L’any 2025 es presenta amb un panorama econòmic ple de desafiaments. Malgrat els riscos geopolítics, les previsions macroeconòmiques de referència (FMI, OCDE, Banc Central Europeu, Cambra de Comerç, entre d’altres) apunten a un creixement global del 3,2%. Les dades per regions són variades: els Estats Units podrien augmentar un 2,5%, la zona euro un 1,1%, i l'Àsia liderarà amb una Xina moderada al 4,7%, mentre l'Índia i el sud-est asiàtic marquen ritmes més accelerats. Catalunya, amb un creixement previst del 2,4%, es troba per damunt de la mitjana europea. No obstant això, més enllà de les dades macro, és essencial comprendre les perspectives i prioritats de les empreses. L’Observatori de la PIME de Catalunya (PIMEC) ha analitzat aquestes perspectives a través d’una enquesta recent a empreses de totes les dimensions que identifica tendències clau per al 2025. Les resumim tot seguit:
Nivell d’incertesa: comencem destacant que les empreses catalanes perceben un nivell d’incertesa econòmica i geopolítica elevat, valorat amb una mitjana de 3,48 sobre 5. Més del 50% considera que aquest entorn presenta un risc alt o molt alt, condicionat per les tensions globals. Aquesta incertesa afecta especialment mercats d’exportació com Alemanya i França, on el 42,8% de les empreses estan preocupades per la inestabilitat política dels dos principals motors d’Europa.
Increment de vendes: tot i les incerteses, pel 2025 les empreses preveuen un creixement de les vendes del 9,1%. Aquest creixement es reparteix desigualment, ja que el 25% de les empreses que més creixeren tindran un augment del 14,5%. Entre els sectors amb més potencial de creixement en 2025 tenim la indústria tecnològica i la digitalització, l'economia verda i les energies renovables, la indústria agroalimentària, el turisme, la logística i el comerç internacional, la salut i la biotecnologia, i l'economia blava. En canvi, el 25% de les empreses que creixeran menys, ho faran en un 3%.
Preus de venda i costos: els preus de venda augmentaran en un 6,6% en promig, tot i que un 32,8% de les empreses no variaran els preus per l’elevada competència que pateixen. Les que sí que augmentaran preus de venda, que són la majoria, ho faran per la necessitat de compensar els costos acumulats durant els anys de pressió inflacionària, que van erosionar els marges de benefici. Per altra banda, les empreses preveuen que els proveïdors augmentaran els preus de cost de matèries primeres, serveis i subministraments en un 6%. Això pot pressionar els marges de benefici, especialment en sectors altament competitius o amb capacitat limitada per repercutir aquests costos en els preus finals. En canvi, els costos financers s’espera que segueixin baixant. Per tot això, la gestió eficient dels costos i l’ajust dels preus seran determinants per mantenir la rendibilitat.
Només el 34,4% de les empreses preveuen realitzar inversions el 2025, una dada que reflecteix la prudència derivada de l’actual context d’incertesa
Inversions: només el 34,4% de les empreses preveuen realitzar inversions el 2025, una dada que reflecteix la prudència derivada de l’actual context d’incertesa. Entre les que tenen plans d’inversió, el 60% destinaran recursos a maquinària i equipament, i el 54,7% ho faran en digitalització, evidenciant una clara aposta per la millora de la productivitat i l’adaptació tecnològica. Un aspecte destacable és que només el 18,9% de les empreses amb intencions d’invertir ho faran en sostenibilitat i eficiència energètica. Això indica que, malgrat la rellevància creixent d’aquests temes, encara no ocupen una posició prioritària en l’estratègia inversora de moltes empreses. Aquesta situació podria limitar la seva capacitat d’adaptar-se als creixents requisits ambientals i aprofitar les oportunitats de l’economia verda.
Ocupació: la creació de llocs de treball per al 2025 es presenta moderada, amb només un 32,7% d’empreses que preveuen ampliar la plantilla. Aquesta prudència s’explica per la pressió dels costos laborals i, de nou, les incerteses. La priorització de la digitalització podria estar substituint les noves contractacions com a principal eina de creixement.
Reptes: els principals reptes que anticipen les empreses per al 2025 inclouen la pressió sobre els marges de benefici (56,8% de les empreses), l'increment dels costos laborals (48,0%) i la burocràcia en els tràmits administratius (41,8%), seguits per les dificultats per trobar el talent que necessiten (37,4%) i els canvis en la legislació empresarial (28,2%).
La creació de llocs de treball per al 2025 es presenta moderada, amb només un 32,7% d’empreses que preveuen ampliar la plantilla
Estratègies guanyadores: tenint en compte les previsions anteriors, hi ha diverses estratègies que poden donar bons resultats. Per exemple, gestionar la incertesa mitjançant la monitorització constant de l’entorn geopolític i econòmic, adoptant eines d’anàlisi de risc per anticipar escenaris. Diversificar mercats reduint la dependència de mercats amb inestabilitat elevada i explorant oportunitats a Àsia i altres regions emergents. Apostar per la digitalització accelerant processos de transformació digital per millorar la productivitat i la competitivitat. Invertir en sostenibilitat adoptant estratègies verdes per complir amb les regulacions i aprofitar les oportunitats de l’economia verda. Fomentar la innovació reforçant les capacitats internes per desenvolupar nous productes i serveis que responguin a les necessitats canviants dels clients.
En resum, 2025 es presenta amb un cert optimisme, malgrat un context global marcat per incerteses. Com que hem superat moments d’incertesa molt pitjors que l’actual, com la crisi financera global de 2008 o la de la covid de 2020, podem recordar a l’escriptor nord-americà Simon Sinek que diu que: "En moments d'incertesa, el coratge i la innovació són les nostres millors eines". Amb bones estratègies i un suport institucional sòlid, les empreses tenen la capacitat de reforçar els seus avantatges competitius, aprofitant les oportunitats. Per tant, 2025 també pot ser un bon any per a les empreses... si Donald Trump, Vladímir Putin i d’altres líders no ho esguerren.