Elcoworking ja no és només tendència, és una realitat. Els emprenedors de Girona ja l'han pogut posar en pràctica amb CoEspai, la start-up que va importar fa dos anys des d'Alemanya aquest nou concepte i que té com a objectiu principal crear i nodrir una comunitat de professionals.
Al capdavant hi ha la Celeste Senés, gestora i co-sòcia, juntament amb un soci més que segueix al peu del canó del grup inicial de cinc inversors. El seu negoci és un espai de prop de 400 m2 amb entitat pròpia, ja que ofereix una solució econòmica i eficient per a emprenedors, artistes i tot tipus de professionals que busquen un ambient de treball diferent.
Sumar per créixer
"Vam conèixer un espai d'aquestes característiques a Alemanya i ens va agradar la idea. Vam investigar si a Espanya també n'hi havia i com s'organitzava, i la nostra sort va ser veure que a Girona no existia cap. Aquí vam trobar la nostra oportunitat". Així rememora Senés l'empenta que va tenir per engegar el 2012 la start-up, un projecte que pretenia "fer entendre el coworking a Girona".
Senés explica que CoEspai s'ha d'entendre com un lloc on "no es competeix, es col·labora" i on el seu ambient particular "obliga a fer el canvi de xip definitiu perquè autònoms i pimes aprenguin a retroalimentar-se". "Perquè quan estàs sol, és molt més complicat que quan es té el suport d'altres professionals", afegeix.
Tenen entre18 i 25 clients mensuals, ja poden ser treballadors sols com empreses, però no tenen un número fixe perquè ofereixen uns horaris flexibles i adaptables a les necessitats del moment de la persona. De tots els projectes que entren a CoEspai, s'han desenvolupat i consolidat dos, però la llista seguirà creixent, assegura la sòcia.
Un gestor per a una comunitat
L'equip va requerir un any per madurar el negoci i comprovar que realment tenia sortida. Tot ho van fer sols, només van comptar amb l'assessorament bàsic del servei Girona Emprèn de l'Ajuntament, i sense cap "ajuda econòmica", remarca Senés.
El seu encert rau a haver sigut els primers a portar el coworking a la ciutat. Però no com a paraula per definir el lloguer d'espais en un edifici amb altres professionals –"com tothom creia"-, sinó donant-li un valor afegit: "Volem crear comunitat a través d'un gestor que dinamitza i connecta les persones entre si". Aquest gestor treballa basant-se en el perfil dels clients per tal de crear sinergies entre ells. Aquesta figura és, a més, el tret característic de CoEspai, el que el fa únic de la competència ha anat sorgint a la ciutat.
Ajudar col·lectius en dificultats
Les Golfes és una de les últimes iniciatives de CoEspai. Senés la defineix com una "associació artística dirigida a persones que tenen entre mans un projecte personal creatiu que vagi encaminat a l'art".
Neix amb l'objectiu de donar suport a creadors i artistes que no poden viure únicament d'això i que ho compaginen amb altres feines. "Normalment no cobren i ho fan perquè els agrada, pel que nosaltres els ajudem a professionalitzar el treball i els donem eines de suport", subratlla. L'espai també serveix per difondre els treballs dels artistes.
Precisament aquesta iniciativa es presenta com a model de projecte d'èxit en el 1r Catalunya Coworking Day que se celebra a Tona el proper dijous. Una trobada que aplega professionals, empreses i gestors de centres de coworking per promocionar aquestes iniciatives.
En paral·lel, des de CoEspai, volen centrar-se en l'espai expositiu Tercer Esquerra, destinat als artistes més joves i novells, així com als projectes dels clients que necessitin suport i assessorament.
CoEspai, una comunitat de professionals
El projecte trasllada des d'Alemanya un concepte de 'coworking' basat en el suport mutu entre professionals en un mateix espai
06
de Maig
de
2015
Act.
06
de Maig
de
2015