• Economia
  • La dignitat laboral de l'1 de Maig: drets, igualtat i cohesió

La dignitat laboral de l'1 de Maig: drets, igualtat i cohesió

La marxa convocada per CCOO i UGT recorda a Sánchez que "ja no té excuses" per derogar la reforma laboral

Manifestació del Dia del Treballador a la Via Laietana de Barcelona | ACN
Manifestació del Dia del Treballador a la Via Laietana de Barcelona | ACN
Redacció VIA Empresa
Barcelona
01 de Maig de 2019
Act. 01 de Maig de 2019

Milers de persones s'han manifestat aquest Primer de Maig a Barcelona per reclamar "més drets, més igualtat, més cohesió" i que les persones siguin al centre de les polítiques de treball. La marxa convocada pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, exigeix la derogació de la reforma laboral i recuperar drets laborals i la "dignitat" davant d'un mercat laboral on hi ha prop de 400.000 persones que treballen però viuen en la pobresa.

 

 "No podem permetre que la gent es mati a la feina"

En un ambient reivindicatiu, la manifestació s'ha aturat davant de la seu de la patronal Foment del Treball, on s'ha fet un homenatge a les 82 persones mortes en accidents laborals el 2018. "No podem permetre que la gent es mati a la feina", han cridat des dels sindicats. En aquest sentit, els manifestants han demanat "seguretat i salut" per a la gent treballadora i que les administracions públiques i les empreses aportin "més recursos" i "inspectors" per evitar la sinistralitat en el lloc de feina. 

La capçalera de la manifestació ha recorregut la Via Laietana, amb la participació dels líders dels sindicats UGT i CCOO a Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco. A la marxa també hi ha representants polítics dels comuns, el PSC, ERC i JxCat. Alhora, els sindicats han aprofitat l'ocasió per exigir al govern de Pedro Sánchez que derogui "d'una vegada per totes" la reforma laboral.

Sense excuses i una majoria d'esquerres

"Ja no hi ha excuses", ha assegurat Pacheco, que ha recordat també que la reforma laboral es va quedar a les portes del Congrés perquè el govern socialista plantejava que no tenia majoria suficient, però avui la majoria d'esquerra és "amplíssima". Per la seva banda, Ros ha insistit que l'1 de Maig va començar el 28-A, i ha defensat que els resultats de les eleccions demostren que la societat vol "polítiques d'esquerres i diàleg".

 

Les dues organitzacions han recordat també el centenari de la Canadenca, que va ser clau per a l'aprovació de la jornada laboral de vuit hores a l'Estat. Així doncs, els dos líders sindicalistes han reclamat que les reivindicacions de la classe treballadora passin per davant i s'imposin les polítiques d'esquerra. També consideren que les pròximes eleccions municipals i europees del 26-M "són una segona oportunitat" per defensar la millora de les condicions de vida de les persones. 

Sota la pancarta Més drets, més igualtat, més cohesió. Primer les persones, els sindicats han aconseguit reunir milers de persones al centre de Barcelona. La marxa ha servit per exigir la derogació de la reforma laboral, la recuperació de drets laborals i la dignitat dels treballadors. La marxa ha transcorregut en un ambient festiu i reivindicatiu.