Tothom té coses a contar. Tothom. És impressionant la quantitat d'informació que s'està generant en aquesta crisi, pandèmia, confinament, aïllament o el que siga aquest caos en què estem immersos. D'aquesta necessitat d'explicar el que ens envolta, també neixen oportunitats. Per exemple, l'editorial Blackie Books ha proposat als seus seguidors a Instagram que participen en la primera antologia de relats des de casa sota el títol Relatos confinados. I per presentar-ho apel·len a aquel 1816, l'Any sense Estiu, "en què uns quants autors es van inventar la literatura fantàstica contant-se històries al voltant d'una xemeneia". Desperta la curiositat, la Viquipèdia m'ha explicat que aquell estiu anòmal va sacsejar la cultura perquè en una vil·la de Ginebra, Villa Diodati, autors com Lord Byron, Mary Shelley i John Polidori idearen terrorífiques històries mentre s'avorrien per la pluja i el mal temps.
La cultura ens salva sempre. Sempre ho fa. Ho està fent aquests dies. També en clau familiar. L'autora Anna Llenas, il·lustradora i creadora del fantàstic Monstre de Colors, un conte per a nens (i no tan nens), ha proposat aquest divendres un taller de primavera per a pares i nens a través de Stories amb el qual dibuixar plantes i flors amb les quals decorar les llars. La cantant Dàmaris Gelabert va donar dimecres un concert en família a través del seu canal de YouTube que ja suma més de 169.000 visualitzacions. I el cantacançons Dani Miquel penja una actuació diària cada matí per animar els nens en aquest procés. Aquest divendres ha triat la cançó La muntanya de por, que diu que "la por és molt llesta/ i sempre sap convocar/els monstres que necessita/per poder-nos espantar". Per pensar.
La cultura ens protegeix i ens educa. L'Agència Catalana de Notícies ha informat aquest divendres que la venda d'e-books des que ha començat el confinament pel coronavirus ha crescut de mitjana un 50% tant en les editorials que publiquen en castellà com en català, segons dades de la principal distribuïdora de llibres digitals, Libranda. L'increment de vendes d'e-books s'ha registrat tant a grans grups com Planeta o Penguin Random House, com a editorials com Ara Llibres, Enciclopèdia Catalana, la Galera, Anagrama, Gustau Gili, Edebé, Galaxia Gutenberg, Alba, Roca Editorial, Libros del Asteroide o Duomo Ediciones.
La venda de llibres electrònics ha crescut un 50% des que ha començat el confinament
Precisament aquest divendres el president Quim Torra s'ha reunit juntament amb la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, per videoconfèrencia amb representants del món de la cultural als quals ha plantejat una vintena de propostes per fer front a les conseqüències del coronavirus en aquest sector. El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, també ha parlat durant aquesta setmana amb representants del sector cultural espanyol per veure com es pot ajudar el sector. “Volem que el sector de la cultura no se senti desemparat”, ha dit Rodríguez Uribes, qui ha emfatitzat que “la cultura és un bé de primera necessitat tant en el seu vessant social, com en l'econòmica i per a la convivència en valors”. No són poques: en 2017, el nombre d'empreses amb activitat econòmica principal vinculada a la cultura eren 118.407, el 3,6% del total d'empreses recollides en el Directori Central d'Empreses elaborat per l'INE.
Tant de bo tots els que produeixen cultura, un sector econòmic tan important en la nostra economia com en la nostra educació, no se senten desemparats. Que la cultura que ens està salvant tant aquests dies siga salvada també. Els llibres infantils, il·lustrats i ben editats, que m'esperen cada nit per ser contats quan acabe d'escriure mil línies es mereixen tot el respecte del món.