• 'Destellos de genio': lluitar per una bona idea

'Destellos de genio': lluitar per una bona idea

La pel·lícula de Marc Abraham mostra fins a quin punt pot arribar la guerra de patents entre una ment prodigiosa i una gran companyia que se'n vol apropiar

Títol de la imatge
Títol de la imatge
Aida Corón
09 de Maig de 2014
Act. 09 de Maig de 2014

"Què fa que un home tingui èxit? Intel·ligència? Talent?". Tres simples preguntes, però recurrents en la ment dels grans inventors. També en la de l'enginyer i professor d'universitat Robert Kearns (Greg Kinnear), qui pels volts dels anys 60 porta al món de l'automoció un nou neteja parabrises revolucionari: intermitent i automàtic. Ell és qui es formula aquestes qüestions a si mateix, intentant trobar la manera de fer que la seva genial idea el dugui pel bon camí. El seu error, però, està a topar-se amb la marca de cotxes Ford, qui trenca tots els esquemes del bon emprenedor.

La història que Destellos de genio (Marc Abraham, 2008) porta al cinema està basada en fets reals. Robert Kearns és el vertader inventor del neteja-parabrisa que avui es coneix i que Ford, i també Chrysler, Mercedes-Benz i altres, van instal·lar en els seus automòbils sense comptar amb el nom del creador. Així és com l'enginyer acaba davant un jutge i sotmès a la decisió del jurat popular de ser recompensat, o no, pel seu invent.

Del soterrani de casa a la fàbrica de Ford
Kearn es presenta com el clàssic inventor i emprenedor dels anys 60 que trasteja totes les eines i materials que té a casa per donar forma les extravagàncies que li ronden pel cap. Entre elles, resoldre per què el neteja parabrises no pot adaptar-se a la intensitat de l'aigua. 

En poc més de 4 anys, dissenya fins a 30 patents diferents per tal d'arribar a un prototip definitiu, un que funciona i que instal·la al seu propi cotxe per comprovar-ne l'eficàcia.

La prova és un èxit. Quin és el següent pas? Presentar l'invent a la fàbrica d'automòbils de la Ford a Detroit, amb el somni de donar-se a conèixer com el proveïdor oficial del sector de l'automoció.

En qui es pot confiar?
Kearns confia en el seu entorn, començant per l'amic d'infància que li dóna suport en tota l'aventura, fins al mateix equip de professionals que ha de gestionar la logística i fabricació del neteja-parabrisa en els nous models de Ford.



La multinacional demana a Kearns enviar un prototip a Washington per fer les proves de seguretat protocol·làries. Ell n'és reticent, però s'hi veu obligat si pretén signar el contracte d'explotació. S'hi pot confiar en els grans magnats? Un emprenedor sense inversor, pot no tenir negoci. Ara bé, cal valorar-ne tots els riscos.

La lluita contra les grans potències econòmiques 
"És la Ford, mai podrà guanyar". Robert Kearns es mostra disposat a lluitar fins al final perquè Ford reconegui l'autoria i ni els consells del seu entorn ni les amenaces fan que l'inventor se'n desdigui de la seva creació. Perquè ell no deixa de ser l'emprenedor que va engegar un projecte en el qual confiava i que no es deixa espantar per cap marca líder al mercat.