• Yoram Wijngaarde: “Hi ha una certa por de perdre’s aquest moment”

Yoram Wijngaarde: “Hi ha una certa por de perdre’s aquest moment”

El fundador de Dealroom, la base de dades de startups i capital risc més gran d’Europa, explica el rècord d’inversions al continent per un optimisme on ningú vol quedar fora de joc

Yoram Wijngaarde, founder of Dealroom | PGF
Yoram Wijngaarde, founder of Dealroom | PGF
Barcelona
06 de Juliol de 2017
Act. 06 de Juliol de 2017

Les inversions en startups tecnològiques viuen moments de rècord a Europa. Mai no s’havia invertit tant com en els últims 12 mesos: 17.800 milions d'euros en companyies europees. Ho sap prou bé Yoram Wijngaarde, fundador de Dealroom, una plataforma amb més de 500.000 companyies i 10.000 inversors que s’ha convertit en la base de dades més gran del continent en emprenedoria tecnològica i capital risc. Wijngaarde ha estat l’encarregat de realitzar la ponència inaugural del 22è Fòrum d’Inversió d’Acció, celebrat aquest matí de dijous. Exposades les dades, parla amb VIA Empresa sobre un moment d’optimisme inversor. Hi ha més diners que mai perquè ningú vol perdre la seva part d’un pastís molt llaminer.

 

Què és Dealroom?

Dealroom és una companyia amb seu a Amsterdam fundada l'any 2013. Ajudem les grans empreses i els fons d'inversió a identificar companyies interessants on invertir. Ho fem aportant-los market intellingence o coneixement de noves tendències i desenvolupaments perquè puguin estar més informats a l'hora de prendre les decisions d'inversió. També ajudem grans empreses a identificar startups en fases molt inicials amb qui puguin associar-se.

 

Qui en treu més profit? Els inversors o els emprenedors?

Intentem que hi hagi un equilibri entre els dos, però els diners els fem amb els inversors de capital risc. Ara bé, com que també volem que les startups i els emprenedors estiguin a la plataforma, els oferim eines gratuïtes. Per exemple, també obtenen market intelligence i els ajudem a trobar els millors inversors per a la seva empresa amb eines online gratuïtes. Però no els donem un servei personal addicional per aconseguir diners. Senzillament poden utilitzar la nostra plataforma gratuïtament.

Ha obert el Fòrum d'Inversió d’Acció amb una ponència on es preguntava si l'ecosistema tech tot just es lleva a Europa actualment; però no ha donat una resposta... 

Sí, no he donat una resposta clara perquè crec que falta temps per dir-ho. En aquest moment el que sí que podem veure és que hi ha un rècord de diners en inversions, però això per si sol no és un motiu de celebració. Tan sols vol dir que la gent és molt optimista ara mateix. Però almenys per alguna raó hi ha més diners per invertir que mai. Crec, per exemple, que si les eleccions franceses haguessin anat diferent hauria estat bastant desastrós per a tot Europa. Sembla que hem comprat una mica més de temps per trobar el camí perquè la UE es mantingui unida. I crec que aquest és un factor vital per a l'ecosistema tech europeu.

“No hi ha cap correlació entre el rendiment d'un exit i els diners que havia captat”

D'on surten tots aquests diners disposats a invertir que fins ara no hi eren?

La majoria segueix procedint de dins mateix d'Europa. Veiem fons existents aconseguint més diners i alhora nous fons que també obtenen molt finançament. Però fins a on jo sé aquestes quantitats no han crescut durant l'últim any. Per tant, l'increment de diners és realment fruit dels riscos que estan prenent les empreses. Molta gent, inspirada per Facebook, Google o Uber, no volen perdre’s el moment actual. Empreses com Volkswagen o BMW veuen que el seu rol canvia i han de pujar a bord. Hi ha una certa por de perdre's aquest nou món que en part explica aquest augment de les inversions.

Els periodistes som els primers que fem grans titulars sobre àmplies rondes de finançament; però realment sempre com més gran sigui, millor?

No, no és com més gran millor en absolut. De fet, els exits més grans són normalment de companyies que no havien captat molt capital. Aquí teniu l'exemple de Social Point, que no havia aconseguit un capital extraordinàriament elevat. Però certament és un tema una mica conflictiu. No hi ha absolutament cap correlació entre el rendiment d'un exit i els diners que havia captat l'empresa anteriorment.

“Els exits més grans són de companyies que no havien captat molt capital”

També ha parlat d'anticipated exits. A què es refereix?

És una companyia que mostra una escalabilitat tan prometedora de fer-se molt gran que de ben segur acabarà en un exit.

Quins són els anticipated exits que veu a Barcelona?

Letgo, per descomptat. Després hi ha CornerJob, Typeform i una més petita com TravelPerk, una plataforma de viatge B2B que també ho està fent molt bé.

Yoram Wijngaarde durant la seva ponència al Fòrum d'Inversió d'Acció | Cedida

Yoram Wijngaarde durant la seva ponència al Fòrum d'Inversió d'Acció | Cedida

El fet que el Regne Unit o Alemanya mostrin els millors retorns per als inversors és tan sols una qüestió de volum dels seus mercats?

A Alemanya la majoria dels retorns provenen del rocket Internet, on hi ha una certa controvèrsia sobre si hi ha hagut una extremadament bona execució. Quan l'Internet europeu encara no estava gaire madur ni desenvolupat, hi havia molta gent en el sector adquirint consumidors d'una manera ineficient, creant grans companyies inspirats en models americans. Crec, però, que ara Europa s’ha fet gran i moltes companyies ja saben com crear un bon negoci a Internet. Això pel que fa a Alemanya.

El Regne Unit crec que ha anat molts anys per endavant respecte la resta d'Europa. Londres ha estat l'epicentre on tot el gran talent i desenvolupament hi havia de ser. Si eres un enginyer informàtic d'un petit poble d'Itàlia o França i volies treballar en tech, per força havies d'anar a Londres. Aquesta és la raó que els rendiments hagin estat tan bons.

“En el terreny de joc internacional es pren Barcelona molt seriosament”

Justament Barcelona fa temps que es vol posicionar com un autèntic tech hub al sud d'Europa. Pel que mostren les dades i tendències de Dealroom, pot ser-ho?

Sí, sens dubte. De fet, crec que ja està passant. En el terreny de joc internacional es pren Barcelona molt seriosament. Hi ha Londres i Berlín, després París, Barcelona, Estocolm i potser Amsterdam.

Assegura que el sector tech internacional es pren molt seriosament Barcelona. La situació política a Catalunya pot influir-hi en algun sentit?

Per ser honest, no conec prou la situació política a Catalunya. He escoltat que hi ha un moviment separatista, però no sé com de seriosa arriba a ser la qüestió.

En la seva conferència assenyalava la confiança en les institucions al mateix nivell que les oportunitats com a elements clau per atreure inversió. Una incertesa com l'actual a Catalunya podria afectar en aquest sentit?

D'entrada he de dir que tots els inversors que conec a Espanya no donen suport al moviment separatista. La gran majoria viatgen constantment entre Madrid i Barcelona i tenen una mentalitat oberta. Això és el que sé segur. Si Catalunya se separés d'Espanya, podria ser comparable al Brexit en el sentit que potser no tindria un efecte immediat: els emprenedors seguiran fent el que fan i als fons de capital risc potser tampoc els importarà. Però sí que hi pot haver una petita erosió silenciosa d'institucions que necessites. Per exemple, a Londres costarà trobar infermeres perquè moltes són immigrants i no voldran seguir venint. Aquestes parts vulnerables són les que poden produir algun efecte negatiu a llarg termini.