“En aquest context post-Covid se’ns demanen canvis a la societat i la reflexió és el pas previ al canvi”, ha assegurat Fèlix Ortega, director general de Barcelona Activa. Talent, tecnologia i empresa, aquests han estat els protagonistes a l’espai Startup & Business, on Ortega ha relatat la necessitat d’interrelacionar aquests tres conceptes més que mai. Deeptech, com les universitats responen als reptes de la societat i l’empresa ha estat justament un espai de reflexió en el Bizbarcelona al voltant del paper de les universitats dins de l’ecosistema empresarial.
La taula rodona ha aplegat diverses veus d’expertes en fer de pont entre aquests dos mons, com Ana Inés Fernández, delegada del Rector per la transferència del coneixement; Armand Sánchez, vicerector de recerca i transferència de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Àngels Fitó, vicerectora de competitivitat i ocupabilitat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); Jordi Berenguer, vicerector de Transferència de coneixement i innovació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Enric Vallduví, vicerector per projectes en l’àmbit de la investigació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
Però, per què és fonamental la connexió d’aquests dos mons? Per a Ortega , a resposta és clara: “La funció de les universitats és formar talent i fomentar l’R+D i la seva transferència”. Les dues funcions són, segons ha destacat Ortega, fonamentals per les empreses que volen seguir creixent i adaptant-se als nous reptes del present post-Covid.
Trenquem tradicions, trenquem la desconfiança
"Acabem amb la tradicional visió de client-proveïdor. Les universitats no són proveïdores de tecnologia barata", ha sentenciat Armand Soler. Els ponents han identificat mancances en les relacions actuals entre les empreses i les universitats. Una de les principals és, segons explica, aquesta visió tradicional de què la recerca i el desenvolupament de tecnologia a les universitats és una oportunitat d'adquirir aquests recursos a baix cost. Els conferenciants han apostat per un model bidireccional en el desenvolupament de tecnologia, mà a mà amb les empreses. Però això ens avoca a un altre problema: la desconfiança de les empreses.
Soler: "Acabem amb la tradicional visió de client-proveïdor. Les universitats no són proveïdores de tecnologia barata"
Una lamentació recurrent durant la taula rodona ha estat la desconfiança de moltes empreses, en especial les pimes, per acudir a les universitats a la recerca de col·laboracions per incorporar la recerca en els seus negocis. “Cal alinear diferents iniciatives i perquè això funcioni cal confiança entre les universitats i el sector empresa, i jo crec que és prioritari millorar aquesta confiança”, ha sentenciat Jordi Berenguer, des de la UPC.
Fitó: "Si seguim dividint en tres les tasques de la universitat, ens seguirem fent mal. La nostra feina ha de ser de catalitzador de coneixement"
Les tasques de la universitat, sempre unides
Si pensem en les tradicionals tasques que se li atribueixen a les universitats ens venen al cap les tres clàssiques: docència, recerca i transferència de coneixement al gruix de la societat. Tradicionalment aquesta última tasca és la que ha fonamentat les relacions empresa-universitat. "Si seguim dividint en tres les taques de la universitat, ens seguirem fent mal. La nostra feina ha de ser de catalitzador de coneixement", assegura Àngels Fitó, de la UOC.
Tots els ponents han convergit en la necessitat de què la transmissió de coneixement amb l'ecosistema de l'empresa sigui transversal i que no es divideixi ni en àmbits, ni sectors. Però no només creuen que aquesta tasca catalitzadora ha de ser interseccional, sinó que els mateixos ecosistemes empresarials adquireixin la mateixa capacitat. "Cal interacció entre empreses, fons de capital, centres de recerca i universitats", ha subratllat Armand Sánchez, de la UAB.
També la transversalitat entre les activitats d'universitats i el sector empresarial a la ciutat és fonamental per a Barcelona Activa que, com ha recordat Fèlix Ortega, fa anys que a posta per posar en contacte el talent i la recerca universitària amb el món dels negocis.