• Braibook, el llibre de Sant Jordi per a les persones cegues

Braibook, el llibre de Sant Jordi per a les persones cegues

Llegir i aprendre Braille és fàcil gràcies a un dispositiu català que digitalitza qualsevol tipus de document

Només un 15% dels cecs a Espanya saben Braille
Només un 15% dels cecs a Espanya saben Braille
Barcelona
18 d'Abril de 2018

Un llibre de Harry Potter té un preu que ronda entre els 10 i els 20 euros i pesa aproximadament de 400 a 800 grams segons l’edició. Això un exemplar normal. Si ens fixem, però, en una adaptació per a cecs, en braille, aquest mateix volum de la saga del mag suposa portar a sobre 10 quaderns que pesen al voltant dels 5 kg i per un preu de 107 euros. Gens còmode. O almenys no ho era fins a la creació del Braibook, un dispositiu que digitalitza la lectura per donar un cop de mà a les persones cegues i perquè tinguin el seu Sant Jordi.

La startup, situada a Terrassa, ha creat un dispositiu electrònic que converteix els documents digitals (PDF, ePUB o TXR) a Braille. “Una persona compra un llibre en qualsevol idioma, el posa dins de la memòria que té l’aparell i automàticament ho converteix perquè les persones amb discapacitat visual ho puguin llegir a través dels petits puntets que té el dispositiu a la punta. El lector hi posa el dit i va notant com pugen i baixen, representant les lletres”, explica el desenvolupador del negoci, Eric Sicart, sobre el producte ideat per Carles Madolell, CEO de la companyia.

Captura de pantalla 2018 03 27 a las 10.20.18

El dispositiu desenvolupat per Braibook

L’aparell té un cost al voltant dels 400 euros, un preu molt assequible si es compara amb altres eines que requereixen l’ús de les dues mans i amb un preu des dels 600 euros.

Trencar barreres

L’equip, format per tres persones, va començar a treballar en el projecte fa cinc anys, però no ha sortit al mercat fins fa aproximadament 12 mesos. “Ha estat un procediment complex i costós, volíem que tot funcionés molt bé”, justifica Sicart. I és que han pensat en tots els detalls, fins i tot en un joystick que permet al lector moure’s pel text, anar endavant o endarrere, i regular la velocitat de lectura.

L’objectiu principal de Braibook, com diu el desenvolupador, és “normalitzar el Braille”. Actualment només un 15% dels cecs a l’Estat espanyol coneix i utilitza aquest sistema de lectura. La startup vol duplicar aquesta xifra i augmentar l’escolarització dels nens i incrementar les oportunitats professionals i personals del col·lectiu.

Volen reforçar aquesta tasca aprofitant el dia de Sant Jordi per donar a conèixer el dispositiu a través de propostes culturals: “Fomentar un club de lectura, fer un concurs de poesia, parlar amb llibreries i cafeteries per acostar la festa a les persones amb discapacitat visual...”. Accions en les quals ja treballen per fer-ho possible.

Ensenyar el Braille arreu del món

La startup ha nascut amb un producte internacional, pel que el seu mercat no és únicament l’espanyol, sinó tot el món. Han començat a petita escala, pel que el creixement anirà en paral·lel a l’entrada de finançament.

Fins al moment, s’han sostingut amb inversió provinent de familiars i coneguts, subvencions i una primera ronda que estan a prop de tancar amb 400.000 euros. De cara al 2019 preveuen fer una segona ampliació d’un milió d’euros per abordar al 100% la internacionalització.

La companyia ha guanyat diversos premis com el programa La idea jovent más brillante d’Adeco i van ser finalistes als premis G5 Innova. També va ser una de les 20 startups catalanes que van presentar-se al 4YFN a l’estand d’Acció.