La Generalitat, a través de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa (Acció), ha donat suport a 2.200 projectes d'empreses catalanes des del 2019 per adaptar-se al Brexit. La majoria de consultes van tenir lloc entre finals del 2020 i principis de 2021, coincidint amb la formalització de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. La majoria de consultes rebudes tenen a veure amb temes vinculats a les duanes i els aranzels (26,4% del total) i a fiscalitat (23,6%), segons ha informat aquest dijous el Departament d'Empresa i Treball en un comunicat. La resta de qüestions tenen a veure amb normatives tècniques i administratives (15,7%), l'entorn de país (11,1%) i aspectes com la logística, la mobilitat o el transport.
Des del Departament d'Empresa i Treball mantenen actiu el servei de consulta, ja que el Brexit es materialitzarà de forma definitiva aquest mes de gener amb l'entrada en vigor de tota la normativa. Fins ara, en alguns aspectes s'havia aplicat una moratòria durant l'any 2021.
A banda de l'assessorament personalitzat, Acció ha organitzat 32 jornades a Catalunya per donar a conèixer les implicacions que ha suposat el Brexit. Alhora, ha posat en marxa una eina digital per realitzar un autodiagnosi sobre el nivell d'exposició al Brexit i ha assessorat diverses empreses per diversificar mercats a través de la seva xarxa de 40 oficines internacionals.
Segons la directora general d'Indústria i consellera delegada d'Acció, Natàlia Mas, "l'empresa catalana s'ha adaptat a la nova manera de fer negocis al Regne Unit, que implica més complexitat i burocràcia". Bona prova d'això és el fet que "les exportacions catalanes creixen més al Regne Unit que a països com Alemanya", segons destaca Mas, tot i que avisa que "caldrà veure si el Regne Unit continuarà sent el cinquè soci comercial de Catalunya els pròxims anys".