Que Barcelona és una ciutat amb una capacitat brutal d'atraure empreses tecnològiques no és una novetat. Que l'ecosistema de startups és un dels que té més potencial del sud d'Europa, tampoc. Però els eslògans publicitaris sempre necessiten xifres en les quals recolzar-se i l'informe Startup Ecosystem Overview confirma la "maduresa" de Barcelona com a centre tecnològic i d'innovació. Amb 1.200 startups, la capital catalana és la sisena ciutat europea amb més empreses emergents i la cinquena en volum d'inversió. De fet, Barcelona va concentrar el 60% de les inversions en startups de tot l'Estat.
"Barcelona té un ecosistema molt madur que facilita l'entrada de projectes més desenvolupats i amb més possibilitats de creixement", ha explicat el director del programa The Collider de la fundació Mobile World Capital, Òscar Sala. El 2018 la ciutat va captar 871 milions d'euros per a projectes emergents, més del doble que Madrid (341 milions). Encara que la major part d'aquesta inversió es deu a la ronda de finançament de la plataforma de compravenda de productes de segona mà Letgo, que va aconseguir 430 milions, les xifres encara situarien Barcelona com la principal ciutat de l'Estat en atracció de capital.
Entrar al cercle virtuós, la clau
"Estar en posicions top de rànquings no és tant una qüestió de vanitat com d'entrar en un cercle virtuós", ha matisat el conseller delegat d'Inveraedy. "Més inversió vol dir més startups, més empreses vol dir més capacitat d'atracció de talent i millors treballadors vol dir start ups més competitives que atrauen més inversió". A més, el creixement de la inversió s'ha produït en un context de menys empreses finançades, fet que reforça la maduresa de l'ecosistema i suposa que el volum mitjà de les operacions és més elevat.
En termes absoluts, la inversió en startups a Barcelona ha crescut un 58% en un any i situa la ciutat al top5 europeu, només superada per Londres, París, Berlín i Estocolm. "Encara som molt competitius en salaris i això facilita l'arribada de grans companyies", ha afegit Òscar Sala. La capacitat d'atraure talent amb una escala salarial inferior a la d'altres ciutats reflecteix el gran potencial de Barcelona, que combina bones condicions globals –clima, oferta cultural i gastronòmica– amb un ecosistema en creixement constant. Això fa que la capital catalana estigui al tercer lloc de la classificació de ciutats preferides per crear empreses emergents darrere de Londres i Berlín.