• Economia
  • 2019, la resiliència econòmica valenciana

2019, la resiliència econòmica valenciana

Als líders empresarials del País Valencià els ha preocupat la desacceleració en un any marcat per la crisi citrícola, el desgovern a l'Estat i l'aposta per la innovació

Treballadors al mercat de Russafa de València | iStock
Treballadors al mercat de Russafa de València | iStock
Neus Navarro / Raquel Andrés
València
23 de Desembre de 2019
Act. 24 de Desembre de 2019

Les dades conegudes aquesta setmana apunten que el País Valencià és la segona comunitat autònoma de l'Estat més exportadora, amb el 10,7% de les exportacions espanyoles. I això és una bona notícia. Però 2019 no ha estat un any empresarialment fàcil, com expliquen a VIA Empresa els principals líders empresarials valencians. Eva Blasco, presidenta de l'Associació d'Empresàries i Professionals de València (Evap/BWP), apunta que en termes generals la seua valoració és positiva, si bé és cert que "l'evolució de la nostra economia va lligada a la de la nacional i internacional, i la veritat és que 2019 ha sigut un any convuls i d'incerteses: basta pensar en el Brexit, les tensions comercials entre els EUA i la Xina i les reiterades cites electorals a Espanya, portant ja quasi un any amb un Govern en funcions i sense pressupostos aprovats, etc.".

Eva Blasco (EVAP): "La veritat és que 2019 ha sigut un any convuls i d'incerteses"

El desgovern és també un dels laments del president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i vicepresident de la CEOE, Salvador Navarro, qui afirma que "a escala autonòmica, la convocatòria electoral es va traduir en diversos mesos de parèntesis en la presa de decisions de gran importància" i considera que aquest parèntesi "s'ha allargat massa" en l'àmbit nacional. "La falta d'acords i la impossibilitat de formar Govern ens va espentar a unes segones eleccions generals, amb la consegüent paràlisi en l'Administració pública, que encara continua", apunta Navarro.

En l'últim trimestre, el Govern valencià ha fet un esforç per comunicar diverses estratègies en matèria d'innovació: des de la presentació de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial fins a l'anunci que la Generalitat subscriurà un acord amb la Universitat d'Aalto (Finlàndia), que gestiona un dels hubs d'innovació més prestigiosos que l'Agència Espacial Europea té a Europa i que suposarà que empreses europees s'instal·laran al Districte Digital d'Alacant. La innovació és un valor que destaca Navarro, qui alhora es mostra en desacord que des de determinades àrees de la Generalitat "s'hagen alentit plans i projectes ineludibles per al creixement econòmic i la creació d'ocupació" en el nostre territori. "Tampoc s'entén que continuem discutint sobre l'ampliació del Port de València". 

 

En aquest sentit, el secretari general de la UGT al País Valencià, Ismael Sáez, afegeix que "cal impulsar la inversió i la innovació per fer el gran salt de modernització necessària". Sáez recorda que "l'economia valenciana és de les que més va patir la crisi per l'enorme pes de el sector immobiliari i li ha costat una mica més aquesta recuperació", però ara, assegura, "tenim una economia més equilibrada". El secretari general de la UGT tamibén aplaudeix "la consolidació de la CEV com a nova estructura empresarial en l'àmbit de la Comunitat" perquè, subratlla, "és un pas important per a la vertebració i el pes dels interessos empresarials dins i fora del País Valencià" .

La desocupació també és un tema que preocupa en aquest 2019 que acomiadem. Amb les darreres xifres del mes de novembre a la mà, al País Valencià hi ha 360.507 aturats però, per contra, la valenciana ha liderat la desocupació a l'Estat en aquest mes. Però en termes laborals hi ha altres aspectes a polir d'aquest any. Salvador Navarro, president de la CEV, 2019 ha sigut el de la consolidació de la desacceleració tant en els nivells d'activitat com en la creació d'ocupació. "No obstant això, l'escenari de creixement més feble, però a taxes entorn del 2%, ha sigut compatible amb la generació d'ocupació neta i la reducció de l'atur".

Al País Valencià hi ha 360.507 aturats però, per contra, la valenciana ha liderat la desocupació a l'Estat en novembre 

I és que com apunta Arturo León, secretari general de CCOO-PV, "ha sigut un any bo per a les empreses valencianes, que s'han consolidat en la internacionalització dels seus productes, però els beneficis empresarials segueixen sense redistribuir-se i el creixement dels salaris està per sota dels acords en l'Acord estatal per l'ocupació i la negociació col·lectiva, subscrit per CCOO, UGT, CEOE i CEPYME". León és crític i opina que "la voluntat d'acordar per part de les organitzacions empresarials ha sigut nul·la al País Valencià", tot i que Salvador Navarro opina que en la Comunitat Valenciana, l'aposta pel diàleg social han caracteritzat l'inici de la nova legislatura".

Arturo León (CCOO-PV): "Els beneficis empresarials segueixen sense redistribuir-se i el creixement dels salaris està per sota dels acords" 

El camp també és cabdal a la nostra economia. Ho recorden Cristòbal Aguado, president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) i Carles Peris, secretari general de La Unió de Llauradors i Ramaders. El primer qualifica de "desastrós en termes de rendibilitat" l'any que tanquem, sobretot en la passada campanya citrícola, que considera que és "la pitjor dels últims temps" i destaca també les males collites d'altres cultius com el raïm, l'olivar, el caqui o les fruites d'os. "Tampoc la majoria de cabanyes ramaderes han tingut un bon exercici en matèria de preus", apunta. Respecte a la sinistralitat, Aguado destaca "els devastadors efectes per la gota freda, la pedra i el vent". De fet, la Generalitat ha creat una línia especial d'ajudes de fins a 1.500 euros ampliables fins a 4.500 euros per als agricultors perjudicats pel temporal DANA del setembre. I una xifra que dóna Aguado i que és molt eloqüent: "La conseqüència més evident d'aquesta situació és que en 2019 l'abandonament de terres ha continuat creixent en 2.225 hectàrees (un 1,4% més respecte a l'any anterior) i ja supera les 161.000 hectàrees".

  

Per a Peris, la campanya dels cítrics ha estat marcada "per una baixada molt acusada de la producció, encara que els preus estan sent bons. Però amb una baixada tan acusada difícilment en la campanya cobrirem el cost d'explotació. Mai havíem produït tan poc al País Valencià des de fa 10 anys... per sota dels 3 milions de tones, fa molt de temps que no es veia", argumenta amb la vista posada en el final de la campanya. "Veurem...".

Carles Peris (La Unió): "Mai havíem produït tan poc al País Valencià des de fa 10 anys... per sota dels 3 milions de tones"

En la seua valoració, el secretari general de la Unió concreta per sector la situació dels productes valencians perquè "hi ha sectors que estan passant una situació complicada, com és l'oli. El cultiu valencià es fa en zones desfavorides, d'interior i de secà, que reben menys ajudes de la PAC que a altres territoris, com Andalusia, on per produir oli reben entre 600 i 800 euros per hectàrea i els nostres, entre 150 i 300 euros per hectàrea", explica. Peris recorda que "estem molt penalitzats" i assegura que això els genera preocupació. 

 

Però no només de taronja viu l'economia valenciana. El sector tecnològic ha agafat embranzida i tot i que se situa per darrere de Madrid i Barcelona, l'ecosistema emprenedor valencià és un valor en alça. 

 

Per la seua part, Nacho Mas, CEO de l'Associació Valenciana de Startups, assenyala a VIA Empresa que per a les startups valencianes "2019 ha sigut un any bo quant a operacions d'inversió i vendes, ja es pot dir que la Comunitat Valenciana s'ha consolidat com a tercer pol tecnològic espanyol encara que encara queda molt per fer per a posicionar-nos adequadament a escala internacional".

Nacho Mas (Asoc. Val. Startups): "2019 ha sigut un any bo quant a operacions d'inversió i vendes"

Mas deixa clar que els valencians ja han començat a fer els primers passos amb l'anunci de la celebració a València de la pròxima edició de Webit Festival, que tindrà lloc aquest 2020 que arrenca en una setmana.