• Cara Nord Negre 2012: Amb la frescor de la muntanya

Cara Nord Negre 2012: Amb la frescor de la muntanya

Un nou projecte basat en unes extraordinàries vinyes a les Muntanyes de Prades, en altituds compreses entre els 350 i els 800 metres

Cara Nord Negre 2012
Cara Nord Negre 2012
Joan Nebot
20 de Febrer de 2014
Act. 21 de Febrer de 2014

Cara Nord és un nou celler en el que hi ha implicats tres professionals amb una àmplia experiència en el sector del vi de qualitat, Tomàs Cusiné, propietari i enòleg del celler de la DO Costers del Segre que duu el seu nom; Xavier Cepero, que ha estat responsable d'altres cellers de prestigi; i Eric Solomon, un important distribuïdor de vi a Amèrica del Nord.

Potser s'hauria de matisar el fet que es tracta d'un nou celler: en realitat elaboren els vins en un altre celler i, en canvi, disposen del que és realment important que són els impressionats vinyars de muntanya, al cap i a la fi, muntar un celler només és qüestió de diners, mentre que els vinyars no s'improvitzen. Es tracta de vinyes a la cara nord de les Muntanyes de Prades, en altituds compreses entre els 350 i els 800 metres, amb ceps d'una edat mitjana de 15 anys de garnatxa negra, sirà, garrut (monestrell), chardonnay i albarinyo, i amb velles plantes de macabeu de fins a 80 anys.

Han tret al mercat dos vins, un blanc de macabeu i chardonnay i aquest negre, elaborat amb un cupatge de garnatxa (42%), sirà (38%) i garrut o monestrell (20%), que ha estat criat durant 6 mesos en bóta. La intenció del celler és aprofitar l'altitud de les vinyes per a elaborar vins fins, ens els que predomini més la frescor i l'elegància que no pas la l'extracció i la potència.

La primera impressió, però, no va en aquest sentit: és un vi de color molt fosc, gairebé negre, amb el voraviu morat dels vins de criança relativament curta. A les aromes, en canvi, sí que hi ha la finor promesa, amb notes dominants de baies de bosc, móres i gerds, que van seguides d'un rosari de matisos: farigola, pebre negre, tinta xinesa, carbó vegetal. A la boca, malgrat la negror, entra bé, amb l'alegria de la joventut i un final fresc i sec, poc comú en els vins mediterranis, habitualment més llaminers i madurs. I és que per a uns ceps plantats en aquestes altures, el clima, de mediterrani n'ha tingut ben poc.

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi