• Economia
  • El 66% dels habitatges de protecció oficial entre el 2013 i el 2023 van ser de promotors privats

El 66% dels habitatges de protecció oficial entre el 2013 i el 2023 van ser de promotors privats

Segons el Pla Territorial Sectorial d'Habitatge de Catalunya (PTSH), un 26,4% dels municipis no tenen la informació relativa a les reserves de sòl per a HPO

Una promoció d'habitatges de protecció oficial a Sabadell | ACN
Una promoció d'habitatges de protecció oficial a Sabadell | ACN
Redacció VIA Empresa | ACN
Barcelona
17 de Gener de 2025

El 66% dels habitatges de protecció oficial que es van construir a Catalunya entre el 2013 i el 2023 van ser a càrrec de promotors privats. El 34% restant van pertànyer a promocions promogudes per Incasòl. Així ho posa de manifest un estudi elaborat per la càtedra d'empresa Habitatge i Futur de la Universitat Pompeu Fabra(UPF) i l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya (APCE).

 

L'estudi s'ha presentat aquest dijous a Girona, a la seu del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) on també s'ha detallat que l'Estat fa onze anys que no destina diners per a promocions públiques a Catalunya. En concret, entre el 2013 i el 2023 es van registrar una mitjana anual de 1.569 qualificacions d'Habitatges de Protecció Oficial (HPO) a Catalunya, que indica el nombre de pisos que s'han començat a fer.

Aquesta xifra contrasta amb la de la dècada anterior, quan es van fer 6.194 qualificacions anuals, de mitjana. La davallada respon, sobretot, a la supressió de la política d'ajudes estatals en matèria de finançament de l'habitatge protegit que havia estat la columna vertebral de les polítiques d'habitatge en els últims 30 anys.

 

Això vol dir que en l'última dècada la inversió estatal en construcció d'HPO ha estat nul·la. En paral·lel, la Generalitat ha estat fent un sobreesforç al llarg d'aquesta dècada per suplir la manca de finançament estatal en aquesta matèria. De fet, de totes les promocions de pisos protegits que s'han aixecat entre el 2013 i el 2023, n'hi ha un terç que són de l'Incasòl.

Segons el Pla Territorial Sectorial d'Habitatge de Catalunya (PTSH), un 26,4% dels municipis del territori no tenen la informació relativa a les reserves de sòl per a HPO

Malgrat tot, els autors de l'estudi critiquen que no es dediquin prou recursos ni per part de l'Estat ni tampoc de la Generalitat. Apunten que entre les dues administracions aporten un 0,29% del total d'obligacions reconegudes. Per això consideren que les minses partides pressupostàries destinades a habitatge demostren que "no ho consideren com un servei bàsic i de primera necessitat per a la ciutadania". Per això, els autors de l'informe aposten per mantenir una col·laboració publicoprivada per continuar desenvolupant habitatge públic a Catalunya.

El repte més immediat que tindrà Catalunya, però, és el de reserves de sòl disponibles per a construir-hi. Segons el Pla Territorial Sectorial d'Habitatge de Catalunya (PTSH), un 26,4% dels municipis del territori no tenen la informació relativa a les reserves de sòl per a HPO. Per altra banda, hi ha una reserva de 210.736 pisos, però que se'n desconeix quin és l'estat d'urbanització, la titularitat dels terrenys i quina gestió urbanística cal tirar endavant abans de desencallar les promocions.