El 45% dels jubilats catalans disposa d’altres fonts d’ingressos a més de la pensió pública, sis punts per sobre de la mitjana a Espanya (39%), tot i que aquesta segueix sent la principal font d’ingressos pel 99% d’ells. Els jubilats catalans reben una renda mitjana per llar de 1.660 euros al mes, mentre que la mitjana espanyola se situa en els 1.758 euros, segons es desprèn del baròmetre VidaCaixa, de l’Obra Social La Caixa.
Un 58% dels jubilats que compten amb uns ingressos alternatius els aconsegueixen a través de l’estalvi generat amb un pla de pensions privat, mentre que el 46% ho fa amb els diners estalviats en un compte bancari. A més, un 29% complementa la pensió amb un altre tipus d’actius com les accions, bons i obligacions de l’Estat, un 19% genera ingressos a través de dipòsits i un 11% amb assegurances d’estalvi.
D’altra banda, un 15% dels pensionistes rep ingressos procedents de les rendes de lloguers derivades de béns immobles, un 7% de les herències i un 5% de l’estalvi a través d’un pla amb empresa.
El 57% dels jubilats catalans considera que ha estalviat prou i no es preocupa dels diners
Del total de jubilats a l’Estat espanyol, el 39% considera que ha estalviat prou i no es preocupa dels diners, tot i que aquest percentatge puja a Catalunya fins al 57%. Tot i això, el 40% dels catalans s’adona, ara, que hauria d’haver estalviat més.
El 50% dels jubilats es retira abans dels 65 anys
Segons l’estudi de VidaCaixa, l’edat de jubilació se situa actualment en els 62,5 anys, una dada una mica inferior a la calculada per la Seguretat Social, que estima que es troba en els 64 anys.
D’entre tots els jubilats, el 50% ho fa anticipadament, és a dir, abans dels 65 anys, encara que la majoria d’ells sabia que s’aplicaria una penalització en forma de coeficient reductor a la quantia de la pensió en cas de jubilació anticipada.
No obstant això, el 44% dels retirats desconeix que existeixen bonificacions per retardar l’edat de jubilació. Només el 6% es jubila amb 66 anys o més, mentre que un 39% es retira de la vida laboral entre els 60 i 64 anys i un 10% ho fa entre els 50 i 59 anys.