En el llarg camí a l’hora d’idear una empresa i mantenir-la en el temps, un aspecte essencial el conformen els acompanyants, que sovint han d’estar alineats i empènyer en la mateixa direcció que els líders. Aquest propòsit és el que recull el dotzè episodi del pòdcast d'EmprènCat sota el títol: ‘Com gestionar un equip?’ El pòdcast és una producció de la Generalitat de Catalunya, que es pot escoltar a les principals plataformes o directament a Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.
Un dels esforços més grans en el moment de crear una startup és aconseguir aplegar un equip de treball per a portar a terme el projecte. Sense uns col·laboradors compromesos, que comparteixin una mateixa visió de futur i uns valors, arribar a bon port resulta complicat. En aquest capítol, la fundadora d'E-Shape Consultoria RRHH & Comunicació, Verònica Platas, explica alguns secrets sobre com gestionar un equip, juntament amb algunes anècdotes curioses. Per exemple, coneixeu alguna mare que hagi emprès amb el seu fill?
Un dels axiomes que marca les tasques de gestió és que treballar en equip divideix la feina, però multiplica els resultats. L’enfocament entre la filosofia d’un líder i la d’un directiu és que el primer assegura que els empleats treballen amb ell, mentre que el segon, creu que ho fan per a ell. És la força d’una preposició. Platas defineix “un ADN del món dels emprenedors, que estaria marcat per elements com l’optimisme i la confiança. Confien en ells mateixos i les seves capacitats i les eines per tirar endavant un projecte”. Per altra banda, l’experta introdueix conceptes com l’ambició i l’esperit positiu.
Verònica Platas: "L'ADN dels emprenedors està marcat per elements com l’optimisme i la confiança. Confien en ells mateixos i les seves capacitats i les eines per tirar endavant un projecte”
L’art de mesurar-ho tot
Quin tant per cent de la gestió d'un projecte emprenedor és intuïció i quin tant són decisions preses a partir de dades i objectius de negoci? Aquí entren en joc les eines per mesurar l’èxit. A aquest aspecte es dedica el tretzè capítol del pòdcast d'EmprènCat, anomenat ‘La importància dels indicadors (KPI's).
El consultor, empresari i emprenedor, Francesc Tarongi (Enertika) és partidari de mesurar-ho tot i poder prendre el màxim de decisions basades en les dades registrades o KPI's. A partir d’aquesta idea, l’interrogant que apareix és si els resultats s'han de compartir amb el conjunt de treballadors de l'empresa i ser el màxim de transparents o això comporta riscos? D’entrada, des del món empresarial s’incideix que un objectiu sense un calendari per aconseguir-lo és simplement un somni.
Francesc Tarongi: "La gestió de les dades és un element sensible i molt important per la bona salut d’una companyia
Tarongi al·ludeix a la sentència de Thomas Edison, que afirmava que la clau de l’èxit es basa en un 1% en la inspiració i el 99% en la transpiració. En aquest escenari, el consultor considera que “l’esforç de l’èxit es tradueix en dades, de forma que la gestió de les dades és un element sensible i molt important per la bona salut d’una companyia”.
Avaluar de forma periòdica l’alineament de la visió de l’empresa és essencial per no perdre el focus de l’activitat, afegeix Tarongi. L’emprenedor posa l’exemple d’un lleó caçador, que fixa la vista en només un animal: una zebra. Traslladat al món dels negocis, els KPIs ens poden indicar si els recursos que hi estem destinant a una àrea concreta de la companyia s’estan utilitzant d’una forma òptima per no perdre efectivitat.
Pots escoltar el pòdcast sencer a la pàgina web de Xarxa Emprèn.