Després d’intenses negociacions, la Comissió Europea ha arribat aquest vespre de Nadal a un acord amb el Regne Unit sobre els termes de la seva futura cooperació amb la Unió Europea. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha afirmat que "ha valgut la pena lluitar per aquest pacte perquè tenim un acord just amb el Regne Unit que protegirà els interessos europeus, assegurarà la competència justa i oferirà la tan necessària predictibilitat per als nostres comunitats pesqueres. Finalment, podem deixar el Brèxit enrere i mirar cap al futur”.
Per la seva part, el negociador en cap de la Comissió Europea, Michel Barnier, ha afirmat que “hem arribat al final d’un període molt intens de quatre anys durant els quals hem negociat la sortida ordenada del Regne Unit de la Unió Europea i una nova relació que hem acordat. La protecció dels interessos europeus ha estat al centre de les negociacions i em complau que ho haguem assolit. Ara és l’hora que el Parlament Europeu i el Consell hi diguin la seva”.
L'Acord de Lliure Comerç suposa una nova associació econòmica i social amb el Regne Unit que abasta no sols el comerç de béns i serveis, sinó també una àmplia gamma d'àmbits d'interès per a la Unió Europea, com la inversió, la competència, les ajudes estatals, la transparència fiscal, el transport aeri i per carretera, l'energia i la sostenibilitat, la pesca, la protecció de dades i la coordinació de la seguretat social. En ell s'estableix l'exempció d'aranzels i contingents per a totes les mercaderies que compleixin les normes d'origen adequades.
L'acord estableix l'exempció d'aranzels i contingents per a totes les mercaderies que compleixin les normes d'origen adequades
Totes dues parts s'han compromès a garantir condicions de competència equitatives mantenint alts nivells de protecció en àmbits com la defensa del medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic i la tarifació del carboni, els drets socials i laborals, la transparència fiscal i les ajudes estatals, amb una aplicació efectiva a nivell nacional, un mecanisme vinculant de solució de diferències i la possibilitat que totes dues parts adoptin mesures correctores.
També la Unió Europea i el Regne Unit han acordat un nou marc per a la gestió conjunta de les poblacions de peixos en aigües de la Unió i del Regne Unit. El Regne Unit podrà continuar desenvolupant les activitats de pesca britàniques, mentre que les activitats i els mitjans de subsistència de les comunitats pesqueres europees quedaran salvaguardades, i es preservaran els recursos naturals.
Pel que fa al transport, l'acord preveu una connectivitat contínua i sostenible en els sectors aeri, per carretera, ferroviari i marítim, si bé l'accés al mercat se situa per sota del que ofereix el mercat únic. S'inclouen disposicions per a garantir que la competència entre els operadors de la Unió Europea i del Regne Unit es desenvolupi en igualtat de condicions, de manera que no es menyscabin els drets dels passatgers, els drets dels treballadors ni la seguretat del transport.
En l'àmbit de l'energia, l'acord ofereix un nou model per al comerç i la interconnectivitat, amb garanties per a una competència oberta i lleial, incloses les normes de seguretat per a l'energia en alta mar i la producció d'energies renovables.
Quant a la coordinació de la seguretat social, l'Acord aspira a garantir un conjunt de drets als ciutadans de la Unió Europea i als nacionals del Regne Unit. Es tracta dels ciutadans de la Unió que treballen al Regne Unit, o que viatgen o es traslladen a aquest país, i els nacionals britànics que treballen, viatgen o es traslladen a la Unió Europea a partir de l'1 de gener de 2021.
L'acord aspira a garantir un conjunt de drets als ciutadans de la UE i als nacionals del Regne Unit
Finalment, l'acord permet que el Regne Unit continuï participant en diversos programes emblemàtics de la Unió Europea durant el període 2021-2027 (a reserva d'una contribució financera del Regne Unit al pressupost de la Unió), com a Horitzó Europa.