• L'economia circular, l'únic camí per a la sostenibilitat

L'economia circular, l'únic camí per a la sostenibilitat

L'economia circular és el gran repte per la indústria de Catalunya per garantir la sostenibilitat econòmica i ambiental

L'economia circular, el futur de la indústria| iStock
L'economia circular, el futur de la indústria| iStock
04 de Maig de 2022
Act. 05 de Maig de 2022

"L'economia circular és l'únic camí per la sostenibilitat de les nostres empreses i la sostenibilitat ambiental". És la reflexió que va raonar Gabriel Anzaldi, director de Desenvolupament d'Eurecat, durant la jornada Solucions d'Indústria 4.0 per Economia Circular i Sostenibilitat, organitzada per la Fundació per la Indústria.

La trobada va posar de manifest la necessitat d'aplicar tecnologies com la intel·ligència artificial, la robotització, la impressió en 3D o el big data per assolir els reptes ambientals i garantir la competitivitat. "Les solucions innovadores de la indústria 4.0 poden donar resposta als principals reptes que té la indústria catalana, que té una gran responsabilitat: esdevenir més verda i sostenible", va assenyalar Esteve Gené, vicepresident de la Fundació per la Indústria.

Anzaldi: "La indústria 4.0 ja està evolucionant i estem parlant d'una segona fase, que alguns anomenen 5.0"

El director de Desenvolupament d'Eurecat va posar damunt la taula la importància de la indústria 4.0 com a "facilitadora" de l'economia circular, posant la tecnologia al servei d'aquest nou model econòmic que ha de reduir els residus, el consum energètic i l'impacte ambiental. I, tot plegat, amb un impacte positiu en l'eficiència de les empreses.

Aquest paradigma genera una nova concepció de la indústria 4.0, que ja ha fet un pas més per començar a parlar del 5.0. "Es busca combinar les persones amb les màquines, posant el factor humà un altre cop al centre del procés productiu", va destacar Anzaldi.

Anzaldi: "Ens hem d'acostumar a no parlar més de residus, sinó de recursos"

Aquest nou marc conceptual es basa en conceptes com regenerar, compartir, optimitzar, virtualitzar i intercanviar; mentre deixem enrere idees com l'obsolescència programada o la visió que tenim dels residus. "Ens hem d'acostumar a no parlar més de residus, sinó de recursos. Aquest canvi ens aportarà resiliència a llarg termini i noves oportunitats comercials i econòmiques que donin beneficis empresarials i socials", va afegir.

I per afrontar aquest nou escenari, les tecnologies 4.0 esdevenen imprescindibles, així com la transformació digital de la indústria i els seus processos. "És fonamental la convergència de les tecnologies de la indústria 4.0 i de l'economia circular. Hem de combinar les dues per aquesta transició", va animar Anzaldi.

La gran millora de la productivitat

Però com es trasllada la teoria a la realitat de la indústria i quin impacte real té? Sergio Colado, director General de Nechi Ingeniería, va posar alguns exemples de com l'aplicació de tecnologia avançada pot millorar l'eficiència de les empreses i, per extensió, la sostenibilitat. La connectivitat dels sistemes i processos i el monitoratge i anàlisi de les dades en temps real són factors crucials en aquest objectiu.

Aquesta empresa va ajudar a una gran indústria alimentària amb problemes de costos per l'energia i que tenia al cap marxar de Catalunya per aquest motiu. Després d'un estudi en profunditat, es va aplicar un sistema basat en sensors i control de dades i processos per detectar quan no es feia servir l'energia consumida i cap on s'havia de derivar. El resultat va ser una reducció del cost energètic, una millora de la qualitat i manteniment dels productes i, finalment, l'increment del benefici.

Llegir el futur

Les dades són el pilar bàsic de la indústria 4.0 i també ho seran per assolir una activitat més sostenible. "Les dades donen molt poder per prendre aquestes accions i conèixer el seu impacte", explicava Victor Javier Calvo, CEO de Muutech.

En el seu cas, presenten una plataforma que és un sistema de monitoratge que recopila totes les dades dels processos i sistemes d'una indústria que ofereixen una vista general i de detall de tot el que passa a la planta. Aquestes dades permeten conèixer quin és el marge de millora pel que fa a l'eficiència i a la sostenibilitat. Gràcies a aquestes dades, el sistema pot fer prediccions i prendre decisions per millorar en aquests aspectes.

Xavier Ruiz: "No tingueu por a fer aquest primer pas"

Un element primordial en la sostenibilitat és la logística i l'entrega de productes, que s'ha disparat en els últims anys. Xavier Ruiz és CEO d'SmartMonkey i es dediquen a optimitzar el moviment d'última milla per a tota mena d'empreses, des de companyies de manteniment del servei de l'aigua fins a repartiment de butà.

A través de tres claus han aconseguit augmentar la productivitat i reduir les emissions de CO₂: planificació de les rutes, el monitoratge del servei i la comunicació amb el client. Tres passos senzills per optimitzar aquesta logística d'última milla i millorar la relació amb el client. "El servei és el rei. El producte ja té competència en tots els àmbits i és difícil que sigui l'únic diferencial. La suma de producte i servei és el que marca la diferència", recalcava Xavier Ruiz.

Aquesta aposta per la introducció de noves tecnologies pot espantar moltes empreses, especialment aquelles més petites. El CEO d'SmartMonkey ho té clar: "No tingueu por a fer aquest primer pas. Busqueu eines senzilles per fer els primers passos i no farà tanta por enfrontar-se a aquest món de la digitalització".

El gran risc de la ciberseguretat

Un risc que implica tota la digitalització de la indústria és la ciberseguretat, actualment tan mediàtica amb tots els casos de ciberespionatge a polítics catalans. "Quan connectes un sistema de control basat en una tecnologia pensada per edificis en un sistema industrial, un primer risc és que la xarxa de comunicacions és vulnerable", advertia Sergio Colado.

Segons les dades que va aportar, des del 2020 han augmentat el ciberatacs a les indústries espanyoles un 41% i es registren, només en el sector industrial, 40.000 atacs diaris. Per això, reivindica no deixar de banda aquesta realitat.