Els biaixos de gènere són un dels grans problemes de les empreses. Sigui per salari, temporalitat o inclòs tracte, a les empreses hi ha diferències entre homes i dones. És per aquest motiu que el 2019 es va implementar una nova llei que demanava a les empreses idear i construir els anomenats plans d'igualtat, uns documents oficials que recollien totes les dades de les empreses i les traslladaven a l'administració perquè aquesta les inspecciones buscant aquests biaixos. Per ajudar a les companyies a crear aquests documents neixen programaris especialitzats capaços de recopilar dades i generar les estadístiques necessàries. Un dels exemples d'aquests és Adoria Symmetry, una companyia que ha creat un programari intuïtiu i fàcil de gestionar per a fer plans d'igualtat.
"Adoria Symmetry neix de manera esporàdica, sense un plantejament principal", explica Francesc Vallès, un dels socis fundadors de la companyia. Per a Vallès, Adoria és la quarta empresa que funda juntament amb els seus socis Gerard Pagès i Glòria Gelada, però també un projecte que es planteja com un repte, ja que "un programari que t'ajudi o inclòs et faci la part més matemàtica dels plans d'igualtat encara no ho he vist enlloc", descriu el fundador. Així doncs, Adoria Symmetry es converteix en una de les primeres companyies a crear un programa informàtic capaç de fer auditories retributives i registres salarials per complementar amb la part més tècnica els plans d'igualtat.
Aquest projecte comença a principis de 2019, quan un dels clients d'una de les companyies de Vallès, demana ajuda per a gestionar les dades d'un pla d'igualtat que se li ha encarregat. En aquest moment, tal com descriu Vallès, s'obren les portes d'un nou mercat on encara no hi ha entrat ningú i gràcies a la tecnologia que Adoria ja té a causa de necessitats de les altres empreses es podia crear una eina per a solucionar les parts més tècniques d'aquest nou document: "El mercat estava ple d'eines de gestió documental, però no existia una eina de diagnòstic de dades d'una empresa", recalca el fundador. No és d'estranyar doncs que en poc més d'un any de vida l'empresa ja aconseguís tenir entre una i dues empreses interessades en el programari cada dia.
Vallès: "Nosaltres fem una fotografia del diagnòstic d'una companyia perquè ells en puguin treure les conclusions"
Però com funciona el programari de la companyia? L'eina d'Adoria Symmetry és intuïtiva i està dissenyada per a poder ser operada des de diferents dispositius, és a dir, l'entrada a la base de dades és col·laborativa amb totes aquelles persones que hi tinguin accés. En aquest sentit, l'empresa de Vallès opta per presentar a l'usuari dues modalitats de compra diferents: la primera consisteix en el programari i una formació per utilitzar-lo i la segona el que ell mateix anomena "full price", és a dir, l'empresa proporciona les dades i Adoria les gestiona per crear el pla d'igualtat: "Nosaltres fem una fotografia del diagnòstic d'una companyia perquè ells en puguin treure les conclusions", esmenta Vallès.
Empreses poc conscienciades
Un dels grans problemes de les companyies i també la gran raó per la qual la llei dels plans d'igualtat es va fer efectiva és la constant negativa de les empreses a admetre que dins les seves instal·lacions hi ha biaixos de gènere: "Jo no soc un expert en igualtat, la meva aportació és que les empreses aprenguin i puguin resoldre els seus biaixos", explica Vallès. I és que des d'un punt de vista intern, la diferència salarial no és l'únic paràmetre a tenir en compte quan fas un pla d'igualtat sinó tot allò que els treballadors aporten a les empreses des de les seves situacions contractuals i és en aquests altres paràmetres on moltes empreses no són conscients de les seves distincions entre homes i dones: "Després de 20 o 30 plans d'igualtat fets i aprovats t'adones de la poca consciència que tenen les empreses de les distincions que fan", lamenta el fundador d'Adoria Symmetry. Ell mateix afegeix que "hi ha moltes maneres de constatar biaixos de gènere que potser no són evidents, no són buscades, però estan molt interioritzades".
La igualtat entre homes i dones sembla lluny de ser una realitat, però empreses com Adoria Symmetry treballen per intentar aportar un granet de sorra a la causa. Vallès explica com la seva fotografia de diagnòstic pot marcar la diferència i reconeix que "el mercat ha tingut una molt bona acollida al seu projecte". Tot i això, el procés segueix sent complex i les pautes de l'administració pública molt difoses, el que fa que empreses i consultories estiguin en constant aprenentatge: "És un procés viu que anem aprenent mentre l'anem constituint", conclou el fundador d'Adoria Symmetry.