• L'aigua dóna de beure 70 projectes amb 10,6 MEUR

L'aigua dóna de beure 70 projectes amb 10,6 MEUR

'Catalan Water Partnership' celebra 10 anys impulsant la competitivitat del sector, que representa un 2,2% del PIB català

L'objectiu de la innovació és servir aigua fresca de la xarxa
L'objectiu de la innovació és servir aigua fresca de la xarxa
Redacció VIA Empresa
Barcelona
27 d'Abril de 2018
Act. 27 d'Abril de 2018

El clúster de l'aigua a Catalunya fa anys i mou cada vegada més diners. Concretament, 10,6 milions d'euros en 70 projectes per impulsar R+D, la innovació i la internacionalització d'aquest sector en àmbits com el tractament de l'aigua, l'eliminació de nitrats, l'economia circular o la transformació digital. 

La celebració del desè aniversari del Catalan Water Partnership ha tingut lloc al Cibernàrium de Barcelona sota el títol Water 10 Years From Now i ha reunit prop de 200 professionals del sector. També hi han participat el president del CWP, Robert Mas, i la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, i el conseller delegat d’Acció, Joan Romero.

 

El CWP nascut el 30 d’abril de 2008, és una associació sense ànim de lucre que compta amb 75 associats entre grans empreses, pimes, centres de recerca i universitats en l’ús sostenible de l’aigua amb una facturació agregada de 3.500 millions d’euros. Es tracta de distribuïdores d’aigua, indústries que fabriquen productes relacionats amb l’aigua, enginyeries, constructores o empreses del sector de les aigües recreatives, entre d’altres. El seu objectiu és promoure projectes per a la millora de la competitivitat.

Economia líquida

El sector de l’aigua a Catalunya és clau a l’economia catalana, està format per 402 empreses que ocupen 45.465 treballadors i facturen de manera agregada 4.480 milions d’euros vinculats directament al sector de l’aigua, una xifra que equival al 2,2% del PIB català, segons un estudi d’Acció en col·laboració amb el CWP.

El mateix estudi conclou que el 52,7% de les empreses catalanes del sector de l’aigua són exportadores, mentre que el 13,7% ja compta amb filials a l’estranger. Així mateix l’aigua és un recurs clau a Catalunya, fet que el converteix no només en un important actiu econòmic sinó també en un potent ecosistema per promoure l’ús sostenible.

Tant Mas com Amores han posat en valor l'orientació del clúster com a eina per a impulsar el canvi estratègic davant les noves tecnologies alhora que s’ha potenciat la col·laboració i activitats conjuntes pel que fa a mercats internacionals com els Estats Units, la Índia, Xile, Colòmbia, Perú o diversos països del sud-est asiàtic. També s'ha promogut el treball conjunt en sectors com l'alimentació, la química, el vitivinícola o el turisme. 

Un clúster atípic

Mentre que al món existeixen molts clústers que agrupen el medi ambient o l’energia, és atípic trobar una concentració d’empreses i centres d’investigació tan important només en l’aigua d'una regió. Tant és així que un fet similar només es dóna en algunes regions del Mediterrani, Holanda, Israel, o Singapur.

Que què tenim a Catalunya? "Una demanda sofisticada en tecnologies d’aigua pel seu tractament, una normativa pionera i avançada per part de la Generalitat, la pròpia climatologia amb períodes de sequera i la presència de grups de recerca capdavanters". 

I no és l'únic. El programa Catalonia Clusters d'Acció compta amb 29 clústers que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Actualment, agrupen 2.200 empreses amb una facturació de 74.000 milions d’euros i 309.000 treballadors. 

L'aigua al 2028

Aprofitant la celebració s'ha recordat la trajectòria del clúster des del 2008 i s'ha pronosticat com serà el sector de l'aigua de cara al 2028. L'economia circular, la reutilització com a lluita contra l’escassetat i l’adaptació al canvi climàtic figuren com a principals reptes. Tot plegat, molt vinculat també a la indústria 4.0, la ciberseguretat, la intel·ligència artificial o l'Internet of Things. L'aigua, també: serà tecnològica o no serà.