El 60% dels conductors de patinet elèctric admet que circula més ràpid del permès, segons el 2n Baròmetre Racc de la mobilitat en patinet, que destaca que el 75% ha anat algun cop per la vorera tot i saber que està prohibit. 3 de cada 10 usuaris utilitzen la vorera habitualment i també 3 de cada 10 declaren no conèixer la normativa de circulació, malgrat que és una dada que millora respecte a l’estudi de l’any passat. D’altra banda, el baròmetre conclou que el 90% dels usuaris critica que no hi hagi cap servei de patinets compartits com els de bicis o motos. A més, el 16% afirma tenir el patinet trucat per anar més de pressa, segons ha apuntat la cap d’estudis de mobilitat del Racc, Alba Rey.
El president del Racc, Josep Mateu, ha demanat a l’Ajuntament serveis de patinets compartits com ja n’hi ha de bicis i motos, més vigilància davant del trucatge de patinets, uns cursos de formació bàsica pels repartidors a domicili que fan servir aquest transport, l’obligatorietat d’una assegurança de responsabilitat civil i que se’ls incorpori una placa identificativa perquè els patinets es puguin localitzar en cas que siguin robats.
La cap d’estudis de mobilitat del Racc ha assenyalat que oferir unes bones infraestructures per no col·lapsar l’espai públic i controlar la velocitat i estacionament dels patinets són els principals temes a resoldre. Alba Rey ha traslladat que els usuaris de patinets no se senten còmodes en la convivència amb el carril bici i tampoc se senten segurs compartint vies com el carril bus de Via Laietana. Josep Mateu ha apuntat que una solució podria ser fomentar més carrils amb límits de velocitat de 30 km/h.
Possibles millores
Des del Racc creuen que hi ha un “problema generalitzat” tant als encreuaments com a les rotondes que perjudica la mobilitat dels VMP. A més, consideren que Barcelona està descompensada des del punt de vista de les infraestructures, ja que “al centre falten carrils bici, però a zones com Sarrià-Sant Gervasi hi ha un excés de vies pel volum de trànsit que hi ha”, ha apuntat Josep Mateu.
Pel que fa a sancions, l’estudi ha mostrat que del 7% de multes a patinets s'ha passat a un 19% en un any. Els mateixos usuaris pensen que sancionar en cas d’incompliment de la normativa “és positiu” per tal que hi hagi un millor control, ja que el 60% diu que se salta semàfors en vermell quan no veuen vehicles o vianants a prop, segons la cap d’estudis, Alba Rey.
Entre els punts febles dels usuaris de patinet, el Racc destaca la indisciplina amb la velocitat, les distraccions i la manca d’assegurances, pel fet que només el 25% en té, segons Rey.