
Home cosmopolita, d'edat entre 45 a 60 anys, amb diversa formació universitària i títols de MBA, amb més de 20 anys en posicions directives i d'alta responsabilitat i que ha estat Chief Executive Officer (CEO), Chief Financial Officer (CFO), Chief Operating Officer (COO), Chief Human Resources Officer (CHRO) o, fins i tot, director de transformació digital i tecnologia en grans multinacionals. Amb més de tres idiomes, autònom o freelance, té clar que professionalment és valorat per l'assoliment de resultats i l'execució immediata. I tan immediata que, en moltes ocasions, el contracten per dies, setmanes o pocs mesos. El salari? Entre 1.400 i 3.000 euros al dia, en una posició força desconeguda per a molts que es coneix com a interim manager.
Què hi ha darrere d'aquest perfil? Marta Nieto, team manager de temp recruitment services a Hays Espanya, explica a VIA Empresa que hi ha situacions empresarials molt concretes en què es requereix un líder amb molta rapidesa, expertesa i flexibilitat. D'aquí que s'opti per la contractació ràpida d'aquests professionals que poden aterrar en companyies que compten amb un procés de fusió crucial, reestructuració, una incorporació clau en una àrea de negoci o d'alguna organització que necessiti un expert que sigui especialista en una temàtica en concret. I també, en situacions de crisi o substitucions urgents, a més de la professionalització de la gestió en algunes empreses familiars. A parer de Nieto, aquests directius han tingut majoritàriament experiència en multinacionals i sectors concrets, tot i que són molt buscats en l'àmbit industrial o farmacèutic.
Molts professionals de l''interim manager' accepten "missions amb només 48 hores d'avís"
A més, com l'edat mitjana acostuma a ser de 53 anys, es tracta d'una generació que ha sobreviscut a diverses crisis, com ara la recessió financera del 2008, la covid-19 o la més recent de la guerra aranzelària al món. Cal destacar, però, que molts d'ells van sortir d'antigues organitzacions perquè hi va haver un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), jubilacions anticipades o després de patir burnout. Com a curiositat i segons expliquen alguns membres del sector, en alguns casos accepten "missions amb només 48 hores d'avís".
Respecte als salaris, se'ls acostuma a pagar xifres que giren al voltant dels 1.400 o 3.000 euros diaris perquè, segons precisa la membre de Hays, és un còmput cap a un treballador que sovint és temporal i que no supera el mig any a l'entitat. "Realment, a l'empresa no li costa gaires diners, ja que els directius cobren entre 100.000 i 300.000 euros anuals, mentre que aquests perfils que poden estar dos o tres mesos a l'organització tenen un retorn molt important i estan alienats en moments crucials".
Quin impacte té aquesta figura a Catalunya?
A Catalunya, l'interim management ha crescut en els últims anys, tot i que continua menys implantat que en països com Alemanya, Regne Unit o Holanda. Segons xifres de l'Associació Interim Management d'Espanya (AIEM), el creixement anual del sector ronda entre el 15 i el 20%. A més, s'estima que en l'àmbit espanyol hi ha més de 1.000 professionals actius com a interim managers. A més de Hays, també hi ha empreses especialitzades en aquesta modalitat, com ara Setesca Interim Management o Manager in Motion, que tenen base d'operacions a Barcelona.
Definits sovint com a "sèniors sense ego", els interim managers eviten la política interna i acostumen a ser directes, però també diplomàtics. Tot i que la duració típica d'un projecte és temporal, hi ha situacions en les quals es poden quedar molt més temps, ja que el repte els pot seduir o enamorar-se de l'equip. A més, molts d'ells també combinen aquesta tasca amb la mentoria de startups, classes a escoles de negocis, consultoria a empreses o inversions en empreses emergents com a business angels.
A Espanya hi ha més de 1.000 professionals actius com a 'interim managers' i molts d'ells també són mentors de startups o business angels
En el cas d'Espanya, en el Grup Planeta també han comptat amb diversos professionals d'aquestes característiques, sobretot per la necessitat de reorganització interna després de la fusió de diverses editorials. També hi ha Seat que, en moments de llançaments de models de cotxe nous, han contractat a directius interins en enginyeria i operacions o, fins i tot, a Pescanova han viscut una crisi financera després de diversos escàndols comptables i han fitxat a aquests perfils pel procés de "reflotament", inclosa la intervenció del fons KKT.
Finalment, per posar noms i cognoms a aquests professionals, en l'àmbit català hi ha el cas de Santi Borràs que és un economista amb un màster en màrqueting i un PDD a l'IESE que ha desenvolupat la seva carrera en empreses productives, especialment en el sector alimentari. Després de traslladar-se a Angola per crear des de zero l'estructura administrativa, financera i comercial d'una de les fàbriques més importants del sector del converting, ara viu a Catalunya i col·labora com a interim manager en empreses en situacions delicades.
Altres perfils coneguts són els de Jordi Bastida, que amb una llarga trajectòria professional iniciada el 1974, va decidir el 2006 orientar-se cap a la professió de director en transició i, fruit d'una xerrada sobre interim management al Col·legi d'Enginyers de Catalunya va veure en aquesta professió una oportunitat per ampliar el seu coneixement sobre el món empresarial. Un altre exemple és el de Jesús Cabañas, un enginyer industrial que fa més de 10 anys que va entrar al món de l'interim management després de sortir de l'empresa danesa LM Wind Power.