La Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers - Xarcuters calcula que els catalans menjaran més de 4 milions de canelons artesans aquest Nadal. Enguany es preveu un increment de venda dels elaborats amb bolets, foie o espinacs, o fins i tot sense gluten, baixos en greix o sense lactosa, i que cada comerç d'aquest gremi en vendrà uns 2.000 de mitjana. Unes creacions que, des de fa dies, els carnissers i xarcuters catalans estan preparant en els seus obradors de manera artesanal. I és que, segons aquest gremi, cada vegada hi ha més gent que opta per encarregar els àpats durant les festes nadalenques. Els canelons són una tradició culinària italiana que va arribar a Catalunya el 1815, des d'aleshores s'ha imposat com a plat nadalenc català per excel·lència.
Tot i la gran varietat de canelons que ofereix el Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona i Comarques, el clàssic farcit de carn amb pasta i beixamel continua sent un dels plats més típics d'aquestes festes i el més demanat.
Carnissers i Xarcuters de Catalunya, la nova marca
Amb més de 2.000 punts de venda majoritàriament vinculats a obradors artesans i més de 7.000 llocs de treball directes, la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers - Xarcuters (formada pels 4 gremis provincials: GremiCarn Barcelona, Gremi de Carnissers i
Xarcuters Artesans de les comarques Gironines, Gremi d'Artesans Cansaladers - Xarcuters de les comarques de Lleida, i Gremi de Carnissers, Xarcuters i Cansaladers de les Comarques Tarragonines) fomenta els valors de la cultura gastronòmica de la carn. La federació ha creat la marca 'Carnissers i Xarcuters de Catalunya' amb la qual vol reforçar les propostes que cada artesà elabora especialment per als seus clients i la importància del consum responsable de carn i productes carnis de qualitat.