• Carlos Blanco: "Com a inversor és molt important no dedicar temps als morts"

Carlos Blanco: "Com a inversor és molt important no dedicar temps als morts"

L'emprenedor de Barcelona va vendre la seva empresa per 23 milions d'euros, uns ingressos que l'han convertit en el 'business angel' que més diners ha invertit en startups durant l'any passat

Carlos Blanco, emprenedor i business angel, al Pier 01
Carlos Blanco, emprenedor i business angel, al Pier 01
Laia Corbella
11 de Febrer de 2017
Act. 13 de Febrer de 2017
Molta feina i poc temps. Així és el dia a dia de Carlos Blanco (Barcelona, 1968) que només dina amb un emprenedor si ve recomanat. "Si m'envia un missatge de LinkedIn, serà un dels 20 emails amb propostes de projectes que rebo cada setmana. El temps costa diners i està limitat, s'ha de ser selectiu". Blanco fa més de 10 anys que inverteix en startups, principalment espanyoles i en fase seed, l'etapa més inicial d'un projecte on, de vegades, només hi ha un PowerPoint i un bon equip. El 2015 va vendre Akamon, startup que va fundar el 2011, per més de 23 milions d'euros. "Les dues primeres nits amb prou feines vaig dormir", recorda.

A l'etiqueta de millor emprenedor, aquest any Blanco ha sumat la del business angel que més diners ha invertit en startups durant el 2016, concretament, 925.000 euros en 24 startups. "És molt més del que hauria d'haver invertit i si m'hagués controlat, hauria estat més selectiu", confessa en una entrevista amb VIA Empresa.

Des de quan fa que exerceixes com a business angel o que tens aquesta etiqueta?
Des del 2007. La primera startup la vaig fundar l'any 1996 i vaig fer les primeres inversions fa 10 anys.

Com és aquesta transició d'emprendre a inversor? És l'evolució natural de l'emprenedor?
És un camí natural de l'emprenedor d'èxit. Al final és un recorregut natural que sorgeix quan comences a guanyar diners i veus oportunitats de negoci al teu voltant. És quan decideixes invertir una part dels diners que guanyes a les oportunitats que t'agraden. El 90% dels emprenedors que venen companyies acaben invertint en startups, o de forma directa com a business angels o creant fons o invertint en fons.

Recordes la teva primera inversió? Segur que era en el projecte d'algun amic...
Sí, les sis primeres van fer fallida, van ser molt dolentes. Al principi comets diversos erros, un d'ells és que inverteixes en amics i en projectes que t'agraden. Progressivament vas descobrint que si tu estàs amb la gorra d'inversor, has de pensar des d'una vessant financera i analítica i no tan emocional. Potser has d'invertir en projectes o sectors que no van amb tu, en canvi quan vas amb el barret d'emprenedor, mai emprendries en un projecte que no t'agrada. A mi el negoci de divises no em posa, però en canvi Kantox va com un coet. És a dir, jo difícilment hauria fundat Kantox, però estic encantat de ser inversor de l'empresa des de la primera ronda.

No has de tenir coneixements i ser un expert del sector?
No necessàriament, és impossible conèixer tots els sectors. Jo he participat en 70 companyies, no puc saber de tots els sectors. Ara bé, et vas especialitzant, jo he invertit en cinc companyies del món dels complements, per exemple.

Què tenen en comú les 70 startups de Carlos Blanco?
Que en el moment en què vaig invertir hi havia equips en els quals confiava al 100%. Tu inverteixes en talent i en persones.

No hauríem de desmitificar una mica la idea que l'equip és el més important? De vegades és més important un cotxe que córrer que un bon pilot...
No hi estic d'acord. L'equip és la clau, tot i que un pilot sense un bon vehicle no té res a fer. Un bon CEO sense equip no funciona. Un bon CEO amb un bon equip fa diners. Però la realitat és que un bon equip en un negoci de qualitat 6 és més rendible que un mal equip en un negoci de qualitat 9.

Quins requisits ha de complir un projecte per rebre els teus diners?
El que jo miro és un bon líder, un equip complementari amb perfils diferents i que tots ells estiguin compromesos amb el projecte. És a dir, invertiré abans en algú que ha demanat una ampliació d'hipoteca per posar 50.000 euros al seu projecte o que fa dos anys que no té un sou, per poder fabricar un software; que no pas en aquell que és milionari i que no li importa si al final el projecte va bé.

Si un emprenedor et diu que no té competència, el continues escoltant?
Normalment no. Li dono un parell de bufetades verbals per a veure si reacciona i si tot i això, encara diu que no té competència, ni de broma inverteixo en ell.


L'emprenedor i inversor, Carlos Blanco. Jordi Borràs

Ets el business angel que més diners ha invertit en startups durant el 2016. 900 mil euros són molts o pocs?
Els business angels més actius inverteixen en 3, 4, 5 empreses a l'any, inverteixen 100.000, 200.000 o 300.000 euros que és el que jo he estat fent fins ara. Per què aquest any he invertit més? Perquè vaig tenir la sort de vendre Akamon al novembre, tenia diners al banc, t'agraden els projectes i et llances. Ara bé, també vaig ser fred, 400.000 euros dels 900.000 invertits eren companyies que ja tenia vistes durant el 2015. També, bona part de la inversió han estat reinversions com ara amb Glovo, Deliberry o Heygo. Fins ara era un inversor de primeres rondes.

Quantes inversions has de fer perquè te'n surti una de bona?
Hi ha una proporció estàndard en la indústria del capital risc en general. Perquè sigui un negoci amb una rendibilitat d'un 20-25% anual, has d'aconseguir una molt bona operació de cada deu i dos-tres bones. La molt bona l'has de multiplicar com a mínim per 8 i les bones per 2-3. Això et permet que encara que 6 de 10 et surtin malament, els números són rendibles. Jo fa 10 anys que inverteixo: un 20% de les startups han fet fallida, estan mortes, i un 10% estan a l'UVI amb pronòstic greu.

Què passa amb els projectes en els quals inverteixes i no funcionen, com per exemple Viuing, que està en concurs de creditors?
Te n'oblides. És molt important com a inversor, no dedicar temps als morts. Dedica temps als projectes quan estan en vida. Una altra història és que en l'àmbit personal, com és el cas de Viuing, amb qui esmorzo de tant en tant, li plantegi que puc fer per ajudar-lo. Però quan una empresa va malament, l'error més gran d'un inversor és posar diners per fer rondes rescat. La meva experiència diu que la majoria de rondes rescat no serveixen per res i les companyies moren igualment.

Quan s'ha de dir que no a un inversor?
Quan tinguis suficients diners al banc per fer el teu pla de negoci, sigui perquè estàs facturant o perquè tens estalvis i l'inversor no t'aporta res més que capital. Si tens diners dels bancs o estàs facturant i aquest inversor et pot aportar molt més que diners, jo el deixaria entrar. És a dir, mai s'ha de dir que no al smart capital. Si estic muntant una empresa del sector immobiliari, vull a Jesús Encinar, fundador d'Idealista. Si demà munto una companyia de complements, tant de bo pogués comptar amb Lucas Carné (Privalia) com a inversor, si fes falta m'inventaria una ronda per a ell.

Cap a on va el 2017?
Va cap a l'etapa d'un fons de capital risc que ja he creat conjuntament amb Oriol Juncosa, Encomenda Smart Capital, un fons de 20 milions d'euros que invertirà en startups en etapes inicials i fins i tot early-seeds, és a dir, una startup amb un Power Point i un bon equip. És cert que hi ha més risc, però la valoració també és més baixa. Justament ara estem en la fase de captar els fons i ja tenim el 50% dels diners compromesos. A partir del juny, que esperem que sigui quan el fons ja estigui operatiu, invertirem en unes 15 empreses aquest 2017.

Crear el teu propi vehicle d'inversió era un dels objectius del 2016. Torna a ser el recorregut natural de l'emprenedor d'èxit?
Sí, és un camí natural de l'emprenedor d'èxit que ja era business angel prèviament. Per exemple. Luis Martín Cabiedes havia invertit en 30-40 empreses; era coherent que acabés muntant un fons. Tots els que hem invertit en desenes de companyies, quan hem aconseguit més diners, tant als Estats Units, com a Londres com aquí, generalment hem muntat un vehicle d'inversió col·lectiu.