Aquest dimarts celebrem dues coses: que ja som 8.000 milions d’habitants al món i que parlarem d’inspiració per millorar la vida de les persones a través de la innovació. Aquesta és la premissa de l’Smart City Expo World Congress2022 que, segons el seu director Ugo Valentí, “molta gent creu que la inspiració sorgeix puntualment i d’altres que existeix treballant”. I Valentí sempre escull la segona part: portar a terme l’esdeveniment internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents més gran del món perquè “Barcelona és la ciutat on passen coses”.
Pels que desconeguin el concepte, les ciutats intel·ligents o smart city són cada vegada més nombroses al món. Ciutats com Tòquio, Nova York, Singapur, Seül o Barcelona se situen a l'avantguarda dels diferents àmbits vinculats a una smart city. Per exemple, en el medi ambient, la mobilitat urbana, la seguretat, l'educació, la salut, l'economia i el govern.
"Barcelona ocupa un lloc ben destacat als rànquings mundials de les ciutats intel·ligents o smart cities: la capital catalana és considerada la primera ciutat intel·ligent d'Europa el 2022 i la tercera en l’àmbit mundial", assenyala Acció citant Juniper Research. Això “situa Catalunya com una de les àrees amb més projecció en aquest sector”.
Les interioritats del congrés
L’Smart City Expo World Congress arriba a la seva onzena edició amb la participació de 800 expositors i 20.000 assistents, enfront dels 1.000 estands i 24.000 congressistes de 2019, any prepandèmic. El congrés acull a més de 700 ciutats en els dos pavellons de Fira Gran Via que engega motors des d’avui fins al dijous 17 de novembre.
La ciutat dels 15 minuts, la mobilitat aèria urbana amb drons o els espais de dades, entren a debat
El convidat més esperat d’enguany és Vitaly Klitschko, l’actual alcalde de Kíiv (Ucraïna), que ha visitat el saló per explicar com la seva ciutat s’ha hagut de preparar tecnològicament per sobreviure durant la guerra amb Rússia.
L’esdeveniment també ha reforçat el seu focus en sectors específics que va començar l’any passat amb les segones edicions de Tomorrow.Mobility i Puzzle X. El primer, coorganitzat per Fira de Barcelona i l’EIT Urban Mobility, es consolida amb 100 expositors, entre els quals hi haurà més de 60 startups. També hi ha espai per a companyies com Deloitte, BSM, FGC, Moventia, Racc, Renfe, TMB, Keolis i Mercedes. O moltes d’asiàtiques.
Entre els temes que es discuteixen, hi ha la ciutat dels 15 minuts, la mobilitat aèria urbana amb drons o els espais de dades per donar cobertura als operadors de transport públic i els proveïdors de serveis de mobilitat.
Empreses emergents made in Catalonia que exporten
El nombre d'empreses del sector de les smart cities, companyies centrades a donar solucions intel·ligents per a la gestió urbana de la ciutat, va créixer un 7,3% a Catalunya el 2021 en comparació amb el 2018, segons dades difoses per ACCIÓ. Enguany, el territori compta amb 471 empreses del sector que facturen un total de 10.445 milions d'euros, un 7,5% més que abans de la pandèmia. Segons aquest document, el sector ocupa 46.077 llocs de treball a Catalunya, un 2,3% més que abans de la pandèmia i representa el 4,3% del total del PIB català.
El sector de les ‘smart cities’ factura més de 10.000 milions d'euros a Catalunya, que equival al 4,3% del PIB
Entre d'altres, l'informe també assenyala que el 26% de les empreses del sector són emergents i que la majoria (57%) exporten els seus productes i serveis. A Catalunya, el sector està format principalment per empreses dedicades a l'entorn urbà (il·luminació, espais verds, equipaments urbans, construcció i materials, etc.), la mobilitat, el medi ambient, la qualitat de vida, l’smart government i la seguretat.
Segons apunten les dades d'ACCIÓ, es tracta de companyies fabricants de productes (23,1% del total), desenvolupadores de software (22,5%), proveïdores de serveis (14,6%) i consultories (10,8%), principalment. Com a curiositat, aquest sector tecnològic facturaria més a Catalunya que no pas l'audiovisual (6.700 milions d'euros) o el dels videojocs (550 milions).
El sector de les 'smart cities' factura més a Catalunya que no pas l'audiovisual (6.700 milions d'euros) o el dels videojocs (550 milions)
Nombrosa presència asiàtica
Entre els expositors destaca l’estand de Corea del Sud, que segons apunten els representants a VIA Empresa, venen “a donar-ho tot”. “Més de 50 delegats i alts nivells del nostre país ens hem traslladat a Barcelona perquè ens creiem de veritat el concepte de smart city i volem marcar tendència”. “Sabem que suposa una gran inversió venir aquí, però no ens podem quedar endarrere. Venim amb el ministre de Transports de Corea, el cònsol general del nostre país, portem diferents casos d’èxit i aliances amb empreses catalanes i holandeses i portem les cinc companyies més grans de Corea, entre ells Hyundai Autoever”, conclouen.