• Economia
  • Què han fet les 42 empreses catalanes cotitzades el 2024?

Què han fet les 42 empreses catalanes cotitzades el 2024?

Cotitzar a borsa no pot ser mai una finalitat en si mateixa, sinó un mitjà per aconseguir un superior desenvolupament de l’empresa, que les cotitzacions reflectiran

Un panell de l'Ibex 35, al Palau de la Borsa | EP
Un panell de l'Ibex 35, al Palau de la Borsa | EP
Jaume Puig | VIA Empresa
CEO i CIO de GVC Gaesco Gestión
Barcelona
24 de Desembre de 2024

Computem fins a 42 empreses catalanes cotitzades a la borsa. Poden semblar moltes, però evidentment podrien ser moltíssimes més. Encara, però, hi ha nombroses absències destacables. Llavors, com els hi ha anat l’any 2024 a les empreses catalanes cotitzades?

 

Pel que fa al procediment emprat dir, en primer lloc, que, per identificar-les, hem obviat les societats cotitzades del tipus societats de cartera mobiliària o immobiliària, com ara les sicavs o les socimis, amb poca difusió. En segon lloc, hem primat el criteri de seu efectiva sobre el de seu social. En algun dels casos podria arribar a plantejar-se algun dubte raonable. En tercer lloc, cal apuntar també que les cotitzacions amb què s’han fet els càlculs es refereixen al tancament del dia 13 de desembre, i que, per tant, en els darrers dies de l’any podria haver-hi encara alguna variació.

Si ho analitzem pels mercats on cotitzen, de les 42 empreses totals, vuit formen part de l’índex Ibex-35, mentre que 16 cotitzen al mateix Mercat Continu, tot i que en aquest cas sense formar part de l’Ibex-35. D'altra banda, 15 cotitzen al mercat alternatiu BME Growth i una al BME Scaleup, on es pretén que hi participin empreses que tinguin models de negoci sòlids i escalables alhora. Finalment, dues més ho fan directament als mercats internacionals.

 

10 empreses per sobre dels 2.000 milions d'euros de capitalització

Seu de CaixaBank a Barcelona | Cedida
Seu de CaixaBank a Barcelona | Cedida

Si ho analitzem per mida, sis d’elles serien el que podríem anomenar grans empreses o large caps, amb una capitalització borsària superior als 10.000 milions d’euros. Es tractaria, per ordre de dimensió, de CaixaBank, Coca-Cola Europacific Partners, Cellnex, Naturgy, Puig Brands i Banc Sabadell. Quatre més serien el que s’anomena mid caps, el valor de les quals està situat dins l’interval que va dels 2.000 milions d’euros fins als 10.000 milions d’euros. Es tracta, també per ordre, de Grifols, Fluidra, Catalana Occidente i Immobiliària Colonial. D'altra banda, vuit d’elles es poden considerar small caps, és a dir empreses que tenen un valor d’entre 250 milions d’euros i 2.000 milions d’euros. Es tracta, també per ordre, d’Almirall, Ciments Molins, Inmocemento, Edreams Odigeo, Audax Renovables, Miquel y Costas, EV Motors i Ercros.

Finalment, el total de 24 empreses restants són el que s’anomena micro caps, és a dir empreses que valen menys de 250 milions d’euros. Sense anomenar-les totes ara, algunes de les més rellevants són empreses del ram de salut com ara Atrys Health o Laboratorios Reig Jofre, empreses de telecomunicacions com Parlem Telecom, empreses dedicades a l'habitatge social com la líder Cevasa, o empreses d’anclatges com Desa, amb la seva planta principal de Valls.

Si fem la mitjana de la revalorització de totes les empreses, veurem que aquest any 2024 han tingut un bon any en conjunt i les cotitzacions han pujat un +8,3%

La majoria de les empreses tenen la seu efectiva a Barcelona ciutat i rodalia, si bé algunes la tenen en altres ciutats del territori. És el cas de Borges Agricultural BAIN, Griñó Ecològic i Lleidanetworks, que la tenen a Lleida; de Solar Profit, a Llinars del Vallès; de Vytrus Biotech, a Terrassa; de Technomeca Aerospace, a Manresa; d’Iflex Flexible Packaging, a Girona, o de Hannun, a Matadepera.

Si fem la mitjana de la revalorització de totes les empreses, veurem que aquest any 2024 han tingut un bon any en conjunt i les cotitzacions han pujat un +8,3%, dividends al marge. Si fem una mitjana ponderada per valor borsari veurem que han pujat encara més, un +14,3%, ja que aquest any, en general, les empreses més grans han pujat més a la borsa que les més petites. A tot el món, les anomenades small caps s’han quedat endarrerides enguany, i les empreses catalanes no han estat pas una excepció, si bé tenen unes grans perspectives per als pròxims anys, donat que el cicle llarg favorable a les small caps podria estar a punt d’iniciar-se. Veurem, però, que hi ha una fortíssima dispersió de resultats.

Byetravel, la gran vencedora del 2024

Equip de ByteTravel a les oficines de Sant Cugat | ByteTravel
Equip de ByteTravel a les oficines de Sant Cugat | ByteTravel

Quina ha estat l’empresa que més ha pujat la seva cotització l’any 2024? La millor de totes ha estat Bytetravel, de Sant Cugat, que lidera l’Axel Serena. Tot i haver començat a cotitzar aquest mateix any al mercat BME Scaleup, s’ha revaloritzat un 292,4%. Es dedica a facilitar els visats en línia pels viatgers internacionals, essent el 98% dels seus clients internacionals. Ara mateix té un valor borsari de 186 milions d’euros.

L’empresa que ha tingut un pitjor comportament ha estat Wallbox, que cotitza als Estats Units i que ha tingut un fort descens, d’un -66,5%, afectada especialment pels dubtes i endarreriment del cotxe elèctric

D'altra banda, altres empreses que han protagonitzat importants pujades han estat el Banc Sabadell, amb un 72,5% i CaixaBank, amb un 39,4%, les dues afectades positivament per la normalització dels tipus d’interès, i la primera, a més, per l’impacte positiu que ha tingut l’OPA que li ha formulat el BBVA. Han pujat també de forma important Ercros, amb un 34,3%; Fluidra amb un 34%; Lleidanetworks, amb un 31,2%; Ciments Molins, amb un 27,6%, i Coca-Cola Europacific Partners, amb un 25,2%.

L’empresa que ha tingut un pitjor comportament ha estat Wallbox, que cotitza als Estats Units i que ha tingut un fort descens, d’un -66,5%, afectada especialment pels dubtes i endarreriment del cotxe elèctric. Altres companyies igualment amb fortes davallades han estat les energètiques Solar Profit, amb un -58,9% i Holaluz amb un -53,9%, ambdues fortament afectades per la problemàtica de les renovables. Han caigut fortament també Grifols, amb un -39,5% i Puig Brands, amb un -22,8%, les dues per motius prou coneguts.

Hannun, amb un -22,7%; Inmocemento, amb un -22,1% i Inmobiliaria Colonial, amb un -20,8%, tanquen el llistat d’empreses que han baixat més d’un 20% aquest any. Aquesta darrera, que disposa d’actius immobiliaris d’oficines de molta qualitat a llocs molt cèntrics de ciutats com Barcelona, París o Madrid, s’ha vist perjudicada per la pujada dels tipus d’interès de llarg termini.

A la darrera dècada es van perdre empreses cotitzades històriques, com ara Damm, que fou recomprada l’any 2015, o Abertis, que fou opada l’any 2018. Certament, però, l’any 2024 ha vist la incorporació a la borsa d’empreses significatives com ara Puig Brands, les ja esmentades Bytetravel o EV Motors, amb el seu projecte empresarial a l’antiga fàbrica de Nissan.

La borsa, el niu de la popularitat

El president i conseller delegat de Puig, Marc Puig, durant el toc de campana de l'empresa Puig a la sortida a Borsa | EP
El president i conseller delegat de Puig, Marc Puig, durant el toc de campana de l'empresa Puig a la sortida a Borsa | EP

Cotitzar a la borsa dona notorietat, tant a l’empresa com als seus principals executius i propietaris. Noms com Marco Patuano, de Cellnex; Ernest Pérez-Mas, de Parlem; Eloi Planes, de Fluidra; Pere Viñolas, de Colonial; José Elías, d’Audax; Jordi Mercader, pare i fill, de Miquel & Costas; Antoni Zabalza, d’Ercros; Sisco Sapena, de Lleidanetworks; o Carlota Pi, d’Holaluz; s’afegeixen als mitjans de comunicació als ja molt consolidats Isidre Fainé, de CaixaBank; Josep Oliu, del Sabadell; Victor Grífols, Marc Puig, Molins, els Serra, d’Occident; els Gallardo, d’Almirall; o els Daurella, de Coca-Cola Europacific Partners. En altres casos, el perfil públic és més discret, que no menys efectiu, com ara Josep Maria Vidal, de Desa, o Donato Muñoz, de Cevasa.

La bona reputació davant dels inversors i clients s’aconsegueix, però, amb l’alça de la cotització. No cal que sigui una pujada molt seguida any a any, donada la multiplicitat de factors que intervenen a les borses, però sí que han de fer-ho al cicle llarg. Aquí és on es forja l’autèntica marca. Cotitzar a borsa no pot ser mai una finalitat en si mateixa, sinó un mitjà per aconseguir un superior desenvolupament de l’empresa, que les cotitzacions reflectiran. Cal no oblidar-ho mai.