• Economia
  • Els accidents laborals treuen la vida a 82 persones el 2018

Els accidents laborals treuen la vida a 82 persones el 2018

UGT Catalunya alerta que en els dos primers mesos d'aquest any s'han detectat set víctimes mortals relacionades amb el treball

Dels 60 accidents mortals a la feina, un 11,11% més que el 2017 |iStock
Dels 60 accidents mortals a la feina, un 11,11% més que el 2017 |iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
16 d'Abril de 2019

"La no inversió en prevenció, malmet la nostra salut i ens costa la vida". Amb aquest avís, UGT Catalunya presenta les dades de sinistralitat laboral del 2018, any en què han mort 82 persones a la feina: 60 en el lloc de treball i 22 in itinere. Segons el sindicat, l'any passat es van produir 242.083 accidents laborals totals.

 

Dels 60 accidents mortals a la feina -un 11,11% més que el 2017-, 34 van ser persones mortes a la província de Barcelona, 13 a la província de Girona i set a la de Tarragona i sis a la província de Lleida. L'informe subratlla que les causes més freqüents de mort per accident laboral durant la jornada de treball segueixen sent les causes no traumàtiques, com els infarts i vessaments cerebrals. 

 

A més, UGT denuncia que "les dades mostren només una petita part de la realitat del món laboral, ja que és ben sabut que algunes empreses eludeixen el reconeixement i la declaració dels accidents de treball i desvien cap al sistema públic de salut els danys causats pel treball, i dificulten el dret a l'atenció sanitària per part de les mútues d'accidents de treball".

La precarietat mata

D'altra banda, l'informe fa especial èmfasi en l'anàlisi de la salut laboral en clau de gènere, confirmant el creixement del nombre de dones que pateixen accidents laborals amb baixa a Catalunya, especialment en el cas de les treballadores amb contracte eventual. En total, 28.570 treballadores han patit un accident en el seu lloc de treball i van ser baixa durant el 2018, un 1,25% més que l'any anterior. El percentatge d'augment és inferior al dels accidents registrats en el cas dels homes (+4,95%) una diferència que, per la secció de política sindical d'UGT s'explica perquè els accidents laborals de dones es declaren menys.

També ha assegurat que gran part dels accidents es podrien haver evitat si les empreses complissin la normativa de prevenció laboral. Per la sindicalista, aquestes dades reflecteixen un mercat laboral "precari" i "insegur" i que segueix "empitjorant" des de 2013. Des de llavors, les xifres de mortalitat a la feina han augmentat any rere any.

Així doncs, ha dit, aquesta tendència a l'alça demostra el deteriorament del sistema com a conseqüència de la crisi econòmica i la reforma laboral. "La precarietat mata", ha assegurat Gilgado. "Després de cinc anys amb l'economia creixent un 2% les empreses segueixen sense fer inversió en riscos laborals", ha lamentat.