• Les capitals europees dels (futurs) unicorns

Les capitals europees dels (futurs) unicorns

Barcelona es cola entre les ciutats del continent amb més empreses emergents amb potencial de creixement

Andres Cester i Sergi Bastardas, cofundadors de Colvin, una de les principals scaleups del país | Cedida
Andres Cester i Sergi Bastardas, cofundadors de Colvin, una de les principals scaleups del país | Cedida
Barcelona
21 de Febrer de 2022
Act. 21 de Febrer de 2022

Els unicorns són l'horitzó desitjat per a qualsevol ciutat que aspiri a ser un hub d'innovació. Les empreses emergents valorades en més de 1.000 milions de dòlars – uns 880 milions d'euros – són el mirall que es col·loca tot emprenedor davant per valorar el seu projecte; el ThomasEdison en bicicleta al cartell de les ments empresarials més creatives del país. Els exemples de Glovo, recentment comprat pel gegant Delivery Hero; o de Wallbox, que va aparèixer a un dels descansos de la SuperBowl just abans de MorganFreeman a un avió de Turkish Airlines, marquen el camí que l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat Acció vol per a l'ecosistema startup de Catalunya. Segons les dades del mateix organisme, d'acord amb la recerca de Dealroom, Barcelona està aguantant el ritme als grans nodes europeus de la innovació.

 

Barcelona és, si s'observen les dades compilades per Acció, la setena ciutat europea amb més futurs unicorns, un concepte assignat a empreses emergents valorades en més de 250 milions de dòlars però menys de 1.000 milions de dòlars – entre 226 i 880 milions d'euros, a la conversió. La dada publicada per l'agència, però, demana una correcció en positiu. Mentre que l'informe d'Acció recollia un total de 15 futurs unicorns a la capital del país, actualment hem de parlar de 14. TravelPerk, una de les empreses amb més potencial de la llista, ha esdevingut unicorn de ple dret aquest mes de gener, amb una valoració total de 971 milions d'euros – 1.100 milions de dòlars. Així, Barcelona augmenta la seva participació al bestiari de les empreses emergents fins a sis unicorns.

 
Futurs unicorns a Europa
Font: Acció

La llista de futurs unicorns de Barcelona està ocupada per algunes de les empreses amb més projecció del país. Colvin, l'e-commerce de flors i plantes que va aixecar una de les rondes de finançament més importants de l'any l'estiu passat, valorada en uns 45 milions d'euros, és un dels exemples més cridaners d'una llista que també compta amb l'app de lloguer d'apartaments i habitacions Badi; la foodtech especialitzada en fruita Nice Tech; la plataforma de vot i participació ciutadana Civiciti o la companyia de transport i paqueteria Paack. Els 14 futurs unicorns lideren l'expansió de les més de 310 scale-ups – startups que han recaptat més d'un milió d'euros en finançament – a Barcelona, una xifra que la situa com el quart hub de creixement emprenedor més rellevant del continent.

 

Tot i la pèrdua per ascens de Travelperk, Barcelona roman per sota de la vuitena capital europea amb un nombre més elevat d'emergents d'aquest perfil, Madrid, que compta amb 13 empreses dins aquesta forquilla de valor. Per sobre de Barcelona consten grans capitals com Amsterdam, Dublín o Munic, amb 19, 20 i 21 futurs unicorns respectivament. La capital catalana compta, però, amb més scaleups tecnològiques que les seves competidores directes al rànquing – quelcom que suggereix, amb el ritme de creixement de les emergents catalanes, que en el futur les projeccions d'unicorns del país siguin encara millors que les de les seves immediates superiors. El lideratge absolut en empreses d'aquesta mida, a Europa, l'ostenta París, amb 64 emergents valorades en més de 226 milions d'euros; seguida per Berlín (42 futurs unicorns) i Estocolm (26 empreses); totes elles per sobre de Barcelona també en scaleups.

Volum d'inversió

En els darrers anys, Barcelona ha rebut algunes de les inversions, per volum, més importants del continent. Si se sumen només les cinc rondes de finançament recaptades per Glovo entre 2017 i 2021, la ciutat arriba als 895 milions d'euros; als que s'han d'afegir els finançaments tancats per ja gegants com letgo, amb dues rondes entre 2017 i 2018 valorades en conjunt en 545 milions d'euros; la mateixa TravelPerk, que va recaptar 262 milions d'euros entre 2018 i el final de l'any passat, o Wallapop, que en només dues rondes de finançament va captar fins a 173 milions d'euros fins al 2021. Durant l'any 2021, la capital del país es va situar sisena en la llista de ciutats europees per volum d'inversió, amb uns 2.207 MEUR de finançament per a les seves emergents.

Barcelona compta amb un avantatge saludable si es compara amb Madrid, la setena classificada, d'uns 440 milions d'euros. El top-5, però, estan en la seva pròpia estratosfera. Els sospitosos habituals apareixen just per sobre de la ciutat catalana. Amsterdam, amb uns 4.061 milions d'euros captats, i Munic, que va arribar a atreure fins a 4.768 MEUR per a les seves startups, queden, però, un esglaó per sota de Berlín, París i Estocolm, les veritables capitals europees de la inversió. Tot i que les ciutats sueca i francesa van superar els 6.000 MEUR en les rondes tancades el 2021, és la capital de la República Federal la que pitja i escapa, amb 10.065 milions d'euros en capital captat pel seu ecosistema emprenedor.

La relació entre capital assolit i nombre de rondes a Barcelona suggereix que queda, encara, molt d'espai per créixer. Tot i estar per darrere de Munic i Estocolm en volum de capital atret, Barcelona va aconseguir aixecar 148 rondes de finançament, set més que la capital bàvara i vuit per sobre de la ciutat bàltica. Amb 1.479 milions d'euros captats el 2021, menys d'un terç de les rondes de finançament barcelonines van superar l'exercici passat els 221 MEUR – 250 milions de dòlars, al canvi. Barcelona encara té pista per córrer abans d'arribar al seu zenit com a hub d'inversió, i, com mostren les dades d'Acció, el "millor any històric per a la inversió a Catalunya" no sembla ser el sostre del sistema emprenedor del país.