• Barcelona, capital 'tech' i somni 'smart'

Barcelona, capital 'tech' i somni 'smart'

El Tech Spirit engega la setmana de l'emprenedoria posant de relleu la necessitat de diàleg entre el sector públic i privat per ser un referent mundial

Públic al Tech Spirit Barcelona, al hall de la Casa Llotja de Mar | ACN (M. Belmez)
Públic al Tech Spirit Barcelona, al hall de la Casa Llotja de Mar | ACN (M. Belmez)
Barcelona
25 de Febrer de 2020
Act. 28 de Febrer de 2020

Tret de sortida a la "setmana màgica" de l'esperit emprenedor català. The show must go on. L'atractiu de Barcelona per al talent la converteixen en la principal ciutat del sud d'Europa on establir-se i, de fet, el 15% dels fundadors d'startups són estrangers. La vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha inaugurat les jornades a la Casa Llotja de Mar recordant que la capital catalana "és la quarta ciutat innovadora d'Europa i el tercer centre més atractiu per crear noves empreses, cosa que és un reflex d'una feina ben feta per l'ecosistema local". El "complicat" moment que va representar la cancel·lació del Mobile World Congress (MWC) i del 4YFN va donar pas a una suma de sinergies que, avui, demostren que l'ànima emprenedora catalana està més viva que mai. VIA Empresa se suma a la filosofia Barcelona Tech Spirit, ara i sempre.

Al costat del president del Barcelona Tech City, Miguel Vicente, del director general de la Mobile World Capital, Carlos Grau, del delegat del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, i del tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, aplaudia la col·laboració público-privada per tirar endavant iniciatives com totes les que s'estan duent a terme al llarg d'aquesta setmana, que marquen el segell del talent català i del que tria Catalunya per establir-s'hi.

Tret de sortida al Barcelona Tech Spirit | MEM

Tret de sortida al Barcelona Tech Spirit a la Llotja de Mar | MEM

Chacón ha volgut deixar ben clar que "Catalunya i Barcelona no només volen ser objecte, sinó que volen ser un subjecte proactiu", cosa que queda palesa en les més de mil reunions amb 400 empreses diferents que s'estan celebrant i se celebraran al llarg de la setmana de l'emprenedoria. Precisament per això, la col·laboració -i comunicació- entre el sector públic i el privat es converteix en ingredient bàsic per avançar al ritme que ho fa el món. Una col·laboració público-privada totalment necessària perquè "les smart cities funcionin", com ha posat damunt la taula la CEO d'Inviertis, Rebeca Pérez, durant el #BS4TechSpirit organitzat per l'equip de Barcelona Startup Congress i Amano al Valkiria Hub durant una taula rodona moderada pel director de VIA EmpresaVíctor Costa

Catalunya, República emprenedora

Citant l'economista Mariana Mazzucato, Costa ha aprofitat per posar a debat la qüestió sobre si realment les administracions públiques i els governs són les organitzacions més emprenedores del mercat. El CEO d'Akiles, Nicolás Salame, s'ha lamentat en aquest sentit que "a Espanya hi ha carències amb la paraula tecnologia i innovació". "Al final som el resultat d'aquesta poca importància a la part tecnològica", ha assenyalat, motiu pel qual demana a les administracions "més diners" i, sobretot, "posicionament en el discurs, creure en el país i actuar en conseqüència amb aquest pensament". "Ha d'haver-hi compromisos", l'ha reforçat la cofundadora de Reby, Cristina Castillo.

VIA Empresa modera la taula 'Barcelona: destinació smart city' | Cedida

VIA Empresa modera la taula 'Barcelona: destinació smart city' | Cedida

Però, quins passos s'han de seguir per ser una smart city i fer realitat el somni de ser-ho? A parer de Pérez, una ciutat intel·ligent és "aquella que posa tota la seva tecnologia al servei dels habitants", aquella que "fa més fàcil la vida dels seus ciutadans". El CEO d'Akiles hi ha afegit un punt més subratllant que les smart cities són ciutats que estan dotades de tecnologia que els permet detectar a temps real les necessitats dels usuaris i, sovint, abans que la necessitat sigui latent".

Necessitats que l'ecosistema emprenedor ja detecta, preveu i avança, però que encara cal sumar sinergies i anar de la mà de les administracions. I Barcelona viu aquest "moment excepcional", en paraules del president del Barcelona Tech City, motiu pel qual és fonamental continuar posant les condicions i els serveis per continuar creixent. I per això cal un marc regulatori "que permeti competir en igualtat de condicions" i que inclogui "beneficis fiscals".

L'au fènix del MWC

"Davant la por va sorgir la valentia" de tirar endavant l'esdeveniment, el delegat del Consorci de la Zona Franca ha posat en valor el ressorgir de l'esperit del MWC en forma de Barcelona Tech Spirit i ha aplaudit la unitat entre les administracions i els diferents agents per tirar endavant el Tech Spirit. Per això, l'ha posat com a exemple per crear "molt bones oportunitats" de cara al futur. 

De fet, la relació entre el sector públic i el privat és cada vegada més propera i, com ha recordat Collboni, l'Ajuntament de Barcelona s'ha marcat crear 100.000 llocs de treball fins al 2030 en l'àmbit tecnològic i l'economia verda. I és que la ciutat comtal "aconsegueix ser capital en allò que es proposa", però no pot adormir-se. Justament per això, el primer tinent d'alcalde ha ha fet una crida a mantenir "la unitat de les institucions" per assolir els objectius marcats i ha anunciat que en les properes setmanes espera poder anunciar novetats. "No ens aturarem aquí".

Chacón: "Catalunya i Barcelona no només volen ser objecte, sinó que volen ser un subjecte proactiu"

Però cal fer autocrítica. La CEO d'Inviertis ha tornat a insistir al Valkiria Hub en què els organismes públics "han d'educar la societat" perquè estigui "més sensibilitzada", cosa que, segons el seu judici, igual aporta "poc benefici econòmic, però molt de social". Pérez ha recordat com històricament els governs i les institucions "eren més reactius a fer canvis" i ha apuntat que, precisament per això, són les startups "les que estem ajudant a les institucions perquè siguin més proactives". "Deixem-nos de de titulars i adherim-nos a l'estratègia que tenim com a ciutat", ha sentenciat.

Sumant-se a les seves paraules, la cofundadora de Reby reclama "més diàleg amb l'administració" perquè, lamenta, "la quantitat de coses que podríem estar fent a la velocitat d'altres ciutats ens fa tenir el risc de quedar-nos enrere". De moment, l'esperit barceloní ha sabut com posar fil a l'agulla a la cancel·lació del MWC i donar-li la volta. I és que, com diu la CEO d'Inviertis, que Barcelona sigui una smart city "no és un somni, és una incipient realitat".