“El 22@ és un model d'èxit en el replantejament de l'economia del coneixement des d'una triple òptica: territorial, econòmica i social". Amb aquestes paraules, Josep Miquel Piqué, president executiu de La Salle Technova Barcelona, ha iniciat la presentació del vertical BNEW Digital Industry a la taula rodona dels Districtes d'Innovació, motors de transformació de la cinquena edició de la Barcelona New Economy Week (BNEW). Aquesta cita mundial, que arrenca avui i s'estén fins al 10 d'octubre a l'edifici DFactory de la Zona Franca de Barcelona, reafirma el seu paper com a referent de la nova economia. Durant la sessió, s'ha debatut com els Districtes d'Innovació actuen de motors de transformació territorial, econòmica i social, presentant exemples com el de 22@.
Piqué (president executiu de La Salle Technova Barcelona): “El 22@ és un model d'èxit en el replantejament de l'economia del coneixement des d'una triple òptica: territorial, econòmica i social"
Piqué ha destacat que, en l'àmbit territorial, el 22@ proposa un urbanisme que faciliti un espai per viure i treballar. En l'àmbit econòmic, es tracta d'una aposta clara per l'aglomeració d'un conjunt d'agents que treballen amb un mateix propòsit. En l'àmbit social, "sense talent, no hi ha economia del coneixement, i sense tecnologia, no hi ha economia del coneixement; per tant, necessitem talent i tecnologia, que són les claus de la productivitat, la competitivitat i l'ocupabilitat", afirma el president executiu de La Salle Technova Barcelona.
El 22@ és el cor de la innovació a Barcelona, un espai on els edificis avantguardistes es fusionen amb antigues fàbriques que ara funcionen com a centres culturals i creatius. Aquesta àrea, situada al districte de Sant Martí, abasta unes 200 hectàrees i ha transformat un antic barri industrial en un pol d'innovació contínua. Els seus edificis s'han convertit en referents arquitectònics de la ciutat, simbolitzant la seva evolució cap a una economia del coneixement.
El repte de convertir coneixement en capital a Barcelona
A més de Piqué, han liderat la taula rodona Districtes d'innovació, motors de transformacióPere Navarro, delegat especial de l'Estat en el Consorci de la Zona Franca (CZFB), i Jordi Valls, tinent d'alcalde d'Economia, Hisenda i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona. Segons Valls, "el 22@ va ser un èxit, però avui dia hem de millorar-lo, ja que després de la covid-19 hi ha hagut un cert retorn a l'oficina, però la gent no vol tornar a l'oficina d'abans; vol un espai amb gimnàs, terrassa, bar-restaurant i un entorn on es pugui interconnectar amb altres persones, això és el que hem de fer". A més, ha afegit que "el que necessitem és un districte amb coneixement, interconnexió entre persones, recerca, bones infraestructures com el 5G, i que sigui un lloc on hi hagi capacitat de finançament".
D’aquesta manera, Valls ha posat en relleu la necessitat de millorar la transformació tecnològica a Barcelona. "Som la novena ciutat en la creació de documents científics, però ocupem el 18è lloc en la transformació tecnològica, és a dir, en convertir aquests documents en una idea". Segons el tinent d'alcalde d'Economia, Hisenda i Turisme, que Barcelona tingui la capacitat de generar capital econòmic, social o humà és el gran repte que té.
?''BNEW ha creado un ecosistema colaborativo, un entorno híbrido donde podemos hablar de industria, de energía, de automoción, de talento, del estado social, de la Unión Europea y más; con actores distintos''. @JordiValls13, Tinent d'Alcalde @bcn_ajuntament.
— BNEW - Barcelona New Economy Week (@BnewWeek) October 7, 2024
En la mateixa línia, Navarro ha destacat que Barcelona és una ciutat que sobresurt en la creació de talent i coneixement, amb una excel·lència especial en sectors com la salut, les startups i la indústria 4.0. Assegura que reunir tots aquests elements és una tasca difícil en altres llocs. D'altra banda, Valls ha afegit que Barcelona té el potencial de convertir-se en un referent mundial en salut i tecnologia. Amb un 20% del PIB industrial i un ecosistema universitari de primer nivell, Espanya és la quarta potència econòmica de la Unió Europea, mentre que Catalunya representa el 20% del PIB espanyol.
A més, Valls ha afegit que empreses com AstraZeneca trien Barcelona perquè "és un lloc excel·lent per viure". Tot i això, ha assenyalat que la pressió d'aquestes companyies requereix una resposta per part dels poders públics pel que fa a l'habitatge. No només per atraure talent, sinó també per retenir-lo. "L'habitatge és, sens dubte, el gran repte, la nova infraestructura que necessitem", apunta.
Valls (Ajuntament de Barcelona): "L'habitatge és, sens dubte, el gran repte, la nova infraestructura que necessitem"
Pel que fa al finançament, ha afegit textualment, que "necessitem més capital risc. Generem bones empreses i hi aportem diners, però, quan creixen, venen els americans i ens les compren". Valls ha remarcat que a Europa "no tenim grans companyies com Apple, Google o Alibaba, que són els gegants que avui dominen posicions hegemòniques. Si un país té grans empreses —sense oblidar les petites i mitjanes—, té la capacitat d'influir en el desenvolupament de la civilització, que actualment està impulsat pel coneixement i la tecnologia", conclou el tinent d'alcalde d'Economia, Hisenda i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona.