• Economia
  • Quan la mà d’obra barata deixa de ser competitiva

Quan la mà d’obra barata deixa de ser competitiva

L’automatització de la indústria es presenta com la salvació del sector i l’economia a la cinquena edició de l’Advanced Factories

Un robot industrial en una edició passada de l'Advanced Factories | Europa Press
Un robot industrial en una edició passada de l'Advanced Factories | Europa Press
Barcelona
11 de Maig de 2021
Act. 11 de Maig de 2021

La crisi econòmica del 2008 va impactar directament en la construcció; l’actual, derivada de la covid-19, ha tingut el turisme com a principal sector afectat. Si la diversificació de l’economia s’ha establert com una de les claus de la recuperació, la indústria 4.0 agafa bona posició i l'Advanced Factories vol ser-ne un motor. Durant el 2020, les fàbriques catalanes s'han digitalitzat i automatitzat com mai, però encara estan a un nivell molt inferior al d'altres països. "La mà d’obra barata ja no és competitiva: fins i tot a la Xina ho saben", ha indicat Salvador Giró, president del congrés, fundador d'Infaimon i president de l'Associació Espanyola de Robòtica (AER). Ha estat durant la presentació de la cinquena edició de l'Advanced Factories, que estava prevista per a l'abril però a causa de la pandèmia se celebrarà entre el 8 i el 10 de juny al CCIB de Barcelona.  

 

Però la Xina no és l'únic país conscient de la necessitat de substituir les persones per robots en algunes feines repetitives i feixugues. Al Vietnam, ha explicat Giró, el nombre de robots ha augmentat un 33% i quasi ha igualat les xifres d'implantació que presenta Espanya. "El monocultiu de la construcció i el turisme no ens serveix: han patit molt en les dues crisis que portem; hem d’incrementar el PIB industrial fins que arribi a representar entre un 20%  i un 25% a curt termini", considera el president d'Advanced Factories. L'objectiu de la fira és precisament aquest: conscienciar tant el sector com la societat en general de la importància d'automatitzar les plantes industrials. "Aquestes solucions tecnològiques milloren la productivitat i la competitivitat", ha assegurat Albert Planas, CEO de Nebext, l'empresa organitzadora del congrés.

Durant els tres dies que dura l'esdeveniment, s'hi podran veure solucions d'intel·ligència artificial, internet de les coses, robòtica, impressió 3D, realitat virtual, softwares de producció, visió artificial... Tot, aplicat a la indústria. Serà a la zona d'exposició habilitada al CCIB, on hi ha prevista la participació de més de 200 empreses. Aquestes presentaran, en conjunt, unes 500 novetats. Tot i que serà un congrés presencial, també es podrà seguir en streaming a través de la plataforma digital d'Advanced Factories. La situació sanitària farà baixar el nombre d'assistents. Actualment, hi ha 8.000 persones inscrites i, si es manté el ritme, Planas afirma que hi haurà entre un 35% i un 40% menys d'assistents que l'edició anterior, just abans de l'inici de la pandèmia, quan en va registrar 17.300. El canvi de dates ha servit per guanyar expositors: "No és que els professionals tinguin ganes de recuperar la presencialitat, és que en tenen necessitat", segons Planas.

 

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, també ha acudit a la presentació de l'esdeveniment i ha recalcat que "les fires presencials tenen tot el sentit ara mateix". I ha afegit: "El més important és que Barcelona no s’aturi i farem entendre a les autoritats sanitàries que la recuperació econòmica és molt important". Collboni veu la digitalització de la indústria com una oportunitat més per diversificar l'economia i, de fet, ha recordat que és una de les apostes del consistori per aconseguir la reactivació econòmica, juntament amb la transició ecològica. 

Un programa d'experiències industrials

A banda de la zona d'exposició, l'Advanced Factories comptarà, com ja és habitual, amb una zona de congrés, en què tindran lloc xerrades i conferències amb més de 160 ponents, com el professor d'Esade i col·laborador de VIA Empresa Xavier Ferràs. "Serà un programa plagat d'experiències industrials", ha avançat el director de la fira, Òscar Iñigo. Hi portaran el seu testimoni empreses com Seat, HP, Fluidra, Alstom, Damm, Renfe, etc. De fet, els verticals en els quals se centrarà seran variats i en destaca el d'alimentació, que té cada vegada més pes en l'automatització. "Serà un any d’implementació: veurem moltes solucions de trasllat de tecnologies disponibles i de posar a l’abast partners que puguin afavorir aquesta transformació", ha afegit Iñigo. 

Actualment, hi ha 8.000 persones inscrites, i, si es manté el ritme, hi haurà entre un 35% i un 40% menys d'assistents que l'edició anterior, just abans de la pandèmia

Aquesta edició, la regió convidada és Galícia i es donarà especial importància als CIO (els directors de tecnologia de les empreses), que comptaran amb un espai dedicat a aquesta figura. De continguts, Planas també ha destacat el Fòrum de Ciberseguretat Industrial, tres seminaris sobre impressió 3D, un espai dedicat a les startups i unes sessions centrades en els fons europeus Next Generation. "Insistirem molt en que aquests fons arribin al seu objectiu: un canvi de model productiu", ha explicat Planas.

Segons el CEO de Nebext, les petites i mitjanes empreses tindran un paper destacat tant en la recuperació de l'economia, com en les ajudes europees i en l'automatització de la indústria. "Les nostres pimes de vegades tenen aversió al canvi, a allò desconegut, i és per això que fem tours tecnològics perquè s’endinsin en l’automatització sense por", ha indicat. Ha coincidit amb ell Giró: "No només les grans empreses necessiten l’automatització; per a les pimes, és essencial". Segons el president d'Advanced Factories, per avançar en la digitalització és necessari posar el focus en el factor humà i millorar en tres aspectes: "La formació dels treballadors, el talent i assegurar el futur portant la tecnologia als nens". 

"Tenim més de 1.100 empreses proveïdores de serveis d'automatització: s'ha triplicat el nombre en els darrers anys", segons dades de Matilde Villarroya, directora general d'Indústria de la Generalitat

Barcelona, capital de la indústria 4.0

Així doncs, durant uns dies Barcelona es converteix en la capital de la indústria 4.0 del sud d'Europa. Però la intenció és que ho sigui també la resta de l'any. "Tenim més de 1.100 empreses proveïdores de serveis d’automatització: s’ha triplicat el nombre en els darrers anys", ha explicat Matilde Villarroya, directora general d'Indústria de la Generalitat. La ciberseguretat és dels segments que més ha crescut. Si segueix augmentant, "estem segurs que el sector pot generar ocupació i llocs de feina estables", ha afegit. En aquest sentit, Collboni ha assegurat que hi ha uns 15.000 llocs de feina no coberts en l’àmbit digital i tecnològic a Barcelona. 

Tot i que la capital catalana es posiciona sovint a les parts altes dels rànquings internacionals de startups tecnològiques, el tinent d'alcalde es queixa que "sovint s’obvia la indústria: l’emprenedoria s’associa molt amb un coworking amb quatre ments brillants, però nosaltres tenim tradició industrial". I ha garantit que hi ha inversions en indústria 4.0 a zones com el Besòs o la Zona Franca. Al cap i a la fi, tot va lligat, indica: "La diversificació de l’economia suposarà que tota l’economia tingui ocupació de qualitat".