre el valor de les dades, accelerant així la innovació empresarial i les decisions estratègiques.

El centre, ubicat al Barcelona Growth Center, ha comptat amb un pressupost de 650.000 euros aportats per l'Ajuntament, la Generalitat i Barcelona Digital Centre Tecnològic, els socis promotors de la iniciativa juntament amb Oracle, que sortirà al centre de coneixement i de projectes per desenvolupar.

El Big Data CoE, que ja té 8 professionals -es preveu incorporar vuit addicionals el 2015 i que el 2020 l'equip sigui de 25 persones-, s'emmarca en l'estratègia SmartCat i és obert a la col·laboració amb empreses del sector TIC; Institut Cerdà, Barcelona Supercomputing Centre, Bismart, Grup Ais, Bestiari, Davinci IT, Kernel Analytics, Synergic Partners i les universitats de Barcelona i Pompeu Fabra ja són els seus col·laboradors.

Han acompanyat a Recasens en la roda de premsa el director general de Telecomunicacions i societat de la informació de la Generalitat, Jordi Puigneró; el vicepresident de Consulting Services & Enterprise Architechts Europe de Oracle, Malhar Kamdar, i el president del Barcelona Digital Centre Tecnològic, Antoni Massanell -estava prevista la participació de l'alcalde Xavier Trias, però li ho ha impedit la seva assistència a un funeral-.

"Embrió de fàbriques del s.XXI" 
Jordi Puigneró ha sostingut que el centre és l'"embrió de les fàbriques del segle XXI, i la primera matèria són les dades", i ha recordat que primer va ser l'internet de la informació, després l'internet de les persones amb l'aparició de les xarxes socials, i ara comença el canvi cap a l'internet de les coses.

Malhar Kamdar ha destacat que el volum de dades generat els últims anys arran de l'auge d'internet equival a les dades produïdes en la història de la humanitat, i ha sostingut que la revolució que suposen actualment les dades és semblant a la qual va suposar el descobriment de l'electricitat: "Cal saber organitzar les dades per prendre decisions estratègiques".

Segons Antoni Massanell, el Big Data "està encara per descobrir però, en la mesura que empreses, administracions i polítics entenguin la magnitud de les dades, la societat serà molt millor".

El processament de dades és un sector en auge internacional, ja que es calcula que generarà 4,4 milions d'ocupacions en quatre anys a tot el món i el seu ús creixerà un 304% en els pròxims dos anys a Espanya, i per això la capital vol aprofitar el potencial de la 'marca Barcelona' per a liderar aquesta revolució.

Cas d'èxit 
El Big Data consisteix a crear un gran banc de dades, analitzar-les i organitzar-les en funció de les necessitats i objectius de cada projecte, com el que ha realitzat CaixaBank amb Oracle per crear una nova infraestructura de processament.

L'entitat financera disposa ara d'una visió global de les activitats dels seus clients integrant les dades creats en tots els canals -oficines, internet o banca electrònica- per personalitzar els seus serveis.