2.300 milions en infraestructures hídriques: l'aposta d'Illa per deixar de dependre de la pluja

Una de les infraestructures que planteja el nou executiu és una nova dessaladora, situada a la Costa Brava nord, que tindria un cost de 200 milions

La sequera és una de les grans preocupacions de Catalunya | iStock La sequera és una de les grans preocupacions de Catalunya | iStock

El Govern preveu invertir 2.300 milions d’euros fins al 2040 en infraestructures hídriques perquè Catalunya deixi de dependre de l’aigua de pluja. D’aquesta quantitat, ja hi havia 1.000 milions planificats. Una de les noves infraestructures que planteja el nou executiu és una nova dessaladora, situada a la Costa Brava nord, que tindria un cost de 200 milions i que dependria del finançament del govern espanyol. Una altra de les mesures implica desviar les aigües residuals del Besòs fins al Llobregat perquè allà puguin ser aprofitades mentre no avancen les potabilitzadores del Besòs. La portaveu del Govern i consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha assegurat que les multes als municipis no estan contemplades.

"Iniciem un nou camí per assegurar el recurs de l'aigua a Catalunya, i per això hem posat en marxa un projecte ambiciós de gestió de l'aigua", ha defensat Paneque després de la reunió del Consell Executiu. Segons ha dit, els acords aprovats "dissenyen" un conjunt de mesures que han de permetre que Catalunya tingui garantit el 70% del consum total d'aigua amb recursos propis el 2027. Ara per ara, el territori té garantit un 33% del consum assegurat més enllà de l'aigua de pluja, segons dades del Govern, i amb el nou full de ruta s'espera "assegurar" amb recursos que no depenguin de la pluja 245 hm³ anuals, mentre que ara n'hi ha 116 de garantits.

Més info: Preparant-nos per a la propera sequera

L'executiu també preveu en el nou full de ruta de gestió de l'aigua les obres que han de permetre reparar la canonada amb fuites llargament denunciades que afecten les ciutats de Badalona i Santa Coloma de Gramenet i els seus entorns.

D'altra banda, Paneque ha anunciat que l'executiu avançarà les obres de les depuradores de Mataró i Figueres per tal de disposar d'aigua per reomplir i regenerar els aqüífers, així com per destinar al reg.

Més informació
Les cooperatives catalanes avisen: la sequera reduirà la facturació de l'any passat
Aigua regenerada, la clau sostenible per vèncer la sequera
Avui et destaquem
El més llegit