• Les ciutats més intel·ligents del món

Les ciutats més intel·ligents del món

Barcelona, que celebra aquesta setmana l'Smart City Expo World Congress, està al top 3 per la seva administració oberta i la infraestructura de transports

Barcelona competeix sense ser capital d'Estat amb les principals ciutats europees
Barcelona competeix sense ser capital d'Estat amb les principals ciutats europees
Redacción VÍA Emprendida
Barcelona
12 de Novembre de 2018
Act. 30 d'Octubre de 2019

Segons l'ONU, l'any 2050 el 68% de la població mundial viurà en ciutats. Actualment, la xifra ja és del 55%. Però, no totes les ciutats són iguals... Per aquest ordre, Singapur, Londres i Barcelona són les principals ciutats intel·ligents del món, segons es posa de manifest a l'informe realitzat per Philips Lighting i SmartCitiesWorld.

 

Més concretament, la capital catalana que acollirà l'Smart City Expo World Congress des d'aquest dimarts fins a dijous al recinte de Gran Via Fira ha creat fins a 47.000 llocs de feina gràcies als sistemes d'Internet of Things (IoT) que impacta en la recopilació de dades (35%), transforma les comunicacions amb millors serveis (15%) o gestiona els recursos urbans (13%).

 

Tot plegat suposa de mitjana un estalvi de 42,5 milions d'euros en aigua o han generat fins a 36,5 milions d'euros en un any amb aparcaments intel·ligents. De Barcelona se'n destaca sobretot l'administració amb directrius obertes així com una infraestructura de transports "molt eficient". 

 
Les ciutats més intel·ligents del món 
Infogram

"L'optimització del consum energètic i una òptima gestió dels recursos són alguns dels beneficis de viure en una smart city o ciutat intel·ligent", afirmen els professors José Antonio Morán i Carlos Monzo, dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC. "Permet als ciutadans actuar i intervenir en diferents processos de presa de decisió relacionats amb la sostenibilitat i l’eficiència energètica de les ciutats i de les seves llars", afegeixen.

A l'estudi també s'apunta que 1 de cada 10 autoritats públiques admet tenir poca capacitat per desenvolupar programes de Smart City per culpa de restriccions pressupostàries, manca d'infraestructures, planificació o lideratge, entre d'altres. Així doncs, es reivindica la gran influència dels "líders il·luminats" pel que fa a inspiració, visió a llarg termini i inclusió. 

A tall d'exemple, l'enllumenat públic amb telecomunicacions o LED dels Estats Units permeten estalviar al voltant de 9 milions de dòlars, el que suposa aproximadament 7,9 milions d'euros. No és d'estranyar, doncs, que una ciutat utilitzi un 50% del seu pressupost energètic a l'enllumenat públic, ja que redueix el consum energètic, però també la criminalitat i té un impacte mediambiental favorable. 

Més enllà de l'energia, la tecnologia, les telecomunicacions, les dades, la seguretat o la sanitat també hi tenen molt a dir. Tot suma. A parer del segment manager de Philips Lighting, Jacques Letzelter, "les autoritats locals hauran de prendre decisions complexes i difícils relacionades amb la infraestructura, equilibrant les necessitats per mantenir els serveix existents alhora que inverteixen en millores, gestionen el creixement de la població i increment la sostenibilitat, amb estrictes restriccions pressupostàries".