El País Valencià és el territori de l'Estat espanyol on és més car heretar de pares a fills. De fet, un valencià pot arribar a pagar 22 vegades més que Catalunya o 14 més que Madrid per rebre una herència. Malgrat Gabriel García Márquez digués que "l'única cosa que ens arriba amb seguretat és la mort", també és cert que, quan li arriba el moment a un familiar, ens arriba amb tota seguretat l'herència i, evidentment, les despeses que porta associades.
Les quotes tributàries s'estableixen de forma diferent a tot Espanya i fins i tot hi ha comunitats que no han de pagar cap tipus d'impost per una herència inferior a 300.000 euros, segons apunta un estudi d'Arag. L'informe parteix de la hipòtesi que a una persona de 30 anys que hereta de la seva mare o del seu pare el 50% del seu habitatge habitual amb un valor aproximat de 150.000 euros, a més d'uns estalvis de la mateixa quantitat i 9.000 euros més d'efectes personals.
Aquesta persona haurà de pagar 3.582,34 euros si vol rebre l'herència dels seus pares i viu al País Valencià, mentre que si viu al País Basc, l'Aragó o Andalusia -entre d'altres-, no haurà de pagar res. En aquesta mateixa situació, si la persona viu a Madrid haurà d'abonar 252,46 euros, mentre que si resideix a Catalunya la xifra es redueix fins els 159,45 euros.
El territori que no paga ni per rebre un milió d'euros
L'estudi, a banda d'haver estat calculat sobre una base de 300.000 euros, també contempla dos escenaris més: rebre una herència de 500.000 euros i una d'un milió d'euros. Les diferències entre comunitats poden arribar a ser abismals. Si bé Castella-la Manxa no ha de pagar en cap d'aquests tres possibles supòsits i gaudeix d'una bonificació del 100% en herències entre pares i fills, el País Valencià continua sent el territori que més paga també en el cas de rebre una herència de mig milió d'euros -23.270,91 euros-, mentre que sobre una base d'un milió d'euros és Castella i Lleó qui més paga amb 149.443,76 euros, molt per davant dels 97.034,38 euros de València.
Mentrestant, Catalunya -que es la desena comunitat on més es paga-, que en el supòsit de rebre una herència de 300.000 euros paga menys que Madrid, sí que ha d'abonar més diners en l'escenari de rebre una herència de mig milió d'euros -868,53 euros Catalunya davant dels 748,11 euros de Madrid- i, si anem a la franja patrimonial d'un milió d'euros d'herència, la xifra s'enfila fins els 4.320,06 euros a Catalunya i a Madrid es queda en 2.309,46 euros.
Segons recorda Arag, la normativa de l'Aragó -que ara mateix no ha de pagar res si rep una herència inferior a 300.000 euros-, era molt similar a la valenciana fins l'1 de novembre del 2018, quan es va aprovar una reducció de 500.000 euros entre pares i fills.
A més patrimoni, més quota a tributar. O aquesta seria la lògica i, de fet, ho és en gairebé totes les regions espanyoles. Deia Lenin que, "en efecte, la institució de l'herència pressuposa ja la propietat privada i aquesta sorgeix només amb l'aparició de l'intercanvi". Intercanvi, propietat i herència... I és que lluny del comunisme, el capitalisme continua marcant les regles del joc.