• Biel Glasses, ulleres electròniques i motivació social

Biel Glasses, ulleres electròniques i motivació social

La startup desenvolupa unes lents amb realitat virtual i augmentada per millorar la percepció de persones amb baixa visió

Les Biel Glasses marquen la calçada o obstacles al camí
Les Biel Glasses marquen la calçada o obstacles al camí
Aiats Agustí
Periodista
Barcelona
17 de Maig de 2018

Biel Glasses és un projecte que desenvolupa unes ullereselectròniques que a partir de la visió per ordinador, la realitat virtual i augmentada poden millorar la percepció visual de persones amb baixavisió. Jaume Puig Adamuz és enginyer electrònic i pare d'en Biel, que pateix una malaltia congènita que li causa baixa visió.

 

La startup va néixer per solucionar un problema personal, però amb una motivació social, quan Puig i la seva dona Constantça, metgessa de professió, van detectar que el seu fill patia aquesta condició. No existia al mercat cap dispositiu per millorar la qualitat de vida del seu fill, per això van decidir investigar pel seu compte.

Biel Glasses ofereixen una realitat adaptada: "Com les persones que tenen baixa visió els seus ulls no s'adapten al món, tractem d'adaptar el món als seus ulls". Segons explica l'enginyer, "captem la realitat i la modifiquem perquè sigui més entenedora i evident. Els objectes, obstacles, persones estan assenyalats perquè siguin visibles".

 

Existeixen diversos tipus de baixa visió, un problema que pateixen 217 milions de persones al món, 25,5 milions a Europa i més de 900.000 a l'Estat espanyol. De fet és més comú que la ceguesa i no té una correcció convencional. A més, normalment, els qui pateixen de baixa visió, no gaudeixen de la protecció social per als cecs. Aquest és un mercat potencial de 20.000 milions d'euros: "Comptem facturar en cinc anys mínim 7,5 milions d'euros".

Les ulleres s'adapten a cada cas de baixa visió i ofereixen solucions com zoom in i out, marcar obstacles o reposicionar imatges

Depenent de cada casuística concreta, donat que existeixen diversos tipus, les ulleres ofereixen diverses solucions: marcar escales per baixar-les o pujar-les amb facilitat, marcar obstacles, zoom per llegir o allunyar la imatge, marca la calçada per diferenciar-la de la vorera, reposicionament d'imatges, reconeixement facial i reconeixement d'objectes. I tot això en 2D i 3D, realitat virtual i augmentada. El giny consisteix en unes ulleres com si es tractés d'un dispositiu de realitat virtual que incorpora càmeres i un processador. La idea és que aquestes ulleres es venguin a les òptiques i l'òptic prepari el giny per a cada pacient "igual que ara fan lents a mida".

Drones a les ulleres

El projecte té tres anys de vida. Puig va viatjar a França a un congrés per sondejar el sector. La resposta que va rebre és que necessitaria un processador de la mida d'un camió. "Tot el desenvolupament de drones, cotxes autònoms, realitat virtual i videojocs ha fet invertir diners en processadors, les eines que necessitàvem per fer realitat aquest projecte han anat apareixent", per sort. Va ser llavors quan van adreçar-se a Barcelona Activa per muntar l'empresa.

El primer prototip d'ulleres el desenvolupen en col·laboració amb la Universidad Rey Juan Carlos i s'ha posat en marxa amb una inversió de 65.000 euros. Òbviament, el desenvolupament de tecnologia és car i Puig calcula que necessitaran un finançament total d'1,2 milions d'euros per arrencar el projecte. Ara, la startup ha llançat una ronda de finançament de 700.000 euros (i mig milió d'ajudes públiques) per fer arribar el producte al mercat. El calendari està marcat per Nadal de l'any vinent.

Biel Glasses va ser escollida com a l'empresa amb més impacte social de l'any 2017 per part de Barcelona Activa i ha estat escollida per participar en el programa d'acceleració empresarial Craash Barcelona, organitzat pel Biocat i el Cimit de Boston.