• Economia
  • 34 empreses catalanes participen a l’IOT Solutions World Congress

34 empreses catalanes participen a l’IOT Solutions World Congress

L'esdeveniment internacional de transformació digital celebra la seva setena edició a Barcelona sota el paraigües de l'ISE

Un dels robots exposats a la fira IOT del 2023, dins del congrés de l'ISE | ACN
Un dels robots exposats a la fira IOT del 2023, dins del congrés de l'ISE | ACN
Redacción
Barcelona
01 de Febrer de 2023
Act. 01 de Febrer de 2023

La setena edició de l'IOT Solutions World Congress (IOTSWC), l'esdeveniment internacional més important dedicat a la transformació digital de la indústria, reuneix aquests dies 330 expositors i més de 250 experts de tot el món al pavelló 4 del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Amb el lema Game-changing technologies for industry transformation, el certamen al qual s'han sumat 34 empreses catalanes té la intenció de fomentar l'impuls de la transformació digital del sector industrial.

El saló, que està organitzat per Fira de Barcelona amb la col·laboració de l'Industry IoT Consortium®, està articulat al voltant de sis eixos temàtics (indústria IOT, intel·ligència artificial, digital twins, edge computing, realitat augmentada i 5G) i amb dos principals protagonistes: la tecnologia i les persones. De fet, segons Sean O'Reagain, cap adjunt de la Unitat Indústria 5.0, de la Direcció General d'Investigació i Innovació de la Comissió Europea, "la productivitat i el creixement ja no són suficients" a l'hora de mesurar l'èxit i l'evolució de les companyies. Així ho va expressar aquest dimarts, en el tret de sortida del congrés -que durarà fins al 2 de febrer-, explicant que l'enfocament centrat en l'ésser humà és un element fonamental en el camí cap a la Indústria 5.0; com també ho són la sostenibilitat i la resiliència. "En aquesta transició de la Indústria 4.0 a la Indústria 5.0, el que marca la diferència són les persones", va afirmar Cyril Perducat, director de tecnologia de Rockwell Automation, amb qui va compartir panell O'Reagain.

Perducat: "En aquesta transició de la Indústria 4.0 a la Indústria 5.0, el que marca la diferència són les persones"

La representació catalana

El congrés compta amb la participació d'empreses líders internacionalment com ABB, Altair, Amazon Web Services, Deutsche Telekom, Device Authority, Entrust, Emnify, Faircom, KNX, STMicroelectronics, Nozomi Networks, Relayr, Sternum i TxOne, entre d'altres; i Catalunya, a més de ser l'amfitriona, també hi participa a través del seu teixit empresarial especialitzat en transformació digital i IOT. Concretament, 34 empreses catalanes s'han agrupat a l'estand de Digital Catalonia per compartir coneixement, experiències i connexions amb experts sobre digitalització de la indústria de tot el món.

D'aquestes 34, 16 han assistit amb l'Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa. Són:

  1. SITEP, una enginyeria especialitzada en el desenvolupament de solucions TIC territorials per a l'administració pública, cossos de seguretat i emergències, i grans empreses. És pionera en la integració de drons com a eines professionals.
  2. 3DTHINKS, una startup especialitzada a ajudar a persones amb necessitats específiques, com discapacitat, situació de pobresa o vellesa, que presenta tres projectes: un robot, un servei de missatgeria basat en icones i unes ulleres de realitat augmentada.
  3. AEINNOVA, que ha desenvolupat els primers dispositius IoT del mercat completament autònoms alimentats per calor o vent per al manteniment predictiu.
  4. POWERBIM, una empresa que ofereix serveis de digitalització basats en BIM, GIS, VR, LIDAR i altres, serveis de MEP vinculats a Smart Building i desenvolupament de programari al núvol i ciència de dades orientat a Bessons Digitals.
  5. BLOOCK, una startup tecnològica especialitzada a oferir solucions de blockchain per a aplicacions multisectorials.
  6. BOOKLINE, la primera empresa d'Espanya especialitzada en el desenvolupament d'assistents de veu per a restaurants.
  7. CRT4ENVIO, creadors de sensors basats en la imatge per a detectar i resoldre problemes en entorns urbans, com contaminació ambiental (aire, aigua, i soroll.
  8. IQUADRAT, empresa informàtica enfocada en una nova generació d'eines de recerca per a l'avaluació del nivell del sistema en comunicació integrada sense fils.
  9. MAXSENS, que ofereix una solució modular de IoT que serveix perquè les persones puguin identificar "quin" moviment, "quan" i "com" l'han de corregir per tal de reduir l'estrès i la tensió a les extremitats superiors i evitar possibles danys.
  10. MOBILEKNOWLEDGE, que presentarà l'única solució existent al mercat interoperable amb dispositius Android i Apple simultàniament.
  11. PICKDATA, un fabricant de solucions industrials IoT per a monitoratge i control de màquines i instal·lacions amb sensors cablejats i sense fils.
  12. RETEXCYCLE, una spin-off que aplica solucions tèxtils globals, amb un enfocament cap a la sostenibilitat i circularitat.
  13. TAXITRÒNIC, una empresa que fa investigació, disseny i fabricació de taxímetres, terminals de dades, lluminosos i perifèrics pel sector del taxi.
  14. THINGTIA.cloud, una plataforma IoT que controla sensors i actuadors en SaaS tant per entorns Smart Cities com industrials.
  15. WAVECONTROL, que dissenya i fabrica instruments professionals per a l'avaluació, mesura i monitoratge dels camps electromagnètics (CEM), presents a l'entorn privat i laboral, relacionats amb la salut de les persones.
  16. ZERTIFIER, que utilitza tecnologia blockchain per millorar la interacció amb el client unint el món físic i digital. Aquests dies presenten el projecte Zerticarbon, que permet gestionar boscos sans i amb màxima eficiència en captura de carboni, posant a disposició de la indústria forestal les darreres tendències tecnològiques.

També hi participen institucions com el Computer Vision Center, l'Eurecat i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, i empreses com Biel Glasses, Aline Precision, BIM6D, BNet-Engine, Datision, Diprotech, Endepro, Energiot Devices, Expacia XR, Fishy, Hedyla, entre d'altres.