• Economia
  • Acord per convertir els 'riders' en assalariats

Acord per convertir els 'riders' en assalariats

El Govern central arriba a un acord amb els sindicats i la patronal sobre els repartidors, alguns dels quals demanen seguir essent autònoms

Govern, patronal i sindicats arriben a un acord perquè els 'riders' es converteixin en assalariats | Europa Press
Govern, patronal i sindicats arriben a un acord perquè els 'riders' es converteixin en assalariats | Europa Press
Redacción VIA Empresa
Barcelona
10 de Febrer de 2021

Els repartidors deixaran enrere el seu estatus d'autònoms per convertir-se en treballadors assalariats. Això han acordat el Govern central, la patronal i els sindicats durant la darrera reunió per desenvolupar la Llei de plataformes digitals -coneguda com la Llei de 'riders'-. Totes les parts han estat d'acord amb què és necessari que passin a formar part de les plantilles de les empreses per les quals operen, com Glovo, Uber Eats o Deliveroo. 

 

De fet, els empresaris han presentat un pla per laboralitzar la relació entre les companyies i els repartidors. Tot i que encara no s'ha fixat cap termini, es preveu que la proposta de llei vagi al Consell de Ministres aviat. Ara que s'han acabat les reunions oficials, encara es produiran alguns contactes tècnics per acabar de pulir el text. 

Per la seva banda, els riders estan dividits. Mentre que uns estan d'acord amb legalitzar la relació laboral que els tribunals diuen que existeix entre ells i les empreses, altres demanen seguir essent autònoms per decidir "quan, on i com treballen". Tenir l'estatus d'autònoms també els permet decidir si presten servei a una o diverses empreses, asseguren. És per això que han demanat a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que se'ls escolti i que s'analitzin alternatives com la francesa i la italiana. 

 

Tant l'Associació Autònoma de Riders (AAR), com l'Associació Professional de Riders Autònoms (APRA) i l'Associació Espanyola de Riders Missatgers (AsoRiders) consideren que aquesta llei portarà el col·lectiu a la precarietat i l'atur. A través d'un comunicat conjunt, afirmen que "hi ha alternatives com la francesa o la italiana, en què s'han negociat acords sectorials que han millorat les nostres condicions sense condemnar milers de restaurants al tancament i milers de nosaltres a la precarietat o l'atur".   

Al setembre, el Tribunal Suprem va declarar que la relació entre un repartidor i l'empresa Glovo té naturalesa laboral. Així, el jutjat considera que l'empresa no és només una intermediària en la contractació de serveis entre comerços i repartidors.