Mesurar quanta gent hi ha en una piscina amb càmeres de visió artificial per decidir de quina forma es fa el seu manteniment. Això és el que han fet els organitzadors dels Jocs Mediterranis de Tarragona per optimitzar l’eficiència energètica de la seva piscina gràcies a la solució de Ctrl4enviro. “No té sentit tractar una piscina de la mateixa manera quan està plena de gent que quan està buida. I, a més, les piscines estan gairebé buides la major part del temps”, assenyala el CEO de Ctrl4enviro, Anton Gomà. És per això que l’empresa ofereix solucions de visió artificial per tenir un control dels fluxos de gent tant a les piscines com a l’entorn urbà i millorar així el consum d’energia.
L’objectiu d’aquesta spin-off de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és optimitzar el consum energètic i de productes químics a l’aigua a partir del coneixement de l’ocupació de la piscina. D’aquesta manera, mitjançant visió artificial, es pot reduir el consum energètic de les bombes de filtratge de les piscines, de l’escalfament de l’aigua i també reduir la quantitat de producte químic que s’afegeix per al seu manteniment. Una solució que ja han aplicat els Jocs Mediterranis, el Club de Natació Atlètic-Barceloneta o algunes piscines d’Esplugues i també d’Hongria.
Piscines com la dels Jocs Mediterranis, el Club de Natació de la Barceloneta o d'altres a Hongria fan ús de la solució de Ctrl4enviro
A més, Ctrl4enviro treballa amb Fluidra en projectes de fonts interactives. És el cas d’una font de Moscou, en la qual, gràcies a la visió artificial, l’aigua de la font pot arrencar o pujar més amunt o més avall a un cert ritme en funció de si hi ha alguna persona al davant o no.
D’altra banda, juntament amb l’empresa catalana van col·laborar també amb un projecte de recerca de l’Hospital Clínic de Barcelona que mesurava com havia millorat la salut dels esportistes d’alt rendiment del club de la Barceloneta després d’haver fet desaparèixer la contaminació per clor a les piscines.
De les piscines a la mobilitat urbana
Les piscines van ser el primer àmbit d’actuació de Ctrl4enviro, tot i que la seva solució es pot aplicar també a altres àmbits, com és la smart city. La companyia té una patent per aplicar la seva tecnologia a telefèrics urbans. “Per exemple, a Medellín, els telefèrics són el seu mitjà de transport principal i la idea és reduir la seva velocitat per estalviar energia en funció de quanta gent estigui esperant pel transport públic”, apunta Gomà.
A Barcelona, la startup també va guanyar un Open Challenge l’any 2015 en el qual havien de mesurar els fluxos urbans de persones durant les festes de la Mercè. La finalitat era veure quanta gent arribava a visitar el Parc de la Ciutadella i el Castell de Montjuïc durant aquelles dates i comparar-ho amb la resta de l’any. “Ara bé, actualment podem donar encara més informació sobre quin tipus de flux hi ha a les ciutats i com es mou, és a dir, donem la velocitat mitjana de les persones als carrers i d’aquesta manera podem saber quin ús n’estan fent de l’espai públic, si estan passejant, si estan de pas o es mouen amb skate”, explica el CEO de l’empresa.
Visió artificial segura i privada
La companyia desenvolupa el software necessari per a la visió artificial, mentre que les càmeres poden ser del client o també les proporcionen ells si requereix. Ctrl4enviro comercialitza la seva tecnologia a través de llicències perpètues. Actualment, el seu mercat principal és Europa, on té projectes a França, Àustria, Hongria, Finlàndia, Espanya i a la ciutat de Moscou, tot i que la seva visió és global.
La spin-off es dirigeix principalment a altres empreses, al B2B, tot i que alguns cops les seves dades també poden servir a l’usuari final. És el cas de l’ocupació de les piscines, on les dades es pugen a una pàgina web i d’aquesta manera l’usuari, abans d’anar a la piscina, pot veure quanta gent hi ha en aquells moments i decidir si hi ha en aquell moment o hi va més tard.
Les càmeres que utilitza Ctrl4enviro són tèrmiques i és impossible reconèixer a les persones de la imatge
No obstant això, Gomà vol deixar clar que no emmagatzemen imatges i que els seus sistemes són respectuosos amb la privacitat, ja que les càmeres que utilitzen són tèrmiques i és impossible reconèixer a la persona a través de la imatge.
Objectiu: la smart city
Ctrl4enviro va néixer arran d’un projecte de recerca de la UAB de contaminació ambiental en piscines cobertes amb l’objectiu d’optimitzar el consum de productes químics a l’aigua. Ara bé, l’enfocament de l’empresa ha anat evolucionant amb els anys cap a la millora de l’eficiència energètica en piscines i darrerament també en la indústria i l’àmbit de la smart city.
La companyia, que no dóna xifres de facturació, compta amb una plantilla de 5 persones a l’equip i preveu facturar uns 2 milions d’euros en els pròxims un o dos anys.
En un futur pròxim, Ctrl4enviro vol entrar al mercat nord-americà i, si funciona, també a Amèrica Llatina. Així mateix, considera que el mercat de les piscines ja el tenen força amanit i per això volen dirigir els seus esforços cap a solucions de mobilitat urbana per a les ciutats intel·ligents.