• La metalingüística ha arribat per quedar-se

La metalingüística ha arribat per quedar-se

Formacions i formadors que parlen del teletreball des de casa cusen un discurs digital que parla de si mateix ininterrompudament

El teletreball parla estos dies de si mateix | iStock
El teletreball parla estos dies de si mateix | iStock
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
23 de Març de 2020

Recordeu les funcions del llenguatge? Alguns, si aquests dies esteu repassant lliçons amb la canalla, estareu rememorant allò de "funció fàctica o de contacte, funció "d'aquell llistat amb què els professors de Llengua bombardegen durant una època. Doncs ara pensava en la metalingüística, que és la funció que fa referència a l'ús del llenguatge per explicar-se a si mateix, perquè el teletreball està explicant-se a si mateix des del teletreball. O des de la telefeina, com remarquen amb encert des del Termcat.

 

A València llancen aquest dimarts les #VTALKS, conferències online gratuïtes en matèria d'ocupació, emprenedoria i formació i dimarts 24 des del teletreball s'impartirà una conferència, la primera, sobre telefeina. Comença l'espiral. També ho està fent Pimec, la patronal catalana, des del 19 de març amb píndoles de 30 minuts que penja en la xarxa social Instagram. Parlen de tot, perquè aquest dilluns a les 11 h arrenquen amb una petita formació sobre intel·ligència emocional en moments d'alarma. Analitzar com enderrocar l'alarma en moments d'alarma també és un poc metalingüístic, no?

A VIA Empresa també hem parlat del teletreball des d'aquesta eina que la tecnologia, per sort en aquests moments, ens ha atorgat. A La Vanguardia han publicat una peça per explicar els seus lectors com està editant-se el diari ara que treballen des de casa; els programes de ràdio també han explicat als oients com s'ho munten per narrar-los l'actualitat des de la llar i han creat etiquetes com #LaRàdioNoTanca que està usant El món a RAC1, per exemple. Un sofà inspira la imatge promocional del programa, batejat com a 'autèntica ràdio casolana'. De nou, la telefeina parlant d'ella mateixa. Que narcisista!

 

 

 

Per no renunciar a aquesta espiral metalingüística, a les xarxes socials molts s'han animat a compartir imatges dels improvisats despatxos ràpidament creats en taules de menjador i adjacents. Fins a Apple envia e-mails per recomanar aplicacions de telefeina, com Trello, Asana o el clàssic paquet de Microsot Office. El mateix correu electrònic, això si, afegeix altres recomanacions d'apps per fer exercicis a la catifa del saló i algunes altres de caràcter infantil per entretenir els nens. YouTube Kids entre elles, tota una novetat, per cert. 

En tota aquest revolutum trobe a faltar un discurs vertaderament sincer. Aquell que s'allibera de formalitats i diu veritats com punys. El que conten amics i coneguts a través de videotrucades o WhatsApps, que amb els nens és esgotador, que sense nens també és esgotador, que fan el que poden però que la connexió no és la mateixa, que ja no entren tantes operacions, que no donen l'abast perquè sent professora cal treballar el doble ara des de casa, que a la feina li demanen que anote les pauses del café, dels estiraments... Perquè per sort, la tecnologia ens ha regalat la telefeina per poder seguir produint des de les quatre parets de casa, el lloc on ara per ara estem més segurs del món, però ai, Societat! Què poquet preparada estaves.